Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Projekto „Susitikim, mieli senjorai“ patarimai, kaip tinkamai prižiūrėti dantis karantino metu

Projektas „Susitikim, mieli senjorai“ baigia jau ketvirtą savo sezoną. Projekto metu vyresnio amžiaus žmones raginami aktyviai leisti savo laiką, išbandyti naujas, dar niekada nebandytas veiklas, o projekto planuose – nemokamas veiklas vykdyti visuose didžiuosiuose Lietuvos miestuose. 2019 metų pabaigoje projekto organizatoriams buvo įteiktas Lietuvos Respublikos Sveikatos apsaugos ministerijos apdovanojimas „Už aktyvumą nepavaldų amžiui“.
Dantų valymas
Dantų valymas / 123rf nuotr.

Per šiuos visus projekto gyvavimo metus projekto iniciatoriams pavyko suburti bendruomenę, kuri tarpusavyje mielai dalinasi tiek džiaugsmais, tiek rūpesčiais, o ir kiekviena mūsų projekto dalyvių šypsena – turi savas istorijas, kuriomis mielai dalinasi su aplinkiniais.

Apie tai, kas iš tiesų lemia gražias ir sveikas mūsų šalies senjorų šypsenas, kaip tinkamai prižiūrėti dantis karantino metu, kaip numalšinti danties skausmą, kai nėra galimybės aplankyti odontologo ir apie kitus, ne ką mažiau svarbius dalykus kalbamės su CLINIC DPC dantų priežiūros centro gydytoja – odontologė – Ieva Kumžienė bei įmonės atstove – Laura Bukaveckiene.

Pandeminė situacija dėl viruso COVID-19 ir įvairūs karantino suvaržymai keičia tiek kiekvieno žmogaus, tiek gydymo įstaigų planus. Ar odontologijos klinikos vykdo savo veiklą karantino metu?

L.Bukaveckienė: odontologinių paslaugų teikimas šiuo metu nėra ribojamas, o visos CLINIC | DPC klinikos saugiai priima pacientus. Pacientai gali būti ramūs – suteiksime visą reikiamą pagalbą. Procedūros atliekamos laikantis sveikatos apsaugos ministerijos patvirtintų tvarkų ir saugumo reikalavimų.

Procedūros atliekamos laikantis sveikatos apsaugos ministerijos patvirtintų tvarkų ir saugumo reikalavimų.

Priimant pacientus visuomet laikėmės saugumo reikalavimų, kad būtų užkirstas kelias infekcinių, virusinių ir kitų ligų plitimui. Susidūrus su nauju virusu dar aktyviau tai atliekame: po kiekvieno paciento papildomai vėdiname patalpas, dezinfekuojame paviršius ne tik kabinetuose, bet ir registratūros bei bendro naudojimo patalpose. Gydytojai-odontologai naudoja ne tik kaukes bei pirštines, bet ir papildomus apsauginius rūbus.

O ar šiuo metu teikiate paslaugas ir bene didžiausioje viruso rizikos grupėje esantiems – vyresnio amžiaus žmonėms?

L.Bukaveckienė: pacientams, kurie yra rizikos grupėje, teikiame visas paslaugas. Siekdami apsaugoti jų sveikatą, rekomenduojame rinktis apsilankymo laiką iki 12 val, o jaunesniems rekomenduojame vėlesnį. Taip užtikriname, kad srautas nesimaišytų, o pacientai jaustųsi ramiau bei galėtų skirti reikiamą dėmesį dantų sveikatai karantino metu. Medicinos personalas ir administratorės laikosi visų saugumo reikalavimų, kurie leidžia užtikrinti paciento ir personalo saugumą.

Siekdami apsaugoti jų sveikatą, rekomenduojame rinktis apsilankymo laiką iki 12 val, o jaunesniems rekomenduojame vėlesnį.

Taip pat atsirando galimybė tiems, kurie turi teisę gauti TLK kompensacijas dantų protezavimui, siuntimus, prašymus ir kitus susijusius reikalus susitvarkyti mūsų klinikose. Taip išvengiama blaškymosi po šeimos gydytojų kabinetus ir TLK skyrius. Viską galime padaryti visose CLINIC|DPC klinikose, kurios išsidėsčiusios vienuolikoje Lietuvos miestų.

O kaip manote, su kokiomis pagrindinėmis odontologinėmis problemomis dažniausiai susiduria vyresnio amžiaus žmonės Lietuvoje? Ir gal turite konkrečių pasiūlymų kaip jas spręsti?

I.Kumžienė: dažnai matome, jog senjorų dantų būklė nėra pakankamai gera. Mūsų tikslas – suteikti reikiamą gydymą ir išmokyti pacientus teisingai prižiūrėti dantis bei burnos ertmę, reguliariai lankytis pas odontologą. Užkirsti kelią problemoms galima tik reguliarių patikrinimų metu. Kuo anksčiau pastebėsime dantų problemas – tuo lengvesnis ir pigesnis bus gydymas.

Vida Press nuotr./Dantų pasta
Vida Press nuotr./Dantų pasta

Problema, su kuria dažnai susiduria vyresnio amžiaus žmonės – žinių apie gydymo galimybes trūkumas. Todėl stengiamės suteikti kuo daugiau informacijos. Kai ribojamas judėjimas, galime pasiūlyti ir nuotolines konsultacijas, kurios daugeliui yra naujiena.

Nuotoliniu būdu galima išspręsti daugelį klausimų – pakonsultuoti, sudaryti gydymo planą ar tiesiog nuraminti po sudėtingos procedūros. Neretai pacientai kreipiasi, kai skauda dantį ir apima savotiška panika. Nuotolinės konsultacijos paslauga leidžia išvengti kontaktų, o tai šiuo metu ypatingai svarbu rizikos grupėje esantiems žmonėms. Tačiau reikia nepamiršti, kad prireikus kontaktinio vizito pas odontologą, būtina neatidėlioti.

Tačiau reikia nepamiršti, kad prireikus kontaktinio vizito pas odontologą, būtina neatidėlioti.

Galbūt yra buitinių patarimų, kaip namų sąlygomis išlaikyti sveikus dantis, ypač šiuo metu, kai ne visada yra galimybės apsilankyti pas profesionalus?

I.Kumžienė: taisyklingas ir reguliarus dantų valymas yra svarbiausia priemonė siekiant palaikyti sveiką burnos ertmę. Kad dantys būti valomi gerai, būtina žinoti kelias taisykles. Rekomenduojama dantis valyti šluojamaisiais judesiais tol, kol visi dantų paviršiai tampa švarūs ir slidūs. Dažnai rekomendacijose minima trukmė, kiek laiko turi būti valomi dantys. Tačiau į tai nereikėtų kreipti daug dėmesio – vienas žmogus gali išsivalyti dantis per dvi minutes, o kitam kokybiškam išsivalymui prireiks visų dešimties.

Pastebime, jog dažnai žmonės dantis valosi padrikai, nenuosekliai. Svarbiausia yra kokybiškas, koordinuotais judesiais pasižymintis dantų valymas, o ne tai, kiek laiko dantys bus valomi. Elementarus būdas patikrinti, ar dantys pakankamai švarūs, yra visų dantų paviršių perbraukimas liežuviu. Jei paviršiai slidūs ir glotnūs, vadinasi, nuvalėte visą apnašą. Jei ne, vadinasi tas vietas reikia pervalyti.

Vida Press nuotr./Dantų pasta
Vida Press nuotr./Dantų pasta

Kad įsitikintumėte, ar gerai valote dantis, galite naudoti specialias dantų pastas, skysčius ar tabletes, kuriose esantis dažas nuspalvina nenuvalytas apnašas. Tokiu būdu akivaizdžiai matysite vietas, kuriose apnašos buvo paliktos ir valant dar reikia pasistengti. Dantis būtina valyti du kartus per dieną – ryte bei vakare – naudojant minkštą dantų šepetėlį. Jį reikėtų keisti kas 2-3 mėnesius arba dažniau, jei jis susidėvi. Dantų pastą reikėtų rinktis su fluoru.

Dantis būtina valyti du kartus per dieną – ryte bei vakare – naudojant minkštą dantų šepetėlį.

Kadangi viso darbo dantų šepetėlis ir pasta pilnai neatlieka, reikia pasitelkti ir kitas priemones: tarpdančių siūlą, skalavimo skystį, tarpdančių ar vieno danties šepetėlį, tarpdančių irigatorių. Šios priemonės padeda apsaugoti dantis nuo bakterijų kaupimosi ir žalos. Tai yra standartinės dantų priežiūros priemonės, skirtos ypatingų poreikių burnos priežiūros prasme neturintiems pacientams. Jeigu pacientas nešioja išimamus ar neišimamus dantų protezus, ortodontinius aparatus, turi implantus ar skundžiasi periodonto problemomis, jam burnos priežiūros priemonės turėtų būti parenkamos individualiai su gydytojo odontologo ar burnos higienisto pagalba.

Galbūt, turite patarimų, kaip natūraliai sumažinti ar numalšinti danties skausmą namų sąlygomis? 

I.Kumžienė: Dažniausiai dantų skausmas užklumpa netikėtai, todėl pravartu žinoti, kaip jį numalšinti iki vizito pas odontologą. Ledo kompresas, dezinfekuojantys skysčiai, skausmą malšinantys medikamentai ar natūralios priemonės gali laikinai sumažinti skausmą. Skaudančio danties jokiu būdu nereikėtų šildyti. Šiluma paskatina bakterijų dauginimąsi, todėl uždegimas didėja. Skaudančią vietą rekomenduojama šaldyti po kelis kartus per dieną.

123rf nuotr./Dantų skausmas
123rf nuotr./Dantų skausmas

Galima palaikyti ledo gabalėlį prie skaudančios vietos, jei tai nesukelia papildomo diskomforto. Taip pat skausmo malšinimui tinka dezinfekuojantys skysčiai – skalavimas su sodos ar druskos tirpalais, chlorheksidino turinčiais skalavimo skysčiais. Jie slopina bakterijų dauginimąsi ir uždegimą. Labai svarbu pašalinti prie danties užsilikusį maistą, kuris taip pat gali skatinti skausmą.

Jei skausmas stiprus, pagelbėti gali medikamentai: nesteroidiniai vaistai nuo uždegimo, pavyzdžiui ibuprofenas ar deksketoprofenas.

Jei skausmas stiprus, pagelbėti gali medikamentai: nesteroidiniai vaistai nuo uždegimo, pavyzdžiui ibuprofenas ar deksketoprofenas. Jų galite rasti bet kurioje vaistinėje. Natūralūs aliejai taip pat gali padėti sumažinti danties skausmą – vienais veiksmingiausių laikomi gvazdikėlių arba arbatmedžio. Pasidarykite skalavimo tirpalą įlašinę šlakelį aliejaus į šiltą vandenį ar tiesiog palaikykite aliejaus kompresą prie danties. Taip pat ant skaudamos vietos galima palaikyti česnaką ar svogūną, kurie veiks dezinfekuojančiai.

Visos šios priemonės gali padėti numalšinti skausmą laikinai, tačiau tikrai neišsprendžia problemos. Todėl pajutus danties skausmą rekomenduojama nedelsiant kreiptis į odontologą.

Esate ilgamečiai projekto „Susitikim, mieli senjorai“ rėmėjai, pažįstate ir puikiai žinote mūsų senjorų bendruomenę. Kodėl nusprendėte prisidėti prie projekto, skirto vyresnio amžiaus žmonėms? 

L.Bukaveckienė: CLINIC|DPC klinikos įsikūrusios vienuolikoje Lietuvos miestų. Mūsų, kaip specialistų, tikslas – ne tik išgydyti, bet ir išklausyti, suprasti pacientą. Kai kurie senjorai jaučiasi vieniši, jiems trūksta elementaraus bendravimo, jie nori jaustis reikalingi. Tokie projektai suteikia senjorams puikią galimybę praskaidrinti kasdienybę, išbandyti naujų veiklų, išgirsti kažką naujo.

Mes siekiame, kad pacientai atvyktų pas odontologą ne tik tuomet, kai skauda, bet ir profilaktiškai.

Mes siekiame, kad pacientai atvyktų pas odontologą ne tik tuomet, kai skauda, bet ir profilaktiškai. Tai padeda išvengti dantų būklės pablogėjimo ir sudėtingo gydymo. Išgirdę apie projektą ,,Susitikim, mieli senjorai“, nutarėme prisidėti prie senjorų gerovės: suteikti jiems galimybę bendrauti, praleisti laiką kartu ir tuo pačiu suteikti informacijos apie CLINIC DPC teikiamas paslaugas. Tikimės, kad ne tik didmiesčiuose, bet ir regionuose gyvenantys senjorai turės galimybę savo miesteliuose sulaukti šio puikaus projekto. Juk viskas prasideda nuo kiekvieno mažo mūsų indėlio.

Ko palinkėtumėte mūsų šalies senjorams?

L.Bukaveckienė: CLINIC|DPC komanda senjorams nori palinkėti sveikatos! Rūpinkitės savimi, džiaukitės kasdieniškomis smulkmenomis, bendraukite, tausokite sveikatą. Juk visi norime būti sveiki, džiaugtis kiekviena akimirka ir šypsotis nevaržomai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius