-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Prastą burnos kvapą sukelia tonzilių akmenys: išvengti padės paprasti kasdienės burnos priežiūros ritualai

Blogas burnos kvapas – dažnam žmogui pasireiškianti lėtinė problema. Ji sukelia ne tik diskomfortą, bet ir neretai praneša apie tam tikrus burnos ertmės būklės ir sveikatos sutrikimus apskritai. Kai kurie mano, kad prasto burnos kvapo sukėlėjai – burnoje užsilaikiusios maisto dalelės. Kiti šoka prie rimtesnių išvadų ir įtaria esant pirmiesiems onkologinių susirgimų ženklams. Vis dėlto kai kurie odontologai įsitikinę, kad visos problemos pirmiausia tėra jų pacientų galvose.
Blogas kvapas
Blogas kvapas / Vida Press nuotr.

Viena iš prastą burnos kvapą sukeliančių priežasčių – tonzilių akmenys. Nustatyti šią diagnozę gali būti sudėtinga: su problema susiduria pakankamai retas, o daugelis burnos higienos profesionalų su ja nesusiduria per visą savo karjerą.

Tačiau jeigu esate tarp nuo šios būklės kenčiančių asmenų, nuolatinė halitozė ir diskomfortas nepaliauja priminti, kad tonzilių akmenys yra reali problema, kurią gali būti nelengva išspręsti.

Labiausiai kenčia turintieji žalingų įpročių

Tonzilių akmenys dažniausiai pažįstami žalingų įpročių turintiems žmonėms, kadangi rūkymas neretai sukelia tonzilių uždegimą ir tonzilitą.

Jie susiformuoja iš gerklės gale susikaupusių gleivių, maisto likučių ir kitų dalelių. Šios dalelės dažnai sukietėja ir kalcifikuojasi, taip sudarydamos tonzilių akmenis.

Blogas kvapas pasireiškia išdžiūvus burnai

Įprastai apie tonzilių akmenų formavimąsi pirmasis signalizuoja blogas burnos kvapas. Kvapai išryškėja burnos gleivinei išdžiūvus ir prasidėjus tų dalelių skaidymo procesui. Kadangi tonzilių akmuo yra įstrigęs gerklės gale, halitozė gali lydėti nuolat ir būti sunkiai numalšinama.
Negydomi tonzilių akmenys gali išaugti, tuo sukeldami dar daugiau nepatogumų. Daug šiais negalavimais besiskundžiančių žmonių jaučia intensyvų pykinimo jausmą. Be to, tonzilių akmenys erzina aplink tonziles esantį plotą, sukelia uždegimą ir netgi apsunkina rijimą.

Kaip neprieiti iki operacinės?

Dažnai ši problema kaip kyla, taip sprendžiasi savaime, tačiau nuo tonzilių akmenų kenčiantys asmenys ir patys turėtų imtis veiksmų. Kartais apnašas galima paprasčiausiai pašalinti liežuviu, pirštu ar ausų krapštuko galiuku. Retesniais atvejais prieinama iki operacijos.
Nepriklausomai nuo metodo, kurį pacientai pasitelkia, net ir pašalinę akmenis, jaučia ilgiau užsilaikantį prastą burnos kvapą. Tokiems žmonėms padėtų specialios burnos priežiūros priemonės su deguonimi. Pastarasis neutralizuoja anaerobines bakterijas liežuvio gale, kurios pradeda išskirti mažiau šalutinių produktų, nebeskatina tonzilių akmenų formavimosi ir nemalonaus burnos kvapo. Šios produkcijos naudojimas padeda pagerinti burnos sveikatą ir išvengti burnos ertmės problemų pasikartojimo ateityje.

Vienas tokių produktų – „Atemfrisch“ burnos skalavimo skystis, kurio sudėtyje yra natūralių ir deguonimi prisotinančių medžiagų, šalinančių esamus tonzilių akmenis, kovojančių su naujų susidarymu ir nemaloniu burnos kvapu. Dukart per dieną naudojama priemonė prisotina sinusus ir gerklę „hdO2“ deguonies galia. Ji taip pat yra puikus pasirinkimas žmonėms, kuriuos vargina blogas burnos kvapas dėl įvairių alergijų, varvančios nosies ar lėtinio burnos išsausėjimo.

Patarimai, kaip išvengti tonzilių akmenų formavimosi

Tiesa, yra ir keli ritualai, kuriuos įtraukus į kasdienę rutiną, tonzilių akmenų formavimosi įmanoma išvengti.

Pirmiausia, po valgio specialistai primena gerti vandens, kuris ne tik hidratuoja organizmą, bet ir nuplauna gerklėje likusias maisto daleles. Nederėtų pamiršti nosies ertmių priežiūros – nosies varvėjimas taip pat yra viena iš tonzilių akmenų susidarymo priežasčių.

Patariama vengti pieno produktų, nes juose daug baltymų, aktyvinančių anaerobines bakterijas, bei vengti didelio alkoholinių gėrimų kiekio vartojimo, mat šie skysčiai pasižymi burnos ertmę sausinančiomis diuretinėmis savybėmis.

Tarp naudingų ritualų – tonzilių drėkinimas specialiu irigatoriumi kiekvieną savaitę: tai padeda išvengti nešvarumų ir bakterijų sankaupų tonzilių ertmėse.

Galiausiai – du kartus per dieną valyti ne tik dantis, bet pasirūpinti ir liežuvio priežiūra. Burną skalauti patariama deguonies prisotinančiu burnos skalavimo skysčiu. Daugelis rekomenduojamo režimo besilaikančių ir deguonimi prisotinančius produktus naudojančių pacientų ne tik sėkmingai atsikratė tonzilių akmenų, bet ir išvengė pakartotinio jų susidarymo. Apklausų duomenimis, kai kurie iš jų pajuto rezultatus praėjus vos vienai dienai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius