Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prof. Inga Arūnė Bumblytė: inkstų ligos – iššūkis tiek pacientui, tiek jo artimiesiems, o ligos diagnozė paveikia žmogaus gyvenimą

Įvairiomis inkstų ligomis pasaulyje serga kas dešimtas žmogus. Kauno klinikų Nefrologijos klinikos vadovė prof. Inga Arūnė Bumblytė teigia, kad inkstų ligos ir jų komplikacijos yra itin opi sveikatos problema, todėl svarbu atkreipti žmonių dėmesį į šio organo svarbą žmogaus gyvenime.
Inkstų ligomis pasaulyje serga kas dešimtas žmogus
Inkstų ligomis pasaulyje serga kas dešimtas žmogus / Kauno klinikų nuotr.

Gydytoja pažymi, kad COVID-19 pandemija tik dar labiau atskleidė sergančiųjų lėtinėmis inkstų ligomis pacientų pažeidžiamumą. „Diagnozuota inkstų liga ir inkstų nepakankamumas – iššūkis tiek pacientui, tiek jo artimiesiems. Ligos diagnozė paveikia žmogaus gyvenimą ir sumažina sergančių asmenų ir jų šeimos narių galimybes dalyvauti kasdienėje veikloje. Tuo pačiu kelia daugybę sveikatos problemų, tokių kaip nuovargis, skausmas, depresija, pažinimo sutrikimai, virškinimo sistemos problemos ir nemiga“, – vardija prof. I.A.Bumblytė.

Galimybė užsiimti įvairia kasdienine veikla, sergant inkstų ligomis, svarbus tiek pacientams, tiek jų šeimos nariams. „Norime prailginti pacientų ilgaamžiškumą, išsaugant, atstatant ar pakeičiant inkstų funkciją ir palengvinant inkstų nepakankamumo požymius. Deja, bet tik į ligą orientuotas požiūris ne visada sutampa su žmonių lūkesčiais“, – pastebi vadovė.

Nefrologijos klinikos Klinikinės nefrologijos ir rezistentiškos gydymui arterinės hipertenzijos sektoriaus vadovė, gydytoja nefrologė prof. Inga Skarupskienė antrina, kad inkstų liga sergantys pacientai pirmiausia nori gyventi gerai, išlaikyti savo vaidmenį ir socialinį funkcionalumą, sveikatos bei gerovės kontrolės jausmą. „Dažnai pacientai gydymą suvokia kaip paskirtą, baudžiantį ir nekontroliuojamą, – teigia gydytoja nefrologė. – Siekiant užtikrinti jų pasitenkinimą, turime nuolat priminti, kad jų simptomai valdomi veiksmingai, o tai galime padaryti tik kalbėdami apie inkstų ligų sukeliamas problemas ir šių ligų gydymą.“

Profilaktiškai tikrintis, ar neserga inkstų ligomis, rekomenduojama vyresniems nei 50 metų asmenims. „Į rizikos grupę susirgti inkstų ligomis patenka ir žmonės, turintys viršsvorio, sergantys cukriniu diabetu, – sako prof. I. Skarupskienė. – Aukštą kraujospūdį turintiems ar rūkantiems žmonėms dažnai diagnozuojamos inkstų ligos. Taip pat reikėtų atkreipti dėmesį, ar šeimoje nebuvo inkstų ligų atvejų.“

Europos inkstų ir dializės bei transplantacijos asociacijos 2018 m. duomenimis Lietuvoje pakaitine inkstų terapija buvo gydomi 2342 pacientai, iš kurių 1397 gydomi hemodialize, 54 – peritonine dialize ir net 891 gyveno su transplantuotu inkstu. Vien 2020 m. Lietuvoje atliktos 79 inkstų transplantacijos, iš jų – 39 Kauno klinikose. 2021 m. Kauno klinikose, pirmą kartą Lietuvoje, transplantuoti donoro, persirgusio COVID-19 liga, inkstai.

123RF.com nuotr./Inkstai
123RF.com nuotr./Inkstai

Pasaulinė inkstų diena minima kovo 11 d. Tai visuomenės informavimo akcija, kuria siekiama atkreipti dėmesį į inkstų svarbą. Jos metu skleidžiama informacija apie inkstų ligų prevenciją, rizikos veiksnius, pacientai mokomi, kaip gyventi su inkstų ligomis. Šiais metais šios dienos šūkis „Gyvenkime gerai su inkstų liga“.

Apie aktualias inkstų ligomis sergančių pacientų problemas bus kalbama kovo 18 d. vyksiančioje nuotolinėje konferencijoje „Inkstų ligos: nuo prevencijos iki diagnostikos ir gydymo“, kurioje dalyvauti kviečiami medikai ir pacientai. Konferenciją organizuoja Lietuvos sveikatos mokslų universitetas, Lietuvos nefrologijos, dializės ir transplantacijos asociacija, konferencijos partneriai – Lietuvos Inkstų fondas, Lietuvos Vaikų nefrologų draugija ir Respublikinė Šiaulių ligoninė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius