Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prie ko gali privesti netinkamai gydomos akių ligos?

Sausų akių sindromas (SAS) yra kelių tipų, todėl priemonės skirtingiems SAS tipams gydyti turi būti parinktos skritingos. Kodėl?
Biuro darbuotoja
Biuro darbuotoja / Shutterstock nuotr.

Netinkamai parinktos SAS gydymo priemonės dažnai gali net pabloginti ligos simptomus. Jei iki šiol lašinate akių lašus, sukurtus vandens pagrindu, juos dažnai keičiate dėl to, kad vis nepajuntate poveikio, pykstate ant gydytojų ir vaistininkų, kad niekaip negali parinkti jums tinkamų lašų, – greičiausiai sergante lipidų deficito sausų akių liga... ir lašai, kuriuos vartojate, jums tikrai nepadės.

Ar žinote, kad sausų akių sindromas sindromui nelygu?

Pagal SAS sukeliantį mechanizmą veiksniai skirstomi į mažinančius ašarų kiekį ir skatinančius ašarų garavimą. Ašarų kiekis mažėja sergant Sjögreno sindromu, esant ašarų liaukos latako nepraeinamumui arba ašarų gamybai susilpnėjus dėl sisteminių vaistų poveikio. Didžioji dalis sergančiųjų kenčia dėl sustiprėjusio garavimo sausų akių sindromo, kuris pasireiškia sustiprėjusiu vandens garavimu nuo akies paviršiaus esant normaliai ašarų liaukų funkcijai. Įprastomis sąlygomis iš ašarų plėvelės išgaruoja 33 proc. vandens, o, esant sausų akių sindromui, dėl nugaravimo – net 75 proc. Dažniausios priežastys, sukeliančios sustiprėjusio garavimo SAS, yra:

  •  Meibomo liaukų disfunkcija ir uždegimas: sutrinka vokų kraštuose riebalus gaminančių liaukų funkcija, sumažėja ašaros lipidų gamyba ir nelieka stabilios ir vientisos riebalinės plėvelės, kuri stabdo vandens garavimą iš ašaros;
  • Suretėjęs mirksėjimas: dirbant darbą, reikalaujantį didelio atidumo, ar dirbant su kompiuteriu mirksima mažiau nei 10 kartų per minutę (įprastai mirksime 22 kartus per minutę), reikiamu dažniu neatnaujinama akies paviršių dengianti ašarų plėvelė, ašarų lipidinis sluoksnis nuolatos būna sutrūkinėjęs, todėl vanduo iš ašarų išgaruoja greičiau nei turėtų. Ši liga dar vadinama kompiuteriniu regos sutrikimo sindromu. Negydant gali blogėti rega.

Pirmuoju atveju sutrinka ašaros lipidų gamyba, todėl šis ligos tipas vadinamas sustiprėjusio garavimo sausų akių sindromu su lipidų deficitu, ir šis sindromas pasireiškia net 86 proc. žmonių, sergančių sustiprėjusio garavimo SAS. Šį sausų akių ligos tipą reikia gydyti lipidų turinčiais akių lašais kartu su osmoprotektoriais. 

Dirbtinėse ašarose gali būti mineralinių arba augalinių aliejų. Augaliniai aliejai yra artimesni žmogaus lipidams savo sudėtimi, todėl lengviau integruojasi į ašaros lipidinę plėvelę ir ją stabilizuoja. Susidarius vientisai ir stabiliai ašarų plėvelei, susilpnėja vandens išgaravimas iš ašarų ir normalizuojasi ašarose vandens kiekis. Kartu su lipidais reiktų lašinti ir įprastai žmogaus ašarose esančių osmoprotektorių (taurino, eritritolio ar L-karnitino) – jie užtikrina, kad reikiamas vandens kiekis bus sugrąžintas į akies paviršiaus ląsteles, ir užblokuoja akies paviršiaus uždegimo vystymąsi. 
Antruoju atveju lipidus gaminančios meibomo liaukos funkcionuoja gerai, lipidinė plėvelė yra kokybiška, tik dėl nepakankamai dažno mirksėjimo nauju ašaros sluoksniu nepadengiamas akies paviršius. Ašarai ilgiau nei 10 s neatsinaujinus, ašarų plėvelės lipidinis sluoksnis įtrūksta, per jo plyšius suintensyvėja vandens garavimas. Šis ligos tipas vadinamas sustiprėjusio garavimo sausų akių sindromu su vandens deficitu. Vandens kiekį akies paviršiuje gerai padidina lašai, kurių sudėtyje yra polimerų, o vandenį ląstelėse atkuria osmoprotektoriai.

Dėl didžiausio sulaikomo vandens kiekio išskiriami 2 polimerai: hialurono rūgštis (HR) ir karboksimetilceliuliozė (KMC). HR dar skatina greitą ląstelių atsinaujinimą, o KMC prisikabina prie akies paviršiaus ir čia vandenį išlaiko net 24 val. Šiuo metu jau yra lašų, kurių sudėtyje yra šie abu polimerai kartu, susijungę į HR ir KMC vientisą matriksą, kuris nuslopina simptomus iš karto po sulašinimo, net 24 val. ant akies paviršiaus išlaiko didelį kiekį vandens ir pasižymi puikiomis regeneracinėmis savybėmis. Tačiau vandens kiekio atkūrimas ašaroje be osmoprotektorių nestabdo uždegimo ir yra tik simptomus mažinanti priemonė.

SAS metu iš ašaros išgaravus vandeniui, stipriai padaugėja druskų. Sveiko akies paviršiaus ląstelės nuo kenksmingo druskų poveikio saugomos ašaroje esančių specialių apsauginių dalelių (osmoprotektorių). Jei šių dalelių akies paviršius gamina mažai, o druskų ašaroje daug, tai druskos žaloja akies paviršiaus ląsteles, ir išsivysto uždegimas. 

Projekto partnerio nuotr./Nesveiko pastato sindromas gali baigtis rimta liga
Projekto partnerio nuotr.

Todėl efektyviausias gydymas yra padidinti apsauginių dalelių kiekį ašarose lašinant akių lašus, kurių sudėtyje yra žmogui natūralių osmoprotektorių (taurino, L-karnitino ar eritritolio). Šis gydymo principas yra vadinamas osmoprotekcija ir 2013 metais paskelbtas gydymu, galinčiu apsaugoti akies paviršių nuo kenksmingo druskų poveikio bei stabdyti uždegimą. Šiandien pripažinta, kad uždegimas yra neatsiejama sausos akies patogenezės dalis ir gydymas turi būti kryptingas.

Ar galime patys pasirinkti lašus sausoms akims?

Jei norime sau padėti, o ne pakenkti, pirmiausia reikia išsiaiškinti, kurio tipo SAS sergame.

Sustiprėjusio garavimo sausų akių sindromas (sausų akių liga) yra trijų tipų:

  • vandens deficito SAS ir pasitaiko 4–10 proc. sergančiųjų SAS
  • lipidų deficito SAS ir pasitaiko 35–58 proc. sergančiųjų SAS
  • mišraus tipo SAS ir pasitaiko 25–31 proc. sergančiųjų SAS

Tiksliai diagnozei nustatyti (sergate vandens ar lipidų deficito sustiprėjusio garavimo SAS) būtina kreiptis į reikiamus tyrimus galintį atlikti specialistą, kad jis nustatytų ašarų osmoliariškumą (norma ne daugiau 302 mOsm), pamatuotų ašaros plėvelės trukimo laiką (norma 10 s ir daugiau), įvertintų Meibmo liaukų būklę. Tačiau orientuotis, kuriuo SAS tipu sergate, galite ir patys įvertinę jaučiamus akių simptomus.

Vandens deficito SAS būdingi simptomai, atsirandantys antroje dienos pusėje, ilgiau padirbėjus kompiuteriu. Pasireiškiantys simptomai: akių sausumas pojūtis, nuovargis, niežėjimas, peršėjimas, smėlio ar svetimkūnio jausmas akyje, akių paraudimas.

Sergant lipidų deficito SAS simptomai juntami jau ryte, vos prasimerkus: akys perši, tarsi neišsimiegojus, būna traiškanotos (išskyros balzganos, tąsios, skiriasi nuo mikrobinio uždegimo metu atsirandančių išskyrų), atrodo tarsi akies paviršius būtų padengtas kokia plėvele. Antroje dienos pusėje akis gali skaudėti, tarsi dilgčioti, atsiranda deginimo pojūtis, dažnai kartu būna nevalingas ašarojimas, dažnai pasireiškiantis būnant vėjuotame ar šaltame ore ar iš šaltos aplinkos atėjus į šiltą, taip pat akys ašaroja ilgai įtemptai kur nors žiūrint. Akių vokų kraštai paraudę, ypač vidinėje voko pusėje, ilgainiui pradeda tarsi pleiskanoti, patinsta, susidaro papulės – prasideda Meibomo liaukų uždegimas.

Kryptingas gydymas, kuris visada gali būti šalia

Kryptingas gydymas – tai reiškia:

  • didiname tai, ko trūksta ašarose (lipidų arba vandens ir būtinai osmoprotektorių)
  • blokuojame tai, kas žaloja mūsų akį (t.y. uždegimą) 
  • ir atkuriame tai, kas sugriauta (skatiname ląstelių atsinaujinimą) 

Patogu, kai visus reikalingus kryptingam gydymui komponentus galime turėti viename laše. Optive PlusTM sudėtyje yra augalinių lipidų (ricinos aliejaus), atkuriančių lipidinę ašaros plėvelę, ilgai prie akies paviršiaus vandenį prijungiančio KMC ir žmogaus ašarose esančių osmoprotektorių (L-karnitino ir eritritolio) – tai visavertė priemonė esant lipidų deficito SAS. Optive FusionTM sudėtyje yra hialurono rūgšties ir KMC matriksas, kuris simptomus slopina iš karto, puikiai skatina ląstelių atsinaujinimą, gausų vandens kiekį išlaiko ant akies paviršiaus net 24 val., jo sudėtyje yra žmogaus ašarose esančių osmoprotektorių – efektyvi priemonė greitai malšinti simptomus ir kryptingai gydyti vandens deficito SAS. Optive FusionTM galima lašinti ant kontaktinių lęšių. Optive šeimos lašai išskirtiniai tuo, kad jų vienintelių sudėtyje yra žmogaus ašarose esančių osmoprotektorių, kurie blokuoja akies paviršiaus uždegimo mechanizmą esant SAS. Visi Optive šeimos lašai, atidarius buteliuką, galimi naudoti 6 mėnesius, nes jų sudėtyje yra konservantas PuriteTM, kuris saugus akies paviršiui.

Pažinkite savo ligą, pasirinkite kryptingai ligą stabdantį visavertį gydymą ir neleiskite, kad jumis manipuliuotų tie, kurie apie jūsų problemą mažai išmano.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius