Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Priemonės, kurios padės sušvelninti pagirias

Šios naminės priemonės, pasak specialistų, padės susidoroti su pykinimu ir galvos skausmu kitą rytą, jeigu išvakarėse netyčia padauginote.
Pagirios
Pagirios / 123RF.com nuotr.

Nuo ko pradėti gelbėti savo sveikatą? Štai keli patarimai, kurie aprašomi everydayhealth.com. Svarbu paminėti ir tai, kad alkoholio vartojimas itin kenkia sveikatai, o saugios alkoholio dozės – neegzistuoja.

Gerkite vandenį, kad išvengtumėte dehidratacijos

„Gėrime esantis alkoholis veikia kaip diuretikas, todėl galite daugiau šlapintis, – aiškina Kelly Kennedy, Everyday Health dietologė. – Tai gali sukelti dehidrataciją, kuri yra viena iš pagrindinių pagirių simptomų priežasčių.“

Kitaip tariant, tas troškulys, kuris pažadina jus anksti ryte, yra signalas, kad esate pakeliui į pagirias. „Jei žinote, kad tą vakarą gersite, visą dieną vartokite skysčius, o prieš eidami miegoti taip pat jų nepamirškite“, – sako ji. Jei atsibundate su pagirių simptomais, pasistenkite išgerti kuo daugiau vandens. Padės net ir maži gurkšneliai.

123RF.com nuotr./Moteris geria vandenį
123RF.com nuotr./Moteris geria vandenį

Rinkitės maistingą ir sotų maistą

Ką valgyti, jei jau esate kamuojamas pagirių? Priešingai nei manoma, riebus maistas nepadės jų numalšinti. „Dažniausiai tokiu metu labiausiai norisi sumuštinio su šonine, kiaušiniu ir sūriu – tai organizmo atsakas į mažą cukraus kiekį kraujyje ir dehidrataciją“, – aiškina Čikagoje dirbanti dietologė ir maisto tinklaraštininkė Maggie Michalczyk.

Ji sako, kad geriau vietoj riebaus maisto rinktis sudėtinius angliavandenius, pavyzdžiui, vaisius ir daržoves. Ekspertai rekomenduoja rinktis tokius vaisius kaip bananai, nes juose gausu mineralų, pavyzdžiui, kalio, kurį alkoholis gali išeikvoti. Dietologė rekomenduoja pasigaminti kokteilį iš kokosų vandens ir banano, dviejų šaukštų žemės riešutų sviesto ir mėgstamų baltymų miltelių.

Vida Press nuotr./Tirštasis bananinis kokteilis
Vida Press nuotr./Tirštasis bananinis kokteilis

Išbandykite imbierų arbatą

Gydytojai ir mitybos specialistai sutinka, kad imbieras yra viena geriausių natūralių priemonių skrandžio negalavimams, kurie dažnai būna pagirių simptomas, numalšinti.

„Imbieras gali palengvinti virškinimą, skrandžio negalavimus“, – aiškina K.Kennedy. Manoma, kad imbiero cheminiai junginiai padeda malšinti skrandžio skausmą ir palengvina virškinimą. 2019 m. gruodžio mėn. „Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics“ paskelbtoje analizėje nustatyta, kad imbieras 60 proc. sumažino vėžiu sergančių pacientų, gydomų chemoterapija, vėmimą ir 80 proc. – nuovargį.

Imbieru galite mėgautis įvairiais būdais. Norėdami nuraminti skrandžio sutrikimus, pabandykite išsivirti imbiero arbatos arba įmaišykite šviežio imbiero į kokteilį.

Ramunėlių įtaka nerimui

Kai kuriems žmonėms pagirių sukeltas nerimas (angl. hangxiety) gali būti toks pat sunkus emociškai, kaip ir kai kurie fiziniai pagirių simptomai.

Jei jums tai neatrodo pažįstama, gali būti, kad taip yra dėl to, kad pagirių nerimas mus veikia skirtingai. 2019 m. kovo mėn. žurnale „Personality and Individual Differences“ paskelbtame tyrime mokslininkai nustatė, kad drovūs žmonės jaučia didesnį nerimą kitą dieną po alkoholio vartojimo.

Maggie Michalczyk siūlo išmėginti ramunėlių arbatą, kuri turėtų padėti įveikti nerimą, ką patvirtina ir tyrimai. Tikinama, kad ramunėlės gali padėti ramiau miegoti ir palengvinti skrandžio sutrikimus, praneša NCCIH.

123RF.com nuotr./Arbata
123RF.com nuotr./Arbata

Atkurkite energiją su vitaminu B ir apsaugokite imunitetą su vitaminu C

Remiantis žurnale „European Journal of Clinical Nutrition“ atliktu tyrimu, daugelis pagirių simptomų atsiranda dėl maistinių medžiagų trūkumo, o vartojant alkoholį ypač nukenčia vitaminas B.

Vitaminas B yra atsakingas už energiją, smegenų, imuninės ir nervų sistemos veiklą. Jo trūkumas gali būti siejamas su nuovargiu bei žemu energijos lygiu. M.Michalczyk siūlo valgyti kiaušinius – jie puikus B grupės vitaminų šaltinis – su liesais baltymais, pavyzdžiui, kalakutienos šonine ar pilno grūdo bandele.

Ekspertai teigia, kad dar vienas vitaminas, į kurį reikėtų atkreipti dėmesį atsigaunant po pagirių, yra vitaminas C. 2015 m. žurnale „Alcohol Research Current Reviews“ paskelbti moksliniai tyrimai parodė, kad alkoholio vartojimas susijęs su susilpnėjusia imunine sistema, dėl kurios mąžta organizmo gebėjimas apsisaugoti ir išvengti peršalimo ligų, virusų ir kt. Vitamino C galite rasti įvairiuose vaisiuose ir daržovėse, pavyzdžiui, brokoliuose, apelsinuose, raudonosiose paprikose, kiviuose ir braškėse.

Vida Press nuotr./Citrusiniai vaisiai
Vida Press nuotr./Citrusiniai vaisiai

Grįžkite į lovą, kad atstatytumėte cirkadinį ritmą

Viena iš labiausiai atstatomųjų priemonių, kurias galite išbandyti, kai kamuoja pagirios, yra tiesiog daugiau miegoti. Harvardo sveikatos centro duomenimis, vėluojančios pažintinės funkcijos per pagirias greičiausiai yra susijusios su prastu miegu, kurį sukelia alkoholio vartojimas. Tiesą sakant, 2018 m. gruodžio mėn. žurnale „Addiction“ paskelbtame tyrime nustatyta, kad dėl pagirių gali sutrikti ilgalaikis dėmesys ir tai gali turėti neigiamos įtakos kasdienėms užduotims, pavyzdžiui, vairavimui.

Nacionalinis miego fondas pažymi, kad alkoholis sutrikdo cirkadinį ritmą ir neleidžia užmigti REM miegu, tad mažai tikėtina, kad išgėrę užmigsite giliu, ramiu miegu. Harvardo universiteto duomenimis, prastas miegas yra susijęs su nerimu, dirglumu ir prislėgta nuotaika, o alkoholis, kaip depresantas, dar labiau sustiprina šį poveikį.

„Įrodyta, kad išgėrus alkoholio nepavyksta pasiekti įprasto REM miego ciklo“, – sako skubiosios medicinos gydytojas Peteris Malametas. Geriausias būdas greičiau pasijusti geriau? Apsirūpinkite vandeniu ir paspauskite snaudimo mygtuką.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius