Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Psichoterapeutė: rūkaliai – didžiausi pesimistai

Nuo nekaltos cigaretės prasidėjęs žalingas įprotis, neretai apibūdinamas kaip tiesus kelias į kapines, tačiau rūkalių nuo cigaretės neatgraso nei baisūs vaizdai ant pakelių, nei specialistų perspėjimai, kuo tai gali baigtis. Nors visi sutinka, kad rūkymas yra žalingas sveikatai, mesti rūkyti dažnai sutrukdo su rūkymu susiję įsitikinimai, teigiama pranešime žiniasklaidai.
Rūkymo draudimo zona Miesto sode
Rūkymo draudimo zona Miesto sode / Aliaus Koroliovo/15min nuotr.

Rūko, kad nesijaustų blogai

Svarbu atkreipti dėmesį, kad tabako rūkymas sukelia psichologinę ir fiziologinę priklausomybę.

Rūkyti pradėję asmenys dažniausiai rūko toliau ne todėl, kad tai teiktų didelį malonumą, o dėl to, kad be nikotino poveikio jie funkcionuoja blogai, tai yra patiria abstinencijos būklę – nerimą, įtampą, dirglumą, sumažėjusį dėmesingumą ir koncentraciją, padidėjusį apetitą, nemigą, galvos skausmą, įkyrų norą užsirūkyti ir kitus simptomus, aiškina Šiuolaikinės psichologijos ir psichoterapijos centro gydytoja psichoterapeutė dr. Viktorija Andrejevaitė.

„Svarbu įsisąmoninti, kad nuo nikotino priklausomi žmonės rūko ne tam, kad jaustųsi gerai, o tam, kad nesijaustų blogai“, – sako specialistė.

Nerūkymas
Nerūkymas

Didžiausi pesimistai – rūkaliai

Specialistai yra vieningos nuomonės – rūkymas, kaip ir kitos priklausomybės, susijusios su savęs nepriėmimu ir nemylėjimu. Nerimo ir depresijos simptomus patiriantys žmonės rūko daugiau ir tampa labiau priklausomi nuo nikotino, todėl jiems sunkiau mesti rūkyti nei tiems, kurie neturi nuotaikos sutrikimų.

Pasak psichoterapeutės, vaikai ir paaugliai pradeda rūkyti dėl įvairių priežasčių – smalsumo, noro įsitvirtinti ar pritapti prie grupės, nepasitikėjimo savimi ar menko savęs vertinimo, o suaugę žmonės dažnai nemeta rūkyti, nes turi giliai įsišaknijusį įsitikinimą, kad rūkymas padeda atsipalaiduoti, įveikti stresą ar pailsėti.

Rūkantieji ateitį dažnai įsivaizduoja kaip katastrofą, jie įsitikinę, kad ateitis bus neigiama ir nesvarsto kitų, labiau tikėtinų variantų.

Ką pasiūlyti mainais?

Pagalbos metantiems rūkyti gairės nurodo, kad mesti pasirinkus konkrečią datą ir pasitelkus medikamentines priemones ar psichoterapiją yra lengviau, nei mažinti cigarečių kiekį, kol galiausiai rūkymo pavyks atsisakyti iš viso.

Psichiatrai sutinka – atimti iš žmogaus seną įprotį nieko nepasiūlant vietoje to – yra drastiškas sprendimas, mat nesprendžiant priklausomybės priežasčių žmogus nuo vienos priklausomybės gali pulti į kitą. Todėl metant rūkyti svarbu į savo dienotvarkę įtraukti veiklas, kurios suteikia malonumo ir džiaugsmo, apdovanoti save už pastangas neužsirūkyti.

Kaip teigia V. Andrejevaitė, norint mesti rūkyti visam laikui, reikia padėti sau laikytis disciplinos: „Labai svarbu po metimo datos neužsirūkyti nei vieno dūmo ir kas dieną išsikelti uždavinį – šiandien nerūkyti“. Jos teigimu, esant priklausomybei nuo tabako, nuotaikos sutrikimams ar priklausomybei nuo kitų psichiką veikiančių medžiagų, svarbu gydyti abu sutrikimus lygiagrečiai, t.y. nebijoti vartoti vaistus nuo rūkymo ir kitų psichikos sutrikimų.

Maži svarbūs žingsniai

Nusprendus atsikratyti priklausomybės nuo nikotino, svarbu žengti mažus, tačiau ryžtingus žingsnius bei suvokti, kad kreiptis pagalbos yra normalu. Šioje situacijoje specialistas padės motyvuoti, keisti elgseną ir disfunkcinius įsitikinimus, mintis apie rūkymą.

Reikėtų nebijoti ieškoti savipagalbos grupės, kurioje žmones jungtų bendras tikslas – neberūkyti. Taip pat, jeigu mesti rūkyti sunku – kreiptis į šeimos gydytoją arba psichiatrą, kartu ieškoti efektyvių medikamentų, padedančių sėkmingai neberūkyti. Psichoterapeutės teigimu, svarbu nenuleisti rankų ir bandyti tol, kol pavyks.

Kitas veiksnys, galintis palengvinti laiką, kuomet sąmoningai neberūkoma – meditacija. Svarbu treniruoti savo dėmesingumą, tai yra įsisąmoninti savo mintis, emocijas ir impulsus veikti, atsiradus stipriam norui užsirūkyti – stabtelėti, padaryti „išminties pauzę“, ir pasirinkti neužsirūkyti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius