-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

PSO ekspertai Lietuvą ragina didinti akcizus alkoholiui ir kovoti su jaunimo rūkymu

Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) ekspertai Lietuvą ragina aktyviau kovoti su alkoholio vartojimu, taip pat jaunimo rūkymu, patariama aktyviau skiepyti nuo tymų ir kitų užkrečiamų ligų.
Pagirios
Pagirios / „Fotolia“ nuotr.

Šias pastabas išsakė šią savaitę Vilniuje posėdžiaujančio PSO Europos regioninio komiteto atstovai.

„Per pastarąjį dešimtmetį Europa mažino alkoholio vartojimą beveik po 2 procentus kasmet. Lietuvoje šis skaičius reguliariai augo“, – žurnalistams pirmadienį sakė PSO Europos regiono komiteto Neužkrečiamų ligų skyriaus direktorius Gaudenas Galea.

Vyno tradicijas turinčiose šalyse, pavyzdžiui, Italijoje, šis skaičius tesiekia 6-7 litrus. Tuo metu Lietuvoje šis rodiklis siekia 15,4 litro.

Neįvardindamas konkrečios valstybės, jis nurodė, kad didžiausias PSO užfiksuotas suvartojimo rodiklis per metus yra 17,7 litro grynojo etilo alkoholio vienam suaugusiam asmeniui. Vyno tradicijas turinčiose šalyse, pavyzdžiui, Italijoje, šis skaičius tesiekia 6-7 litrus. Tuo metu Lietuvoje šis rodiklis siekia 15,4 litro – tai kur kas daugiau, nei didžiojoje dalyje Europos.

„Kai siejame tai su ankstyvomis mirtimis, prarastais gyvenimo metais nesulaukus gyvenimo trukmės vidurkio, Lietuva pasauliniu mastu yra tarp 20 procentų blogiausių valstybių“, – nurodė jis.

Eksperto nuomone, Lietuva ir toliau turėtų tęsti kovą dėl nelegalaus alkoholio pardavimo jaunimui, tačiau pagrindinį problemos sprendimo būdą įvardijo akcizų didinimą, kad alkoholis taptų neįperkamas jaunimui.

Shutterstock nuotr./Draugai bare
Shutterstock nuotr./Draugai bare

„Kalbant apie jaunus žmones, kaina yra pagrindinis faktorius. Net jei mokesčiai ir yra, turite žiūrėti į mokesčius“, – sakė jis.

Kristina Mauer – Stender (Štender), PSO regioninio komiteto Tabako kontrolės programos vadovė pažymėjo, kad Europa pagal suaugusiųjų rūkymą yra pirmaujantis pasaulio regionas – žemyne, 2014-ųjų duomenimis, rūkė 28 proc. arba beveik 200 mln. žmonių ir šis skaičius per penkiolika metų sumažėjo 50 milijonų.

Gera naujiena Lietuvai esą yra tai, jog rūkančiųjų skaičius čia taip pat sumenko nuo 27 proc. 2012-aisiais iki 24 proc. pernai.

24 proc. lietuvių vyrų miršta nuo ligų, kurias sukelia tabakas. Tai yra labai didelis skaičius, nes pasaulyje šis skaičius yra 12 procentų.

„Prastesnės naujienos, kad vis dar 24 proc. lietuvių vyrų miršta nuo ligų, kurias sukelia tabakas. Tai yra labai didelis skaičius, nes pasaulyje šis skaičius yra 12 procentų.

Dar blogesnės naujienos, jei pažiūrėtumėme į jauniasniąją kartą (...). Žiūrint į 15 metų amžiaus grupės berniukus, 34 proc. jų rūko bent kartą per savaitę. Tai yra įspėjanti žinia Lietuvai“, – įspėjo ekspertė.

Ji pažymėjo, kad Norvegijoje ar Islandijoje bent kartą per savaitę rūko apie 9 proc. tos pačios amžiaus grupės paauglių. Kaip vieną veiksmingesnių atgrasymo priemonių ekspertė įvardijo cigarečių pakelius su paveikslėliais, iliustruojančiais tabako sukeltas ligas. Kol kas tai įteisinusi tik Australija, priemones svarsto ir Jungtinė Karalystė, Airija, Prancūzija. Taip pat ji pagyrė ir Lietuvoje jau naudojamas priemones: tabako reklamos draudimą, akcizų didinimą.

„Fotolia“ nuotr./Rūkymas
„Fotolia“ nuotr./Rūkymas

Jos kolega, komiteto Užkrečiamų ligų ir sveikatos saugos skyriaus vadovas   Guenaelis rodier (Genaelis Rodjė) pabrėžė, kad kai kurios užkrečiamos ligos, pavyzdžiui, vokiškieji tymai (rubella) vis dar tampa kūdikių mirties priežastimi Europoje – nepaisant to, jog yra vakcinos, šia liga vis dar sergama ir Lietuvoje. Anot jo, 2007-aisiais Europa buvo „arčiau tymų eliminavimo“, nei yra dabar.

„Tymų eliminavimas nesuveikė (...), būtina, kad visa žmonija ir politikos formuotojai neatsipalaiduotų ir nepatikėtų, kad tai jau atlikta. Nes iš tiesų, tai nėra atlikta“, – sakė jis.

Atkreipė dėmesį į skiepus

Ekspertas pripažino, kad Lietuvoje šiuo metu skiepų programa veikia „santykinai gerai“, tačiau ragino pačius tėvus Lietuvoje aktyviau dalyvauti skiepijant vaikus.

PSO atstovai taip pat pagyrė Lietuvą dėl suaugusiųjų fizinio aktyvumo rodiklių, kurie „šiek tiek didesni“ nei Europoje – šias problemas PSO ketina aptarti naujoje fizinio aktyvumo strategijoje.

PSO Europos regioninio komiteto ekspertai Vilniuje iki ketvirtadienio diskutuos bei priims sprendimus formuojant fizinio aktyvumo, kovos su rūkymu, moterų sveikatos politiką, svarstys PSO reformos, tarpinstitucinio bendradarbiavimo iššūkius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius