Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Plaukų slinkimas – galimai emocinio streso ir nerimo pasekmė. Kaip suvaldyti?

Apsilankymas pas dermatologą dėl hormoninių spuogų ar padidėjusios odos pigmentacijos, plaukų slinkimo yra problema, apie kurią kalbama dar santūriai ir dėl jos neretai delsiama kreiptis pagalbos. Daugeliui dar atrodo gėdinga ir sunku pripažinti, o ypač moterims, kad jų plaukai daugiau nei vidutiniškai išretėjo.
Plaukų slinkimas – galimai emocinio streso ir nerimo pasekmė. Kaip suvaldyti?
Plaukų slinkimas – galimai emocinio streso ir nerimo pasekmė. Kaip suvaldyti? / Aveline.lt nuotr.

Stresas yra tik vienas iš daugelio kaltininkų, dėl kurių per dieną gali iškristi daugiau nei 100 plaukų ( įprastai iškrenta 50–100 plaukų). Pandemijos metu, vieniems kaukės dėvėjimas, rankų plovimas, maisto atsargų kaupimas ir netikrumas dėl darbo gali sukelti bemieges naktis, kitiems gali sukelti arba sustiprinti jau esantį plaukų slinkimą.

„Nustatyta, kad plaukų slinkimas gali būti susijęs su emociniu stresu ar nerimu“, – sako gydytoja dermatovenerologė Giedrė Šaltmerė. – „Kai patiriate stresą ar nerimą, jūsų kūnas reaguoja taip vadinama „kovok arba bėk“ reakcija.“ Pasak gydytojos, kūnas tuomet gamina papildomų hormonų, kad pasirengtų susidoroti su viskuo, kas, jo manymu, gali kelti grėsmę. Šis hormonų lygio pokytis gali turėti įtakos visam organizmui. Šių hormonų perteklius gali paveikti jūsų galvos plaukų folikulų augimą.

Asmeninio archyvo nuotr./Gydytoja dermatovenerologė Giedrė Šaltmerė
Asmeninio archyvo nuotr./Gydytoja dermatovenerologė Giedrė Šaltmerė

Įprastai nuo stresą sukeliančio įvykio, ar laikotarpio, iki to momento, kai pradeda slinkti plaukai, praeina maždaug trys mėnesiai. Taigi kiekvienas, jaučiantis nerimą dėl streso, sukelto, pavyzdžiui, COVID-19 pandemijos, gali ilgokai nepastebėti prasidėjusio plaukų slinkimo.

Supratimas, kad plaukai gali slinkti tik praėjus kuriam laikui po išgyvento ar vis dar išgyvenamo streso, yra pirmasis žingsnis. Antra, yra svarbu suvokti, kad galite tai išspręsti, net jei tai ir užtruks laiko.

Norėdami daugiau sužinoti apie streso ir plaukų slinkimo ryšį, taip pat apie produktus ir gydymo būdus, kurie gali padėti, kalbėjomės su Inovatyvios dermatologijos centro gydytoja dermatovenerologė Giedre Šaltmere.

Normalus augimo ciklas

Plaukai nebūna tik ramybės būsenoje – plaukų folikulai, arba šaknys, yra nuolatiniame augimo, slinkimo ir poilsio cikle. Gydytoja G.Šaltmerė aiškina, kad plaukų augimo fazė yra nulemta genetiškai ir gali trukti nuo trejų iki penkerių metų (kartais ilgiau). Augimo fazę keičia pereinamoji fazė, kurios metu po dviejų ar trijų savaičių aktyvus plaukų augimas sustos. Ramybės (telogeno) fazė trunka maždaug tris mėnesius ir jos metu plaukai lieka folikuluose, iki naujo augimo etapo. Pasak gyd. G.Šaltmerės, tai fazė, kurią gali neigiamai paveikti įvairūs streso sukėlėjai, tokie kaip karščiavimas, infekcija, medikamentai, psichologinė trauma, kadangi jie pratęsia ramybės fazę.

Stresas, plaukai ir hormonai

Jaučiant įtampą organizme padidėja kortizolio kiekis. Gydytoja dermatovenerologė Giedrė Šaltmerė paaiškina: „Antinksčiai išskiria kortizolį, kuris, sąveikoje su kitais hormonais, gali skatinti plaukų perėjimą į ramybės fazę. Šioje fazėje jūsų plaukai labiausiai ir pradeda slinkti. Be to, pastebima, kad kartu su stiprėjančiu plaukų slinkimu dėl streso, gali niežėti galvos odą, kas savo ruožtu gali skatinti norą nuolat kasytis. Atsirandantys odos pažeidimai dėl kasymosi stiprina plaukų slinkimą.

Gydytoja G.Šaltmerė sako: „Tikrasis streso sukelto plaukų slinkimo kaltininkas yra uždegimas ir žalingas jo poveikis plaukų folikulams. Nauji tyrimai dėl plaukų slinkimo vis dažniau pabrėžia, kad svarbu ne tik skirti dėmesį streso hormonų, tokių kaip kortizolis, valdymui, bet ir streso prevencijai. Štai kodėl vis daugiau adaptogenų (natūralių stresą mažinančių medžiagų), įtraukiama į priemones, skirtas plaukams (pavyzdžiui, į maisto papildus ar įvairias plaukų slinkimą stabdančias bei plaukų priežiūros priemones). Tyrėjai pabrėžia, kad retai galima nustatyti vienintelę plaukų slinkimo (kaip streso) priežastį – dažniau plaukai pradeda slinkti ar net visai iškrenta dėl keleto priežasčių, pavyzdžiui, lėtinės ligos ir dėl jos atsirandančių prisitaikymo sunkumų bei streso ir genetinių veiksnių tarpusavio sąveikos. Šios priežastys gali sukelti ilgalaikius plaukų augimo sutrikimus ar net visišką plaukų iškritimą.

Kaip valdyti plaukų slinkimą?

Gydytoja G.Šaltmerė ragina savo pacientus prisiminti, kad bet kokio tipo plaukų slinkimo gydymas yra ilgas procesas ir nėra unikalios priemonės ar vienintelės tikros trumpalaikės galimybės sustabdant plaukų slinkimą. Veiksmingam gydymui svarbūs šie komponentai: šampūno ir kondicionieriaus naudojimas, kurie ramintų galvos odą ir stimuliuotų plaukų augimą („žadintų plauką”); vietinių priemonių naudojimas folikului maitinti (pavyzdžiui, gydomasis serumas) ir plaukų augimui skatinti; maisto papildų vartojimas, siekiant padidinti trūkstamų medžiagų kiekį ir pagyvinti plaukų augimo fazę.

Susigaudyti papildų ir priemonių, padedančių stabdyti plaukų slinkimą, pasaulyje gali būti sudėtinga, dėl didelės jų pasiūlos. Kauno Vilties vaistininkas Arūnas Šiaučiulis teigia: „Išskirčiau Thymuskin plaukų slinkimą stabdančias priemones ir rekomenduočiau visiems, kuriems slenka plaukai, nesvarbu, ar tai susiję su stresu, ar ne“.

Kuo jie naudingi ir išsiskiria iš kitų priemonių? Thymuskin istorija – tai įkūrėjo Gunther H.Klett-Loch šeimos išgyventos patirties istorija. Vėlesni atsitiktiniai stebėjimai, klinikiniai tyrimai ir glaudus bendradarbiavimas su ligoninėmis turėjo vieną tikslą: intensyvių tyrimų ir novatoriškos gamybos procesų pagrindu sukurti efektyvius preparatus, skirtus plaukų ir galvos odos problemoms spręsti. Net 15 -a įvairiuose Europos šalių universitetuose atliktų tyrimų patvirtina šios linijos priemonių veiksmingumą ir saugumą (net ilgą laiką naudojant nėra išreikšto šalutinio poveikio). Pavyzdžiui, „Classic“, „Med“ ir „Forte“ linijų Thymuskin serumai buvo dermatologiškai išbandyti Dermatest tyrimų institute, ir pripažinti, kaip „puikiai“ atitinkantys saugumo ir veiksmingumo kriterijus. Thymuskin linijos priemones gali naudoti tiek vyrai, tiek moterys.

Biologinis Thymuskin veiksmingumas visų pirma pasireiškia aktyvinant plaukų ląsteles (keratinocitus), kurios turi lemiamos įtakos fiziologiniam plaukų augimui. Preparatas stimuliuoja plaukų formavimąsi ir pailgina augimo fazę kartu slopinant įvairius fermentus, sukeliančius uždegiminius procesus ir plaukų slinkimą. Taigi plaukų augimas skatinamas tvariai.

Vaistininkas A.Šiaučiulis pabrėžia, kad teigiamas poveikis visada priklauso nuo plaukų slinkimo stadijos, individualios situacijos ir genetinio polinkio. Kai plaukų slinkimas yra tik pradinėje stadijoje, pirmieji veiksmingumo požymiai jau pastebimi maždaug po 3 – 6 mėnesių, o visiško plaukų nuslinkimo atveju tik po 12-24 mėnesių.

A.Šiaučiulis teigia, kad tokiais atvejais, kai yra ilgą laiką trunkantis plaukų slinkimas ar daug organizmui stresą keliančių veiksnių (pavyzdžiui, psichologinės priežastys, lėtinės ligos) teigiamą Thymuskin preparato poveikį galima pastiprinti vartojant maisto papildų. Svarbu juos tinkamai derinti. Vienas iš tinkamų maisto papildų gali būti Aveline, kuris pagamintas iš natūralių produktų ir savo sudėtimi prisideda prie biologinio Thymuskin veiksmingumo – padeda mažinti uždegiminius procesus, stiprina plauko folikulą ir skatina plaukų augimą. Aveline sudėtyje esantis magnis bei vitaminas C padeda palaikyti normalią energijos apykaitą, mažinti pavargimo jausmą ir nuovargį.

Aveline patogus ilgalaikiam vartojimui (kas yra būtina sąlyga sprendžiant plaukų slinkimo ar iškritimo problemą!), nes šio preparato vartojama po 1 kapsulę per dieną, o pakuotės užtenka dviem mėnesiams.

Prieš vartodami maisto papildus būtinai pasitarkite su gydytoju ar vaistininku. Maisto papildas nėra maisto pakaitalas, svarbu visavertė mityba.

Plačiau skaityti: www.thymuskin.lt; www.thymuskin.de; www.aveline.lt

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius