Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Prof. dr. S.Čaplinskas atsako į dažniausius klausimus apie koronavirusą: pozityviai nuteikia keletas aspektų

Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos TV studijoje penktadienį įrašyta Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) direktoriaus prof. dr. Sauliaus Čaplinsko antroji paskaita apie koronavirusą ir jo keliamą grėsmę „Naujasis koronavirusas: kaip jo išvengti?“
Naujasis koronavirusas
Naujasis koronavirusas / 123RF.com nuotr.

Paskaitoje profesorius aiškiai ir paprastai pasakoja apie naująjį virusą SARS-Cov-2, kuris sukelia sunkią ligą COVID-19, paaiškina epidemijos proceso algoritmą (šaltinis – plitimo keliai – imli visuomenė), nurodo esminius būdus, kaip apsaugoti save ir artimuosius nuo galimo už(si)krėtimo, kaip elgtis, jei namuose jau yra infekuotas jūsų šeimos narys, ir net parodo, kaip šis virusas atrodo žvelgiant pro mikroskopą.

„Dura lex, sed lex“ ­– romėnų išmintį, kad nors įstatymas yra griežtas, bet vis dėlto tai įstatymas, mums visiems primena profesorius ir kviečia visuomenę būti atsakinga, solidaria ir laikytis valdžios priimtų sprendimų, nepasikliauti nepatvirtintais informacijos šaltiniais ir išlaikyti šioje „infodemijoje“ solidarumo testą: politinį, finansinį, mokslinį, techninį.

Antroji S.Čaplinsko paskaita M.Mažvydo bibliotekos TV studijoje:

VIDEO: Paskaita „Naujas koronavirusas: kaip jo išvengti?“

Pasak S.Čaplinsko, pozityviai nuteikia keletas aspektų: mes žinome, kas šis virusas, žinome, kaip nuo jo saugotis, pasaulyje (Kinijoje, Pietų Korėjoje, Singapūre) situacija jau gerėja, 80 proc. ligos atvejų yra lengvi, yra pasveikusiųjų, vaikai serga lengvai, virusą žudo dezinfekantai, mokslas tapo globalus, sukurti vakcinų prototipai, tad efektyvus gydymas jau pakeliui.

S.Čaplinskas naujausios informacijos, patarimų ir rekomendacijų siūlo ieškoti Sveikatos apsaugos ministerijos ir ULAC interneto svetainėse.

Profesorius S.Čaplinskas taip pat apžvelgė paprastas ir kiekvienam įmanomas prevencines priemones, atsakė į dažniausius gyventojų klausimus.

Žemiau paspaudę galite žiūrėti pirmąją S.Čaplinsko paskaitą:

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius