Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Po nemalonaus susitikimo su asfaltu – kaip sutvarkyti nubrozdinimus ar smulkias žaizdas?

Vasara – metas, kai gatvės ir parkai kupini paspirtukininkų, dviratininkų, riedutininkų ir riedlentininkų. Tačiau vasaros ir vėjo plaukuose pojūtį greitai gali užbaigti negailestingas asfaltas. Baltijos ir Amerikos terapijos ir chirurgijos klinikos šeimos gydytoja dr. Vaidilė Strazdienė pastebi, kad vasarą daugiau sužalojimų patiria tiek vaikai, tiek suaugusieji. Medikė pataria, ką žingsnis po žingsnio daryti su žaizda.
Patyrę nedidelį nubrozdinimą, prieš pradėdami tvarkyti žaizdą, nusiplaukite rankas
Patyrę nedidelį nubrozdinimą, prieš pradėdami tvarkyti žaizdą, nusiplaukite rankas / 123RF.com nuotr.

Pirma – nusiplaukite rankas

„Kad žaizdos būtų švarios, ir užkirstume kelią infekcijoms bei randams, pirmiausia nusiplaukite savo rankas. Nuplaukite rankas muilu ir vandeniu, kad bakterijos nepatektų į pjūvį ir nesukeltumėte infekcijos. Jei esate ne namuose, naudokite skystį rankų dezinfekcijai“, – sakė dr. V.Strazdienė.

Antra – sustabdykite kraujavimą

Medikės teigimu, tai turėtumėte padaryti prispaudę žaizdą tvarstuku arba švariu audiniu. Laikykite prispaudę keletą minučių.

Kreiptis į medikus reikia, jei įkando šuo, ar kitas gyvūnas, jei negalite sustabdyti kraujavimo, jei žaizda yra ant veido ar šalia sąnario.

Trečia – nuvalykite žaizdą

Kai kraujavimas liaujasi, žaizdą nuplaukite vėsiu tekančiu vandeniu arba naudokite fiziologinį tirpalą. Pašalinkite purvą, ar kt. svetimkūnius (žolę, žvyrą, stiklą) iš žaizdos. Nuvalykite odą aplink žaizdą muilu ir drėgnu rankšluostuku.

„Stenkitės kad muilas nepatektų tiesiogiai į žaizdą, nes jis gali sudirginti. Nerekomenduojama plauti vandenilio peroksidu ir jodu, nes šios medžiagos irgi gali dirginti žaizdą“, – sakė šeimos gydytoja.

Ketvirta – patepkite gijimą skatinančia priemone

Jei po ranka turite priemonės, skatinančios žaizdos gijimą, atsargiai patepkite ja. Žaizdai gyti padeda priemonės, kurių sudėtyje yra hialurono rūgšties.

Penkta – užklijuokite pleistru

Pasak medikės, kiekvieno įbrėžimo užklijuoti pleistru nereikia, tačiau jeigu į žaizdą gali patekti purvas, geriau pradžioje ją užklijuoti ir pleistrą keisti kasdien arba jam susipurvinus, perklijuojant naujai. Kai susiformuoja šašas, klijuoti nebereikia.

Fotolia nuotr./ Ne kiekvienu atveju reikia pleistro - jį klijuokite, jei yra rizika, kad į žaizdą pateks purvo
Fotolia nuotr./ Ne kiekvienu atveju reikia pleistro - jį klijuokite, jei yra rizika, kad į žaizdą pateks purvo

Kokie požymiai rodo, kad žaizda gyja netinkamai arba kad tai jau nėra smulkus sužalojimas?

„Nedelsiant kreiptis į medikus reikia, jei žaizda yra gili, ilga arba nelygiais kraštais. Žaizdą gali tekti siūti. Taip pat jei į žaizdą pateko žemės, rūdžių – tokiu atveju Jums gali prireikti skiepo nuo stabligės. Kreiptis į medikus reikia, jei įkando šuo, ar kitas gyvūnas, jei negalite sustabdyti kraujavimo, jei žaizda yra ant veido ar šalia sąnario“, – vardijo dr. Vaidilė Strazdienė.

Pašnekovės teigimu, jei oda aplink žaizdą parausta, patinsta arba išsiskiria pūliai, pakyla temperatūra – šie požymiai aiškiai rodo bakterinės infekcijos požymius. Vadinasi, reikia nedelsiant pasirodyti gydytojui.

Paklausta, kaip elgtis, kad žaizdos greičiau gytų, šeimos gydytoja pirmiausia rekomendavo vengti žaizdų.

„Norėdami išvengti sužalojimų, dėvėkite šalmus, kelių, alkūnių apsaugas ir kitas apsaugančias priemones. Nedelsiant gydykite bet kokius įbrėžimus ar kitas žaizdas. Laikykite žaizdą drėgnai (tepkite antibiotikų tepalu ar vazelinu), kol žaizda gyja. Negalima krapštyti šašų! Beje, jei žaizdos randas neblunka, kreipkitės į gydytoją ir tepkite specialius kremus ar tepalus, kad jis taptų mažiau akivaizdus“, – sakė dr. Vaidilė Strazdienė.
Taip pat vaistinėse rasite specialių tepalų, paspartinančių odos regeneraciją žaizdai jau užsitraukus.

Tėvams, auginantiems mažuosius riedutininkus ar dviratininkus medikė patarė visuomet šalia turėti gerai sukomplektuotą pirmosios pagalbos rinkinį – tiek vykstant į pasivažinėjimą šalią namų, tiek į kelionę.

„Reikmenis patogu laikyti skaidrioje plastikinėje dėžutėje, kad lengvai matytumėte, kas viduje. Dėžutę laikykite centrinėje namų dalyje, vaikams nepasiekiamoje vietoje, pvz., viršutinėje lentynoje virtuvėje, kad būtų lengva rasti įvykus nelaimei. Keliaujant galima pasiimti su savimi mažesnę, kelioninę dėžutę“, – sakė pašnekovė.

Deacon Kevin, Flickr.com/Pirmosios pagalbos vaistinėlė
Deacon Kevin, Flickr.com/Pirmosios pagalbos vaistinėlė

Kas turėtų būti pirmosios pagalbos rinkinyje?

  • Alkoholio servetėlės
  • Antiseptinis purškalas
  • Antibiotinis tepalas
  • Fiziologinis tirpalas (žaizdoms plauti)
  • Įvairaus dydžio pleistrai, tvarstukai
  • Bintai
  • Elastiniai tvarsčiai
  • Skystis rankų dezinfekcijai
  • Lipni juosta
  • Vienkartinės pirštinės
  • Vaistai nuo skausmo (paracetamolis ir ibuprofenas)
  • Vaistai nuo alergijos
  • Žirklės ir pincetai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius