-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prastėjanti atmintis: natūralus senėjimo procesas ar ligos pradžia?

Atmintis yra bene pagrindinis elementas, būtinas mūsų protinei veiklai. Senstant ir sutrinkant daugeliui organizmo funkcijų, savaime silpsta ir atmintis. Tačiau įprastinės žmogaus veiklos ir darbingumo sutrikimas dėl pablogėjusios atminties gali būti ir sunkios ligos demencijos požymis. Alzheimerio liga – dažniausia demencijos priežastis.
Žmogus
Žmogus / Photos.com nuotr.

Rugsėjo 21-ąją minima Tarptautinė Alzheimerio ligos diena. Šios dienos tikslas – didinti visuomenės informuotumą apie ligą: atkreipti dėmesį į pirmuosius ligos požymius, ankstyvo diagnozavimo svarbą, griauti nusistovėjusius mitus apie ligą, kaip natūralią senėjimo išdavą, dalintis patirtimi.

Demencijos požymių atpažinimas yra pirmas diagnozės nustatymo žingsnis. Būtina susirūpinti jeigu, jūsų artimajam kaskart vis dažniau pasireiškia atminties susilpnėjimas, paprastų, gerai žinomų užduočių atlikimo sunkumai, kalbos sutrikimas, nesiorientavimas laike ir vietoje, prasta arba sumenkusi sprendimų priėmimo galimybė, nusilpęs gebėjimas sutelkti dėmesį, daikto vietos užmiršimas, nuotaikos ir elgesio kaita, asmenybės pokyčiai, vengimas imtis iniciatyvos. Diagnozavimas ankstyvojoje ligos stadijoje gali padėti nugalėti sergančiojo ir jo šeimos narių baimę, suteikia didesnę galimybę naudotis gydymo galimybėmis, gauti informaciją ir daugiau laiko skirti ateities planavimui.

Visuomenei senstant, stebimas ir Alzheimerio ligos atvejų dažnėjimas.  Apytiksliai 10 % vyresnių nei 65 m. amžiaus asmenų serga šia liga, vėliau sergamumas didėja, tarp 85 m. amžiaus asmenų sergančių gali būti net apie 47 %. Valstybinio psichikos sveikatos centro duomenimis Lietuvoje kiekvienais metais užregistruojama vis daugiau naujų Alzheimerio ligos atvejų – 2007 m. šalyje buvo užregistruoti 1171 nauji ligos atvejai, 2009 – 1383, 2011 – 1482. Statistikoje atsispindi tik registruoti ligos atvejų skaičiai. Tikėtina, kad Lietuvoje iš viso yra apie 31 tūkst. žmonių, kurie kenčia nuo Alzheimerio ligos.

Sergantiesiems trūksta profesionalių, individualius jų poreikius atitinkančių paslaugų. Dauguma tokių ligonių yra prižiūrimi namuose savo šeimos narių, kurie susiduria su praktinėmis, emocinėmis, psichologinėmis, socialinėmis, fizinėmis bei finansinėmis problemomis, kenčia jų gyvenimo kokybė, jie neretai yra priversti palikti darbo rinką, susiduria su socialinės izoliacijos grėsme, patiria stresą.

Atsižvelgiant į mažą profesionalių, į individualius psichikos ir elgesio sutrikimo ligomis sergančių ligonių poreikius orientuotų paslaugų prieinamumą VšĮ Kauno Dainavos poliklinikoje kuriamas psichikos dienos stacionaras, kurį finansuoja Europos Sąjunga. Dainavos poliklinikos direktorius Giedrius Andziukevičius kalbėdamas apie kuriamą psichikos dienos stacionarą Petrašiūnuose pabrėžia: „Sergantysis vienoje vietoje galės gauti kompleksinę, į individualius jo poreikius orientuotą, profesionalią gydytojo psichiatro, psichologo, slaugytojo, socialinio darbuotojo pagalbą. Ligonio šeimos nariams bus sudaromos galimybės laikinai atsitraukti iš globos proceso, taigi taps  lengviau derinti šeiminius bei darbinius įsipareigojimus, pagerės gyvenimo kokybė, sumažės „perdegimo“ grėsmė“.

Petrašiūnuose kuriamame psichikos dienos stacionare bus teikiamos paslaugos asmenis, turintiems elgesio bei psichikos sutrikimų: sergantiems demencija dėl Alzheimerio ligos, sergantiems kraujagysline demencija,  sergantiems demencija dėl Picko, Parkinsono, Huntingtono ir kitų ligų, asmenims, sergantiems šizofrenija, depresija, turintiems kitų psichinių sutrikimų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius