Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Popiežius Pranciškus neturi vieno plaučio: be kokių organų galima gyventi?

Popiežius Pranciškus yra novatoriškas pontifikas – jis pirmasis pasirinko Pranciškaus vardą, pirmasis popiežius iš Pietų Amerikos ir pirmasis popiežius, esantis neįprastos sveikatos būklės – turintis vieną plautį.
Plaučiai
Plaučiai / „Fotolia“ nuotr.

81-ų pontifikui vienas plautis buvo pašalintas dėl infekcijos, kurią turėjo būdamas paauglys, dar anksčiau rašė „ABC News“. Tuo metu buvo įprasta pašalinti vieną plautį gydant tokias infekcijas kaip tuberkuliozė, kadangi antibiotikai nebuvo taip plačiai naudojami, todėl norėdami išvengti tolimesnių sveikatos problemų, gydytojai šalindavo plautį.

„Infekcija tikriausiai buvo labai rimta, galbūt net buvo susidarę pūlinių, dėl kurių jis galbūt kraujavo, – prieš penkerius metus spėliojo dr. Johnas Balperio, plaučių ir kritinės priežiūros medicinos docentas Los Andželo Kalifornijos Davido Geffeno medicinos mokykloje. – Jei jis daug kraujavo į plaučius, vienintelis dalykas, kurį buvo galima padaryti, norint atgaivinti plautį, tai jį išimti ir sustabdyti kraujavimą.“

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Popiežius susitiko su Italijos jaunimu Romoje
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Popiežius susitiko su Italijos jaunimu Romoje

Kitos galimos plaučio pašalinimo priežastys yra defektai nuo gimimo, sukeliantys plaučių audinio anomalijas arba nenormalų kraujagyslių augimą plaučiuose, kurie trukdo normaliai kvėpuoti.

Laimei, plaučiai yra perteklinė sistema, ir vieno plaučio praradimas neturi rimtų pasekmių sveikatai. Vienintelis popiežiaus Pranciškaus rūpestis, su kuriuo jis susiduria ar susidurs, tai žemesnis kvėpavimo rezervas nei tų žmonių, kurie turi abu plaučius. Tai reiškia, kad popiežius turi didesnę gripo komplikacijų riziką ir yra labiau linkęs susirgti plaučių uždegimu.

Tačiau, pasak J.Belperio, tai, kad pontifikas iki šiol praktikavo sąlyginai sveiką gyvenimo būdą, parodo, kad jam atlikta operacija mažai paveikė jo galimybę gyventi visavertį ir aktyvų gyvenimą.

Keli tyrimai, atlikti su gyvūnais parodė, kad plaučiai turi nuostabų regeneracijos gebėjimą, ir preliminarūs jaunų vaikų tyrimai parodė, kad įmanoma „atsiauginti“ dalį prarasto plaučio audinio.

Kol popiežius ir toliau imsis veiksmų apsaugai nuo infekcijų – įskaitant skiepus nuo plaučių uždegimo bei kasmetinius skiepus nuo gripo – nėra priežasčių manyti, kad 266-ojo pontifiko sveikata yra problema.

Nors greičiausiai norėtumėte, jei tik įmanoma, išlaikyti visus savo organus, štai kiti vidaus organai, be kurių galima gyventi:

Inkstas. Kaip tikriausiai žinote, žmonės turi du inkstus, tačiau tam, kad išgyventų, pakanka vieno. Žmonės gimsta su vienu inkstu, vieną pašalina dėl sužeidimų arba dėl donorystės. Paprastai žmonės su vienu inkstu turi tik kelis arba neturi visai jokių sveikatos sutrikimų, o jų gyvenimo trukmė yra normali, praneša Nacionalinis inkstų fondas. Techniškai galima išgyventi ir be inkstų, tačiau tokiu atveju reikalinga nuolatinė dializė.

Blužnis. Blužnis filtruoja kraują ir padeda kūnui kovoti su infekcijomis, tačiau išgyvenimui ji nėra būtina. Blužnis gali būti pašalinama, jei, pavyzdžiui, ji yra pažeista. Tačiau žmonės be blužnies labiau linkę į infekcijas.

Reprodukciniai organai. Moterims gimda pašalinama histerektomijos metu – tai vienas iš vėžio, gimdos fibrozės, chroniškų dubens srities skausmų ar kitų priežasčių gydymo būdų. Maždaug 1 iš 3 JAV moterų turėjo šią procedūrą iki savo 60-mečio, praneša Nacionalinis sveikatos institutas. Vyrams pašalinamos sėklidės gydant vėžį.

„Fotolia“ nuotr./Skrandis
„Fotolia“ nuotr./Skrandis

Skrandis. Kartais visas skrandis pašalinamas gydant nuo skrandžio vėžio; ši procedūra vadinama gastrektomija. Šios procedūros metu plonoji žarna yra prijungiama prie stemplės. Žmonės, kuriems buvo atlikta pilna gastrektomija, kelias savaites maitinimą gauna per veną, kol atsigauna. Po to jie gali valgyti daugumą maisto produktų, tačiau mažesnėmis porcijomis bei vartoti maistinius papildus, jei iškyla problemų su vitaminų pasisavinimu, praneša Nacionalinė Anglijos sveikatos tarnyba.

Gaubtinė žarna. Žmonėms gaubtinė žarna šalinama gydant gaubtinės žarnos vėžį, Krono ligą ir kai kuriais atvejais norint išvengti gaubtinės žarnos vėžio. Žmonės gali gyventi be gaubtinės žarnos, tačiau jiems gali tekti nešioti maišelį, renkantį išmatas. Tačiau chirurginės procedūros pagalba galima sukurti maišelį plonojoje žarnoje, kuris užima gaubtinės žarnos vietą, ir tokiu atveju maišelis tampa nebebūtinas, praneša Mayo Klinika.

Apendiksas: Apendiksas yra mažas, vamzdelio formos organas, kyšantis iš pirmosios storosios žarnos dalies. Nėra aišku, kokia jo funkcija, tačiau jį galima pašalinti uždegimo ar plyšimo atveju.

Dar galima gyventi ir pašalinus kiaušides, šlapimo pūslę ar skydliaukę.

Parengta pagal Time.com ir Foxnews.com

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius