Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Po keisto pojūčio kojose – gydytojų verdiktas: stubure įsitaisė parazitai

Kai 35-erių metų moteris atvyko į vieną iš Prancūzijos ligoninių, ji pasakė gydytojams, kad kojose ji jaučia tarsi elektros sroves. Pastaruoju metu ji taip pat jautė silpnumą ir dažnai krito.
Kojų tinimas dažniausiai pasireiškia vasarą
Kojos / 123RF.com nuotr.

Pasirodo, neįprasti moters simptomai turėjo neįtikėtiną priežastį: tai buvo kaspinuočio lervos, įsitaisiusios jos stubure, pranešė „The New England Journal of Medicine“ žurnalas.

Moteris gyveno Prancūzijoje ir, kaip sakė gydytojams, pastaruoju metu nekeliavo į užsienį. Tačiau ji sakė, kad jodinėjo ir turėjo kontaktą su galvijais. Be visų anksčiau išvardintų simptomų, ji pasakė gydytojams, kad per pastaruosius tris mėnesius jai pasidarė sudėtinga jodinėti.

MRT parodė pažeidimus ties devintu stuburo slanksteliu, kuris yra nugaros viduryje, pranešama ataskaitoje.

Moteriai prireikė operacijos panaikinti žalą, o tyrimai parodė, kad pažeidimą sukėlė Echinococcus granulosus infekcija – tai mažas kaspinuotis, randamas šunyse ir kai kuriuose ūkio gyvuliuose, įskaitant avis, galvijus, ožkas, kiaules.

Šis kaspinuotis gali sukelti ligą, vadinamą cistine echinokokoze, dar žinomą kaip hidatidozė – tai liga, kai cistose esančios lervos lėtai auga žmogaus kūne.

Pasak Ligų kontrolės ir prevencijos centrų (JAV), šios cistos paprastai auga kepenyse ar plaučiuose, tačiau taip pat gali atsirasti kitose kūno vietose, įskaitant kaulus ir centrinę nervų sistemą. Tačiau kaulų infekcijos yra retos – jos sudaro vos 0,5–4 procentus visų ligos atvejų, pranešė 2013-ųjų straipsnis apie cistinę echinokokozę.

Echinococcus granulosus gyvenimo ciklas yra pakankamai sudėtingas: „suaugusi“ kaspinuočio forma gyvena šunų žarnyne ir gali užaugti iki 6 milimetrų ilgio. Kaspinuočių kiaušinėliai plinta su šunų išmatomis, o kiti ūkio gyvuliai užsikrečia, kai pavartoja maisto ar vandens, užkrėsto kaspinuočio kiaušinėliais. Kai atsiduria gyvulio organizme, kiaušinėliai vystosi į lervas, tačiau negali išsivystyti iki suaugusio kirmino, kol vėl patenka į šuns kūną (o tai gali nutikti, jei šunys suėda žalią mėsą).

Žmonės užsikrečia Echinococcus granulosus, jei suvartoja maisto ar vandens, užkrėsto infekuoto šuns išmatomis. Pavyzdžiui, žmogus gali užsikrėsti, jei suvartoja augalų ar uogų, surinktų laukuose, kuriuose buvo užkrėsti šunys.

Dr. Lionelis Pirothas, Dižono universitetinės ligoninės centro infekcinių ligų specialistas, gydęs šią moterį, sakė, kad cistinė echinokokozė „Prancūzijoje yra labai reta“ ir nėra aišku, kaip moteris užsikrėtė. Kaip ji pati sakė, jokio kontakto su šunimis neturėjo.

Yra tikimybė, kad moteris užsikrėtė suvalgiusi daržovių, apkrėstų parazitu, L.Pirothas sakė „Live Science“ (jei tai ir būtų infekcijos priežastis, daržovės buvo užkrėstos „nežinomu“ šunimi, pažymėjo vyras). Keista ir tai, kad ji vienintelė užsikrėtusi šeimos narė.

Be operacijos moteris buvo gydoma antiparazitiniais vaistais. Pranešama, kad po devynių mėnesių nebeliko jokių ligos simptomų ar ligos grįžimo požymių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius