-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prof. M.Stankūnas duoda 5 patarimus, kaip plintant koronavirusui suvaldyti paniką ir padėti kitiems

Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) Visuomenės sveikatos fakulteto profesorius Mindaugas Stankūnas siūlo į dabartinę situaciją, susijusią su koronoviruso plitimu ir karantinu, pažvelgti iš kitos pusės – prisiimant atsakomybę už savo ir kitų savijautą šiomis nelengvomis aplinkybėmis. Taigi kokias pamokas mums reikės išmokti? Savo feisbuko paskyroje jis pasidalino 5 patarimais, kurių verta laikytis.
Žmonės Milane
Žmonės Milane / Zumapress/Scanpix nuotr.

Nesu gydytojas. Esu Lietuvos sveikatos mokslų universiteto profesorius, kuris jau daugiau nei dvidešimt metų dėsto, atlieka mokslinius darbus bei koordinuoja įvairius praktinius projektus visuomenės sveikatos, epidemiologijos, ligų prevencijos, sveikatos priežiūros organizavimo bei lyderystės klausimais.

Tad dalinuosi būtent šia informacija, kuri, tikiuosi, jums padės susigaudyti šių dienų informacijos sraute.

Aš savo studentams bei įvairių mokymų dalyviams rodau šią skaidruolę. Sakau, kad mes neturėtume matyti lyderystę kaip vieno asmens vaidmenį. Lyderiu gali būti kiekvienas organizacijos, o koronaviruso pandemijos atveju – KIEKVIENAS visuomenės narys.

LSMU nuotr./Lyderystė ir lyderystės kultūra
LSMU nuotr./Lyderystė ir lyderystės kultūra

Šiomis dienomis net ir maža lyderystė tampa pačia svarbiausia. Jūs galite ją panaudoti tam, kad ši epidemija pro mus praeitų su, kiek įmanoma, mažesniais nuostoliais.

Nuraminkite žmones. Pavojus yra realus, bet dar didesnis pavojus yra panika. Priminkite savo pažįstamiems, kad mokslo pasaulis dar niekada nesutelkė tokių pastangų kovojant su šia pandemija. Didžiausi mokslinių tyrimų centrai tiria virusą, jo elgseną, plitimo kelius, kuria vaistus ir vakcinas.

Pagrindiniai medicinos mokslo žurnalai kiekvieną dieną publikuoja naujausius duomenis šia tema. Didžiausios medicinos leidyklos (Cambridge University Press, Elsevier, Springer) padarė nemokamas prieigas prie turimų straipsnių šia tema, kad mokslininkai galėtų naudotis patikima ir naujausia informacija.

Skatinkite plauti rankas ir veidą. Visos pagrindinės sveikatos organizacijos (Pasaulio sveikatos organizacija (PSO), Europos ligų kontrolės ir prevencijos centras, JAV Ligų kontrolės centras ir kt.) pirmiausia ir pagrindine apsisaugojimo nuo koronaviruso priemone įvardija rankų plovimą su muilu. Detalią PSO instrukciją galite pažiūrėti čia.

Pavojus yra realus, bet dar didesnis pavojus yra panika.

Prisiminkite, kad virusas patenka į mūsų organizmą oro lašeliniu būdu. Tad jeigu virusas kurį laiką ir bus ant jūsų rankų, tačiau jūs jomis netrinsite akių, nekrapštysite nosies ar nekišite į burną, tai ir nesusirgsite. Vis tik rekomenduočiau reguliariai plauti ir veidą. Apie rankų plovimą pasinaudojus tualetu, manau, kalbėti jau nebereikia.

Priminkite laikytis izoliacijos. Jei nėra būtinybės, neikite iš namų. Jei visgi turite apsilankyti parduotuvėse, išlaikykite bent vieno metro atstumą nuo kito asmens. Kad nereikėtų galvoti apie tą metrą, užtenka paimti parduotuvės vežimėlį. Jis jums sukurs saugų metro atstumą iki kito asmens.

Įspėkite apie netikras žinias. Visais laikais buvo, yra ir bus žmonių, kurie norės iš šios situacijos užsidirbti. Jau mačiau feisbuke įvairių amuletų, kurie tarsi apsaugo nuo koronaviruso. Tai visiška nesąmonė! Šiuo metu vaistų nuo koronaviruso nėra. Jų, tikėtina, dar nebus rinkoje artimiausius 6 mėnesius. Gali būti, kad medikai sukurs efektyvesnius gydymo protokolus su šiuo metu turimomis priemonėmis. Bet kol kas yra tik simptominis gydymas.

Užėję į vaistinę nereketuokite ten esančio darbuotojo dėl medicininių kaukių ar dezinfekcinio skysčio (jie jums nėra reikalingi).

Skatinkite empatiją. Labai lengva būti geram ir mylėti pasaulį, kai viskas klojasi gerai. Tačiau tikri žmonių veidai pasirodo esant tokiems iššūkiams. Tad kviečiu Jus prekybos centro kasininkei padėkoti ir palinkėti sveikatos.

Užėję į vaistinę nereketuokite ten esančio darbuotojo dėl medicininių kaukių ar dezinfekcinio skysčio (jie jums nėra reikalingi), bet tiesiog nusišypsokite ir padėkokite, kad jis, rizikuodamas savo sveikata, laukia jūsų ir pasiruošęs padėti, kuo tik gali. Paskambinkite savo pažįstamam gydytojui, slaugytojai ar visuomenės sveikatos specialistui ir ištarkite „Ačiū.“ Visa tai sugrįš su kaupu.

Noriu pasakyti, kad tai nėra pirma pasaulinė pandemija. Jų buvo anksčiau ir tikrai tikiu, kad jų bus ateityje. Tačiau taip pat tikiu, kad kai po kelerių metų turėsime kitą epidemiją, žvelgdami į šių dienų įvykius, semsimės stiprybės ir pasitikėjimo.

Mes tada kartosime, kad bendromis jėgomis įveikėme koronavirusą, tad įveiksime ir šį. Tam reikalinga jūsų lyderystė. Tad dar kartą kviečiu tapti visuomenės sveikatos lyderiais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius