-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Procedūra, kurios atidėliojimas itin žalingas – delsiant deformuojasi veidas

Netekus vieno, kelių ir daugiau dantų, populiariausias kelias susigrąžinti prarastą gyvenimo kokybę – dantų implantavimas. Dantų praradimą, pasak odontologų, žmonės išgyvena jautriai. Pirmiausia, delsia šalinti dalis, kurie jau neatlieka savo funkcijų. Delsia tol, kol susiduria su nepakeliamu skausmu. O netekę dantų, net ir žinodami, kad delsdami vėl situaciją komplikuos, vis atidėlioja. „Žmonės jaučia diskomfortą valgydami, kuklinasi šypsotis, ilgainiui keičiasi jų veido bruožai, kol galiausiai pasiryžta, o žengę šį žingsnį, susigrąžina gyvenimo kokybę ir galvoja – kam tiek delsiau“, – pacientų patirtimis dalijasi odontologijos klinikos „Balta lapė“ gydytoja odontologė Monika Čereškaitė.
Vizitas pas odontologą
Vizitas pas odontologą / 123RF.com nuotr.

Atidėlioja dėl psichologinių motyvų

Dantų implantavimas – iš pažiūros paprasta ir dabar jau labai pažengusi procedūra, nors žmonės labai linkę ją atidėlioti. Neretai net tiek, kad ji tampa kur kas sudėtingesnė, nei būtų atliekama, jei būtų pasiryžta laiku. Taip pat praradus dantis ir laiku neatstačius jų, pradeda nykti žandikaulio kaulinis kiekis, tad įvyksta ir veido deformacijos – įdumba skruostai, nusvyra lūpų kampučiai, formuojasi raukšlės. Taip pat nukenčia ir emocinė žmogaus būklė – atsiranda nepasitikėjimas savimi, nenoras bendrauti, šypsotis.

„Priežasčių, kodėl žmonės implantaciją atidėlioja – ne viena. Pirma, tai būna psichologiniai veiksniai. Kad ir kaip tai skambėtų, sunku „atsisveikinti“ su dantimis, ypač jei jų liko keli paskutiniai. Žmonės nelengvai tai priima, tikrai išgyvena emociškai, kaip jau lūžio tašką. Mes matome, kalbame su pacientais, kad tas apsisprendimo, lūžio momentas nelengvas“, – komentavo „Baltos lapės“ odontologė.

Pasak M.Čereškaitės, žmones atbaido ir mitai apie procedūros skausmingumą, sudėtingumą, aišku, ir implantų prigijimo rizika, o galiausiai – kaina. Įsitikinę, kad tai per brangu, tiesiog nesikreipia, nemėgina, nesikonsultuoja. „Vis tik pirmiausia turėtume kalbėti apie žmogaus gyvenimo kokybę. Mūsų klinikos vienas iš pagrindinių tikslų – tiesiog sugrąžinti žmogui komfortą gyventi įprastą gyvenimą – valgyti ką nori, bendrauti. Dažniausiai žmonės tiesiog įpranta gyventi nepatogiai ir pamiršta, kad gali būti kitaip. Bet per tą laiką, deja, dažnai situacija pablogėja“, – aiškino pašnekovė.

Tai atvejais, kai netenkame vieno danties, ir labai ilgai delsiama implantuoti, aiškino M.Čereškaitė, šalia esantys dantys ima „pretenduoti“ į likusią laisvą vietą. „Tie dantys pasistumia į tuščią vietą ir atsiranda trapecijos formos skylė, o trapecijos formos danties mes neįdėsime. Todėl įvykus šiam procesui, norint implantuoti, prieš tai reikės dar ortodonto pagalbos, reikės daryti korekcijas ir tą vietą vėl atstatyti, kad joje tilptų dantis. Tokių procedūrų galima išvengti, jei žmogus kreipiasi laiku“, – tikino gydytoja.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Monika Čereškaitė
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Monika Čereškaitė

Kalbėdama apie žmones, kuriems reikalingas viso žandikaulio dantų atstatymas, pašnekovė atkreipė dėmesį, kad čia situacija dažnai kita. „Kai nešiojami išimami protezai, dažnai kenčiamas diskomfortas, uždengia gomurį, pykina, žmogus jaučia nerimą, nes jie sunkiai laikosi. Vis tik svarbu, kad jei žmogus planuoja kada nors ryžtis implantacijai, neuždelsti per daug, nes ilgainiui ima nykti kaulas. Pasitaiko atvejų, kai delsus per ilgai implantacija be kaulo priauginimo iš viso jau negalima. Taigi pasiryžusiems dantų implantavimui imtis veiksmų reikėtų laiku. O šiandien dantų implantavimas mūsų klinikoje atliekamas itin pažangiu būdu, unikali metodika leidžia naudoti vos 4 implantus žandikaulio dantų atkūrimui“, – kalbėjo klinikos „Balta lapė“ odontologė.

Unikali metodika „visi dantys ant 4 implantų“

Klinikoje „Balta lapė“, pasakojo M. Čereškaitė, dantų implantavimui naudojama metodika, vadinama „visi dantys ant 4 implantų“. Tai moderni technologija, leidžianti atkurti visus prarastus žandikaulio dantis, naudojant vos 4 (kartais ir 6) implantus. Šis gydymo būdas neretai leidžia išvengti ir kaulo priauginimo procedūrų: „Šį gydymo būdą sugalvojo vienas portugalų gydytojas. Tada implantai buvo labai brangūs, o spręsti žmonių problemą reikėjo. Taigi jis sugalvojo, kad nebūtina dėti po vieną implantą, galima įsukti keturis, jei kaulo pakanka, ir sutaupyti žmogaus pinigus. Tokiu atveju mes turime dantų protezą, kuris tvirtinamas prie implantų – jis nekrenta ir atrodo natūraliai“, – kalbėjo gydytoja.

Pašnekovė atkreipė dėmesį, kad, pavyzdžiui, Jungtinėse Amerikos Valstijose žmonės dažniausiai dedasi sniego baltumo dantų protezus, kurie dažnai neatrodo natūraliai, tačiau Europoje, Lietuvoje, klientai dažniausiai renkasi spalvą, artimesnę jų natūraliems dantims, ką specialistai ir stengiasi įgyvendinti.

Šį implantavimo metodą 1998 metais atrado portugalų odontologas Paulo Malo ir tai tapo proveržiu dantų implantų mokslo srityje. Dr. Malo nustatė, kad vos keturių strategiškai žandikaulio kaule išdėstytų implantų gali pakakti visam dantų protezų lankui išlaikyti.

Paklausta, kiek laiko paprastai užtrunka implantavimo procedūra – nuo šalinimo iki naujos šypsenos, klinikos „Balta lapė“ atstovė aiškino, kad priklauso nuo implantų sugijimo, taigi 3–6 mėn. „Iš pradžių suteikiame pacientui pirminę apžiūrą, sudarome gydymo planą ir leidžiame ramiai apsispręsti. Jeigu reikalinga pašalinti sugedusius dantis, tai atliekama vieno vizito metu. Šiam gydymui atliekama vietinio nuskausminimo procedūra.

Tada įsriegiami 4 dantų implantai. 2 dantų implantai fiksuojami priekinių dantų grupės srityje, kiti 2 kampu įsriegiami šoninių dantų grupės srityje. Esant poreikiui, pagaminami gražūs, natūraliai atrodantys laikini protezai. Maždaug po 3–6 mėnesių, kai implantai suauga su kaulu, įtvirtinami nuolatiniai protezai“, – trumpai gydymo procedūrą nupasakojo odontologė. Pasiteiravus apie kainą, gydytoja atsakė, kad „Baltos lapės“ klinikoje gydymo kaina su protezavimu yra nuo 4099 Eur.

„Baltos lapės“ atstovė tikino, kad dažniausiai dantų implantavimo klausimu pacientams nerimą kelia keli dalykai – skausmingumas, neigiamas poveikis ir prigijimas/tinkamumas.

123RF.com nuotr./Vizitas pas odontologą
123RF.com nuotr./Vizitas pas odontologą

M. Čereškaitė aiškino, kad dantų implantavimui didelių apribojimų beveik nėra. „Aišku, nebent žmonės serga rimtomis lėtinėmis ligomis, tada jau reikia pasitarti ir su šeimos gydytoju. Neretai žmonės klausia, o kas bus, jei neprigis. Pirmiausia noriu pasakyti, kad tai tikrai nėra dažnas atvejis, greičiau labai retas. Kelis tokius esame turėję, tada tiesiog iš naujo atlikome procedūrą, klientui nieko nereikėjo mokėti papildomai, ir rezultatas buvo geras. Tais atvejais, jei procedūra iš viso nepavyktų, žmogus negautų paslaugos, aišku, grąžintume pinigus, tačiau tokių atvejų beveik nenutinka, nes daug rizikų įvertiname jau apžiūros metu“, – tikino pašnekovė.

Vertindama procedūros skausmingumą gydytoja atkreipė dėmesį, kad kelias dienas pacientai jaučia diskomfortą, tačiau jis nėra toks didelis, kaip dažnai įsivaizduojama – aplinkinių audinių paburkimas, aptirpimas. Vis tik, anot M. Čereškaitės, laikantis gydytojo nurodymų nemalonūs simptomai greitai praeina.

Tiesa, pašnekovė atkreipė dėmesį į labai svarbų dalyką – būtina laikytis gydytojo nurodymų tiek po procedūrų, tiek įtvirtinus nuolatinius protezus. Pirmomis dienomis dantis valyti reikia itin atsargiai, naudoti tik minkštą dantų šepetėlį, kruopščiai išskalauti burną. Tai labai svarbu, nes bet kokie likę nešvarumai atveria kelią infekcijoms. Aišku, pabrėžė odontologė, skirti pakankamai dėmesio burnos higienai reikėtų ir ateityje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius