Dabar populiaru
Publikuota: 2016 rugpjūčio 9d. 15:28

Prie giros lentynos: į ką kreipti dėmesį?

Gira
Gubernijos nuotr, / Gira

Parduotuvėje stovint prie lentynos, nusėtos giros skardinėmis ir stikliniais buteliais, retas kuris žino, ką išsirinkti. Visų pirma, ar tara turi reikšmės produkto kokybei? Galiausiai – į kokias etiketėje nurodytas sudedamąsias dalis turėtume kreipti dėmesį?

Stiklas, plastikas ar skardinė?

Augant ekologiškių ir natūralių produktų paklausai žmonės parduotuvėse vis atidžiau renkasi, ką įsidėti į pirkinių krepšį. Gira taip pat ne išimtis, tačiau žinių apie tai, į ką kreipti dėmesį renkantis šį gėrimą, turi retas. Pasirinkimą neretai diktuoja kaina ar pakuotės grožis. Tačiau vis dėlto, į ką turėtų atkreipti dėmesį tie, kurie nori žinoti, ką perka?

Gubernijos nuotr./Giros gamyba
Gubernijos nuotr./Giros gamyba

Pradėti veikiausiai vertėtų nuo to, į ką pirmiausia ir atkreipiame dėmesį – tarą. Paklausus, ar tai turi įtakos giros kokybei, „Gubernijos“ laboratorijos vadovė Rūta Remeikienė tikino, kad tik tokiu atveju, jei gira plastmasinėje taroje. „Girai, kaip ir daugeliui kitų produktų, svarbiausia, kad į pakuotę nepatektų deguonies. Šio kriterijaus neatitinka tik plastikinė tara, todėl mes, pavyzdžiui „Duonos giros“, į ja nepilstome. O toliau – ar stiklas, ar skardinė, jau neturi reikšmės. Baimintis dėl to, kad skardinėje produktas turės sąlytį su metalu taip pat neverta.

Girai, kaip ir daugeliui kitų produktų, svarbiausia, kad į pakuotę nepatektų deguonies.

Skardinės vidinės sienelės yra padengtos specialios medžiagos sluoksniu, taigi – šiuo atveju, gira su metalu sąsajos neturi“, – apie gaiviųjų gėrimų pakuotes kalbėjo pašnekovė. Tiesa, pabrėžė ji, girai itin svarbu ir tai, kad pakuotė nebūtų skaidri ir gautų kuo mažiau šviesos.

Tikrasis giros skonis

Šiais laikais labai populiaru įvairius gėrimus saldinti ar gardinti kvapniosiomis medžiagomis. R.Remeikienė pastebi, kad jei vartotojui tokie produktai patinka, gamintojai stengiasi atitikti vartotojo poreikius, tačiau norėtųsi ugdyti ir pačius vartotojus, brandinti jų skonį.

Kas, pastebėtina, jau po truputį ir vyksta. „Aš asmeniškai, jei rinkčiausi girą, rinkčiausi kuo šviesesnę. Juk senovėje lietuvių gamintos giros būtent tokios ir buvo. Antra vertus, reikėtų atkreipti dėmesį į tai, kad tikroji gira turėtų būti kiek rūgštelėjusi. Tai – dar viena nuo senų laikų žinoma giros savybė“, – pasakojo specialistė.

Gubernijos nuotr./Giros gamyba
Gubernijos nuotr./Giros gamyba

Paklausta apie tai, ką mes galime įžvelgti etiketėje, R.Remeikienė siūlė atkreipti dėmesį į sudedamųjų dalių skaičių. „Iš tiesų, galima sakyti, kad kuo mažiau sudedamųjų dalių, tuo gira natūralesnė. O labiausiai siūlyčiau atkreipti dėmesį į cukrų. Šiek tiek saldinti girą gamintojai linkę dėl to, kad vartotojui taip skaniau, bet jei cukraus labai daug, siūlau susimąstyti“, – patarė „Gubernijos“ laboratorijos vedėja.

Šiek tiek saldinti girą gamintojai linkę dėl to, kad vartotojui taip skaniau, bet jei cukraus labai daug, siūlau susimąstyti.

Įsivaizduokite, teikė pavyzdį moteris, jei 100 gr gėrimo yra 10 proc. cukraus. „Išgėrę pusę litro tokio gėrimo, išgersite 50 gramų cukraus. Aišku, kad gerdami gėrimą, mes to nepastebime. Bet jei kas paprašytų šiaip sau suvalgyti 50 gr cukraus, manau, atsisakytume“, – mintimis dalijosi R.Remeikienė.

Kokybiškesnė ir natūralesnė

Vienas iš pagrindinių specialistės įvardijamų kriterijų – kuo natūralesnis gamybos procesas, kas glaudžiai susiję su kokybe. Šito dalyko, aišku, taip paprastai nepamatysi, bet galima atkreipti dėmesį ir į ženklinimą. „Sakykime, mūsų „Duonos gira“ – vienintelė Lietuvoje, kuri yra paženklinta Nacionalinės kokybės produktu. Tai, kad mums svarbu, kaip gaminame ir ką gaminame, įrodo ir kiti pripažinimai. Pavyzdžiui, „Gubernijos“ „Tamsusis Elis“ pasaulyje buvo įvertintas aukso medaliu, o juk lietuviai net neturėjo elio tipo alaus gamybos tradicijų“, – kalbėjo R.Remeikienė.

Gubernijos nuotr./Giros gamyba
Gubernijos nuotr./Giros gamyba

Pašnekovė tikino esanti kuo tradiciškesnės ir natūralesnės giros šalininkė. „Duonos giros“, kurią gamina „Gubernija“, receptas yra visiškai nepakitęs 20 metų. Iki šiol gaminame iš natūralių žaliavų – duonos džiūvėsių“, – pasakojo kreipti dėmesį į bet kokio gėrimo natūralumą siūlanti pašnekovė.

Anot jos, teisės aktai leidžia į girą dėti konservantų bei kvapniųjų medžiagų, tačiau ar tokio produkto nori, jau turi spręsti pats vartotojas.

Be alkoholio?

Renkantis girą, reikėtų nepamiršti ir joje esančio alkoholio. Pastarojo kiekis skirtingų gamintojų girose svyruoja. „Kadangi gira yra raugintas produktas, Nealkoholinių gėrimų ir giros techninis reglamentas leidžia, kad joje alkoholio būtų iki 1,2 proc. Nacionalinės kokybės produktui reikalavimai yra kiek griežtesni.

Suprantama, kad yra žmonių, kurie absoliučiai netoleruoja, nenori, kad jų vartojamuose produktuose būtų alkoholio.

Šiuo atveju alkoholio koncentracija giroje neturi viršyti 0,8 proc. O tai, kiek konkretaus gamintojo produkte jo yra, jau priklauso nuo gaminimo subtilybių. Mano minėtoje „Duonos giroje“ alkoholio koncentracija paprastai neviršija 0,5 proc. Sakyčiau, kad jei mes traktuojame girą kaip nealkoholinį gėrimą, vadinasi, kuo mažiau alkoholio, tuo geriau“, – komentavo moteris.

Kalbant šia tema, reikėtų paminėti, kad yra gaminami ir giros gėrimai, kurių sudėtyje alkoholio visiškai nėra. „Suprantama, kad yra žmonių, kurie absoliučiai netoleruoja, nenori, kad jų vartojamuose produktuose būtų alkoholio. Galiausiai, girą nori gerti ir vaikai“, – aiškino specialistė.

Toks giros gėrimas, pasak specialistės, gaminamas kiek kitaip, nei gira.„Pavyzdžiui, nealkoholinis giros gėrimas „2 ožiukai“ yra gaminamas iš tų pačių natūralių žaliavų kaip ir mūsų „Duonos gira“, tačiau nėra rauginamas“, – kalbėjo R.Remeikienė.

Gubernijos nuotr./Giros gamyba
Gubernijos nuotr./Giros gamyba

Kaip laikyti?

Dar vienas ne ką mažiau aktualių klausimų – kaip nusipirktą girą laikyti, kad ji išlaikytų kuo geresnes savybes? Ir per kiek laiko atidarius reiktų ją suvartoti.

„Visų pirma, galbūt reikėtų atkreipti dėmesį, kad gira parduodama išpilstyta į tokią tarą, kad žmogui, atsidarius, nereikėtų jos ilgai laikyti. Dažniausiai per tą pačią dieną ir išgeriama“, – pastebėjo specialistė.

Aišku, pasak jos, baimintis, kad neišgerta vienu ypu gira suges per parą ar kelias – tikrai nevertėtų. „Drąsiai galima ją laikyti šaldytuve. Ji bus tikrai tinkama vartoti ir nerimauti nėra ko. Nebent vartotojui nepatinka, kad po kurio laiko giroje bus kiek mažiau angliarūgšties, bet čia jau skonio reikalas“, – tikino moteris.

Paklausta, kokias giros savybes įvardintų esminėmis, moteris ragino nepamiršti, kad gira – tai gaivusis gėrimas, o ne maistas. Gira, pasak specialistės, turėtų būti tokia, kokią gerdavo mūsų senoliai – natūrali, gaivi, lengvas šviesus gėrimas su rūgštele.

Remiamas turinys
Temos: 2 Gubernija, AB Gira

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Naujienos

Aktualu

Šakočių kepėja iš Kaišiadorių rajono neatsigina kvietimų demonstruoti savo sugebėjimus

Aktualu

30 įdomiausių dalykų, kuriuos apie lietuvius atskleidžia visą Europą apimanti apklausa

Gazas

Lošti ar palaukti? „Teleloto“ laimėtas „Peugeot 206“ po 15 metų kainavo 750 eurų

Aktualu

Žiežmarių gimnazijos mokytojos tonas kirčiavimo pamokoje verčia gūžtis: mokyklos vadovybė ėmėsi veiksmų

„Atsarginiai“: nesuvokiamas J.Hardeno rezultatyvumas, L.Dončičiaus semestras ir žvaigždės NBA2k turnyre

Pasaulis kišenėje

Ispanijos vasaros sostinė, kur saule mėgautis galima 3 tūkst. valandų per metus

Gazas

Snygis vėl bando vairuotojų kantrybę: kelininkai skelbia, kur eismo sąlygos sudėtingiausios

Kultūra

15min rekomenduoja: kokių renginių nepraleisti kitą savaitę?

Savaitės Lietuvos įvykiai – 15min fotografų kadruose (2019 m. sausio 14-20 d.)

24sek

„Wizards“ lyderis gali tapti D.Sabonio bendraklubiu arba būti iškeistas į J.Valančiūną

Mokslas.IT

Šiąnakt Mėnulis turėtų nusidažyti raudona spalva

Aktualu

Iš Norvegijos į Lietuvą grįžtančią šeimą apgavo sukčiai: „Būkite budrūs“

Gyvenimas

Nuotakos suknelė žiemai: kokią rinktis?

Vardai

Kas lieka už kadro: pasivaikščiokite po apdovanojimų „Žmonės 2019“ užkulisius

Gyvenimas

Linksmuolio kupiškėno Gintauto namuose – daugiau kaip 400 kortų kaladžių kolekcija

Mokslas.IT

Kuriamas „garo variklis“ kosmoso tyrimų zondams

Vardai

Darjušas ir Edita Lavrinovičiai – apie staiga įsiplieskusią meilę, piršlybas ir didesnės šeimos norą

Aktualu

Algimantas Liekis: Išlikimas lietuviais Tėvynėje ir svetur

Verslas

Po „Brexit“: ar Lietuvoje galios Britanijoje gautas diplomas ir kas finansuos studijas?

Vardai

Kanaruose būstą įsigijęs A.Kriščiūnas atskleidė brangiai kainavusią klaidą: „Teko smarkiai nusivilti“

Gyvenimas

Mikropigmentacijos meistrė Gintarė: „Tik maža dalis vyrų išdrįsta koreguoti trūkumus“

Vardai

Nauja žvaigždžių pora: Bradas Pittas susitikinėja su aktore Charlize Theron

Aktualu

Kėdainių rajone – automobilių kaktomuša: žuvo du žmonės, vienas sužeistas

Vardai

Su liga kovojęs Andrius Kulikauskas džiaugiasi ataugusiomis garbanomis: „Kitaip ir negalėjo būti“

Sportas

Įsiutęs M.Sarri rėžė savo žaidėjams: „Galbūt šiame lygyje jie neturėtų žaisti“

Naujienos

Aktualu

Šakočių kepėja iš Kaišiadorių rajono neatsigina kvietimų demonstruoti savo sugebėjimus

Aktualu

30 įdomiausių dalykų, kuriuos apie lietuvius atskleidžia visą Europą apimanti apklausa

Gazas

Lošti ar palaukti? „Teleloto“ laimėtas „Peugeot 206“ po 15 metų kainavo 750 eurų

Aktualu

Žiežmarių gimnazijos mokytojos tonas kirčiavimo pamokoje verčia gūžtis: mokyklos vadovybė ėmėsi veiksmų

„Atsarginiai“: nesuvokiamas J.Hardeno rezultatyvumas, L.Dončičiaus semestras ir žvaigždės NBA2k turnyre

Vardai

Ineta ir Ąžuolas Žvaguliai iš prieglaudos pasiėmė šuniuką: „Kiekvieni namai turi turėti gyvūną“

Pasaulis kišenėje

Ispanijos vasaros sostinė, kur saule mėgautis galima 3 tūkst. valandų per metus

Gazas

Snygis vėl bando vairuotojų kantrybę: kelininkai skelbia, kur eismo sąlygos sudėtingiausios

Savaitės Lietuvos įvykiai – 15min fotografų kadruose (2019 m. sausio 14-20 d.)

Kultūra

15min rekomenduoja: kokių renginių nepraleisti kitą savaitę?

24sek

„Wizards“ lyderis gali tapti D.Sabonio bendraklubiu arba būti iškeistas į J.Valančiūną

Mokslas.IT

Šiąnakt Mėnulis turėtų nusidažyti raudona spalva

24sek

Atlantoje teko tramdyti įsisiautėjusį „Celtics“ gynėją

Aktualu

Iš Norvegijos į Lietuvą grįžtančią šeimą apgavo sukčiai: „Būkite budrūs“

Gyvenimas

Nuotakos suknelė žiemai: kokią rinktis?

Vardai

Kas lieka už kadro: pasivaikščiokite po apdovanojimų „Žmonės 2019“ užkulisius

Gyvenimas

Linksmuolio kupiškėno Gintauto namuose – daugiau kaip 400 kortų kaladžių kolekcija

Mokslas.IT

Kuriamas „garo variklis“ kosmoso tyrimų zondams

Vardai

Darjušas ir Edita Lavrinovičiai – apie staiga įsiplieskusią meilę, piršlybas ir didesnės šeimos norą

Aktualu

Algimantas Liekis: Išlikimas lietuviais Tėvynėje ir svetur

Verslas

Po „Brexit“: ar Lietuvoje galios Britanijoje gautas diplomas ir kas finansuos studijas?

Vardai

Kanaruose būstą įsigijęs A.Kriščiūnas atskleidė brangiai kainavusią klaidą: „Teko smarkiai nusivilti“

Aktualu

Šveicarijoje nuslinkus lavinai, žuvo vienas žmogus, dar du sužeisti

Aktualu

Šimtai rusų protestavo prieš Kurilų salų perdavimą Japonijai

Sportas

Anglijos čempionai neleido „Liverpool“ klubui pabėgti į priekį

Vardai

Gera keliauti kartu

Praktiški patarimai

Video

04:13
03:15
00:21

Maistas

Parašykite atsiliepimą apie GYVENIMO rubriką