Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Pulmonologė: kuo iš tiesų elektroninės cigaretės skiriasi nuo įprastų ir kokį poveikį turi sveikatai

Per pastaruosius kelerius metus kaip paskutinis „mados klyksmas“ itin išpopuliarėjo elektroninės cigaretės, kurios pristatomos kaip saugesnė rūkymo alternatyva. Nuo jų populiarumu ne ką teatsilieka ir tabako kaitinimo įrenginiai. 15min GYVENIMAS pateikia išsamų Vilniaus Karoliniškių poliklinikos gydytojos pulmonologės Rūtos Paškevičiūtės komentarą šia tema.
Elektroninė cigaretė
Elektroninė cigaretė / „Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr.

Elektroninės nikotiną garinančios sistemos buvo sukurtos Kinijoje 2003 m. Jas išrado kinų farmacininkas Hon Lik, kurio tėvas mirė nuo plaučių vėžio, sukelto ilgamečio rūkymo. Hon Lik tikėjosi atradęs saugią alternatyvą įprastinių cigarečių rūkymui.

Būtent taip e-cigaretės buvo pristatytos rinkai. Daugelį šalių, taip pat ir Lietuvą, e-cigaretės pasiekė be valstybės kontrolės, nereglamentavus jų pardavimo, įsigijimo, reklamos tvarkos, t.y. joms įsigyti iš pradžių nebuvo taikomi amžiaus apribojimai, nebuvo draudžiama jų reklama, jas buvo leidžiama rūkyti patalpose, todėl šios įprastų cigarečių alternatyvos netruko išplisti tarp jaunimo ir netgi moksleivių.

Kas gi yra toji elektroninė cigaretė?

Elektroninė cigaretė – tai elektroninis prietaisas, turintis kaitinimo elementą, kuris, veikiant aukštai temperatūrai, garina specialų skystį, kurį sudaro nikotino (pagrindinės tabake esančios medžiagos, veikiančios žmogaus centrinę nervų sistemą, sukeliančios laikiną žvalumo ir malonumo pojūtį, o vėliau – priklausomybę) tirpalas propilenglikolyje, glicerolyje arba polietilinglikolyje.

Jas išrado kinų farmacininkas Hon Lik, kurio tėvas mirė nuo plaučių vėžio, sukelto ilgamečio rūkymo.

Jo sudėtyje dažnai būna ir aromatinių medžiagų, kurios teikia įkvepiamiems garams įvairiausius skonius: nuo kavos, mėtos iki egzotinių vaisių. Nikotino kiekis jame gali svyruoti nuo 0 iki 48 mg/ml. Nuo 2015 m. gegužės 1 d. nikotino elektroninėse cigaretėse turi būti ne daugiau kaip 20 mg/ml.

Kas yra kaitinamosios cigaretės

Kaitinamosios cigaretės – tai visai atskiras nedegių (naudojančių bateriją) cigarečių tipas, kur naudojami yra ne e-skysčiai, o tikras tabakas. Rūkant šio tipo cigaretes, tabakas įkaitinamas iki 250–350 laipsnių Celcijaus ir sukuriamas įkvepiamas tabako aerozolis.

Rūkant kaitinamąsias cigaretes, kaip ir e-skysčiu užpildytų e-cigarečių atveju, nesusidaro pelenai, nėra dūmų ir nemalonaus kvapo. Reklamose kaitinamosios cigaretės pateikiamos kaip saugi alternatyva ar pagalba metantiems rūkyti, tačiau ironiška, jog dažnu atveju tiek rūkomas tabakas, tiek bedūmiai garinamieji produktai priklauso toms pačioms korporacijoms.

Gamintojai teigia, jog rūkant šias cigaretes, išsiskiria 95 proc. mažesnis kenksmingų cheminių medžiagų kiekis, lyginant su įprastomis cigaretėmis.

Karoliniškių poliklinikos nuotr./Rūta Paškevičiūtė
Karoliniškių poliklinikos nuotr./Rūta Paškevičiūtė

Kas lėmė alternatyvių prietaisų populiarumą?

Kaip jau minėta, elektroninės cigaretės susilaukė neregėto populiarumo, jų vartojimas kasmet didėja. Eurobarometro duomenimis, ketvirtadalis 15–25 metų amžiaus jaunuolių yra išbandę e-cigaretes ir beveik pusė įprastines cigaretes rūkančių ir norinčių mesti rūkyti europiečių kaip alternatyvą bandė e-cigaretes.

Reklamuojant el. cigaretes, buvo skelbiami neva moksliniais tyrimais pagrįsti jų privalumai, lyginant su įprastinėmis tabako cigaretėmis, tvirtinta, jog jos nesukelia priklausomybės, turi mažesnį nikotino kiekį, o jas vartojant išsiskiria 90 proc. mažiau kenksmingų medžiagų nei rūkant tabaką. Kitas argumentas – jos nesukuria ir pasyvaus rūkymo problemos.

Tiek elektroninės, tiek kaitinamosios cigaretės plačiai reklamuojamos internete, patraukliai pristatomos kaip sveikesnė alternatyva įprastosioms. E-cigarečių patrauklumą didina skonių bei struktūrinių komponentų įvairovė, leidžianti susikurti individualų rūkymo įrankį ir paverčianti a-cigaretę madingu stiliaus akcentu, todėl visai nenuostabu, jog itin didelio susidomėjimo jos sulaukė ir tarp jaunų gyventojų, netgi tų, kurie iki tol neturėjo rūkymo problemos.

Kaip yra iš tikrųjų?

Elektroninės cigaretės vis dar yra apipintos įvairiais mitais, iš kurių populiariausieji:

1. Elektroninių cigarečių skysčio garai bei kaitinamo tabako garai mažiau kenkia sveikatai, lyginant su tabako dūmais.

2. Elektroninių cigarečių rūkymas nesukelia priklausomybės.

3. Įprastinių cigarečių pakeitimas elektroninėmis ar katinamosiomis gali padėti metantiems rūkyti

4. Elektroninės cigaretės ir tabako kaitintuvai yra nekenksmingi aplinkai, nesukelia pasyvaus rūkymo.

Apie žalą sveikatai

Elektroninės cigaretės rinkoje yra tik apie 15 metų ir šiuo metu dar nėra daug tyrimų ir pastebėjimų, įrodančių alternatyvių rūkymo priemonių poveikį žmogaus organizmui.

Trumpalaikis e-cigarečių vartojimas sukelia dirginimą burnoje, sausą kosulį, dusulį, pykinimą, gali svaigti galva.

Jau pastebėta, kad trumpalaikis e-cigarečių vartojimas sukelia dirginimą burnoje, sausą kosulį, dusulį, pykinimą, gali svaigti galva, gali atsirasti švokštimas krūtinėje, o sergantiems bronchų astma gali išprovokuoti ligos paūmėjimą. Keleto tyrimų metu pastebėtas ryškus astmos simptomų pablogėjimas bei kosulys tarp elektronines cigaretes rūkiusių paauglių.

Nors elektroninių cigarečių garuose nėra didelės dalies kenksmingų medžiagų, tokių, kaip dervos, anglies monoksidas, kurių gausu cigarečių dūmuose ir kurios yra atsakingos už daugumą rūkymo sukeltų lėtinių ligų, atlikti tyrimai parodė, jog e-cigarečių garai tikrai turi citotoksinį, t. y. ląsteles pažeidžiantį ir jų funkciją sutrikdantį poveikį, kas vėliau gali sukelti lėtinius ir ūminius kvėpavimo sistemos susirgimus. E-cigarečių poveikis širdies–kraujagyslių sistemai dar nėra ištirtas. Manoma, jog lėtinių širdies ligų ir ūmaus miokardo infarkto rizika padidėja, bet mažiau nei rūkant įprastines cigaretes.

Dar nėra aprašyta klinikinių atvejų, kurie įrodytų elektroninių cigarečių įtaką onkologinių ligų atsiradimui. Visgi cigarečių skysčio sudėtyje rasta cheminių junginių, kurie gali skatinti vėžinių ląstelių atsiradimą ir vystymąsi. Tirpikliai, tokie, kaip propilenoglikolis, aukštoje temperatūroje keičia savo sudėtį ir susidaro kancerogeninės medžiagos (formaldehidas ir acetaldehidas). Kancerogeninės medžiagos išsiskiria ne tik skystyje, bet ir e-cigaretės kaitiklio sistemoje, iš kurių pavojingiausias nikelis.

Kalbant apie kaitinamąsias cigaretes, 2016 m. Pasaulio sveikatos organizacija paskelbė, jog nėra duomenų, įrodančių kaitinamųjų cigarečių mažesnę riziką sveikatai. Visi iki tol atlikti tyrimai, neva įrodę naujųjų cigarečių pranašumą, buvo finansuoti pačių tabako kompanijų. Nėra jokių įrodymų, ir abejotina, jog kaitinamosios cigaretės galėtų būti naudingos siekiant mesti rūkyti.

Cigarečių skysčio sudėtyje rasta cheminių junginių, kurie gali skatinti vėžinių ląstelių atsiradimą ir vystymąsi.

Apie nikotiną ir priklausomybę

Nors prieš keletą metų dar buvo gajus mitas, jog e-cigarečių skystyje nėra nikotino ir jos nesukelia priklausomybės, dabar jau niekam ne paslaptis, jog nikotino elekroninių cigarečių skystyje yra. Elektroninėse cigaretėse naudojamas sintetinis nikotinas. Yra ištirta ir įrodyta, jog nikotino kiekis, nurodytas ant e-skysčio pakuotės, labai dažnai neatitinka tikrojo kiekio.

Rūkant e-cigaretes neišsiskiria dūmų, o su jais – ir dervų bei anglies monoksido. Visgi elektroninių cigarečių garuose, patenkančiuose į aplinką, aptinkama nikotino, sunkiųjų metalų dalelių ir kitų kenksmingų medžiagų, galinčių pakenkti ir aplink esančių žmonių plaučiams. Pasaulio sveikatos organizacija skatina visiškai uždrausti elektroninių cigarečių vartojimą uždarose patalpose.

Taigi daugiau naudos ar žalos?

Taigi elektronines cigaretes vienareikšmiškai vertinti sunku. Dažniausias argumentas e-cigarečių naudai – kad jos neva yra saugesnė alternatyva įprastinėms cigaretėms ir galėtų padėti metantiems rūkyti. Tačiau akivaizdu, kad jauniems žmonėms modernių rūkymo prietaisų vartojimas skatina vystytis priklausomybę nuo nikotino.

Šios cigaretės, neskleisdamos nemalonaus kvapo, būdamos modernios, technologiškos ir inovatyvios, tampa jaunimo mados akcentu, kartu ir rūkymo kultūrą paverčia labiau socialiai priimtinu reiškiniu. Yra didelė tikimybė, jog jaunimas, pradėjęs nuo elektroninių cigarečių, ateityje pradės rūkyti ir įprastines cigaretes.

Kita vertus, didelį rūkymo stažą Ir priklausomybę tabako gaminiams turinčiam asmeniui tabako pakeitimas elektroninėmis nikotino garinimo sistemomis gal ir nepadės atsikratyti priklausomybės, bet galėtų šiek tiek sumažinti su rūkymu susijusių ligų riziką bei galėtų būti pirmasis žingsnis atsisakant rūkymo.

Visgi nors e-cigaretės ir pasižymi kiek mažesniu žalingumu sveikatai nei įprastos cigaretės ir gali padėti sumažinti su rūkymu susijusių lėtinių ligų riziką, jų vartojimas neabejotinai žalingas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius