Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Renginyje „O kas viduje?“: laiku sulaužytos tylos kaina

Dėmesys savo emocinei sveikatai, tolerancijai ir ieškojimas, kaip jaustis geriau – apie tai buvo kalbama socialinės iniciatyvos „Skirtingos Spalvos“ ir Kauno miesto visuomenės sveikatos biuro organizuotame renginyje „O kas viduje?“, rašoma renginio pranešime spaudai.
Renginys
Renginys / Bernadetos Laurinaitytės nuotr.
Temos: 1 Psichologija

Lapkričio 16 d. būrėsi per 500 kauniečių ir miesto svečių į renginį, skirtą Pasaulinei tolerancijos dienai paminėti. Čia susirinkusiųjų laukė daug edukacijų: nevyriausybinių organizacijų mugė, kurioje buvo galima rasti naudingos informacijos apie emocinę sveikatą, interaktyvus žaidimas su psichologe prof. Nida Žemaitiene ir įkvepiantis pokalbis su Nojumi Berlinsku. Žiūrovus su muzika pasitiko ir renginį vainikavo Mantas Ben koncertas.

Kaip būti tolerantišku kitiems? Socialinės iniciatyvos „Skirtingos Spalvos“ įkūrėjas ir renginio moderatorius Dalius Stankevičius renginio pradžioje užsiminė, norintis tikėti, kad po šiandienos turbūt daugelis išdrįs paklausti savo draugo, kaip jis jaučiasi? Kas jo viduje? Ar galiu kuo nors padėti? ,,Tokie klausimai gali padėti žmogui atsiverti ir suprasti, kad šalia esančiam jo būtis yra svarbi ir reikalinga‘‘, – atidarydamas renginį mintimis pasidalino D.Stankevičius.

Renginyje „O kas viduje?“: laiku sulaužytos tylos kaina. Bernadetos Laurinaitytės nuotr.
Renginyje „O kas viduje?“: laiku sulaužytos tylos kaina. Bernadetos Laurinaitytės nuotr.

Lietuvai vis dar esant vienai iš pirmaujančių šalių pagal savižudybių skaičių, Kauno miesto visuomenės sveikatos biuro direktorė Gerda Kuzmarskienė pabrėžė, jog šiais laikais, žmonija susiduria su daug iššūkių, todėl svarbu gauti paramą. ,,Ši idėja mums gimė tyliai, norėjome pakviesti jaunimą kalbėti apie emocinę sveikatą. Šiandieną mes susiduriame su be galo daug iššūkių tiek valstybiniu lygmeniu, tiek mokykloje, namuose, todėl labai svarbu rūpintis savimi ir gauti emocinę paramą, suteikti ją tiek sau, tiek kitam. Norime paskatinti kalbėti ir rūpintis savo emocine sveikata“, – teigė direktorė G.Kuzmarskienė.

Renginio pradžioje moksleiviai, studentai ir visi kiti, besidomintys savižudybių prevencijos tema, rašė laišką sau. Kodėl mums svarbu išreikšti savo emocijas raštu? Taip psichologės prof. Nidos Žemaitienės paklausė renginio moderatorius. Profesorė atsakė, jog tai yra terapijos rūšis, vienas iš būdų – automatinis rašymas. Kai yra pyktis, mes galime vartoti bet kokius žodžius, nesvarbi gramatika. Svarbu tai, ką mes norime pasakyti sau, o atvirumas – tai kelias į savęs pažinimą.

Po laiško sau žmonės galėjo žaisti interaktyvų žaidimą, o po jo laukė diskusija su pačia profesore Nida. Diskusijoje buvo aptarta daug dalykų: kaip gydoma depresija, kaip ieškoti būdų padėti sau, nuo ko prasideda savižudybių prevencija, kaip suprantama tolerancija. N. Žemaitienė renginio metu paminėjo, jog tolerantiškas žmogus turi būti priimantis save. ,,Vienas iš bjauriausių mitų, kad stiprus žmogus tas, kuris jausmus sulaiko, kuris jų nereiškia, kuris moka susiimti.

Iš tikrųjų, tai nėra taip dėl to, kad stiprus žmogus turi vienodai gerai funkcionuojančias abidvi smegenų dalis, atsakingas už emocijas ir už loginį mąstymą, ir labai svarbu, kad mes leistume vienai ir kitai daliai būti. Jei mes užslopiname savo jausmus, jie paskui tampa sutrikimais, skausmais, psichosomatiniais dalykais, galima susirgti depresija ir galima taip įstrigti, kad gali ateiti tokios mintys, kad nebėra prasmės gyventi“, – teigė prof. N.Žemaitienė.

,,Kodėl svarbu laiku sulaužyti tylą?“ – diskusijoje klausė renginio moderatorius Dalius Stankevičius. ,,Mes netenkame daugelio, kurių nesuspėjame išgelbėti. Ilgas gali būti procesas, kai žmogus dėl savo sunkumų, kuriuos patiria, atsiduria ties riba, pasijunta spąstuose, pajunta kančią, pasijaučia silpnas ir jam tikrai tuo metu reikia pagalbos, o jis labai dažnai neišdrįsta pasakyti apie tai, kas yra jo galvoje, nes nežino, kaip mes sureaguosim.

Renginyje „O kas viduje?“: laiku sulaužytos tylos kaina. Bernadetos Laurinaitytės nuotr.
Renginyje „O kas viduje?“: laiku sulaužytos tylos kaina. Bernadetos Laurinaitytės nuotr.

Tačiau, jei mums kažkas pasakys, kad ateina įvairių minčių apie nenorą gyventi, mes girdėsime apie grėsmę gyvybei. Tokiu atveju turėtume pasakyti tam žmogui, kad dabar ne tylėti reikia, akivaizdu, jog jam dabar yra per sunku ir reikia susirasti kažką, kas padėtų. Už akių nereikia gelbėti žmogaus, reikia padrąsinti jį patį ieškoti pagalbos, nes šiandien galimybių tai padaryti yra daug“, – teigė prof. Nida Žemaitienė.

Po interaktyvaus žaidimo aptarimo renginio dalyviai laukė įkvepiančio pokalbio su sveikos gyvensenos treneriu Nojumi Berlinksu. Diskusijoje Nojus prisipažino, jog pats gyvenime yra turėjęs sunkų periodą, kai nenorėjo nieko daryti ir kas rytą keltis iš lovos. Būdamas 13-os metų jis suprato, kas yra gyvenimo duobė. Pasak Nojaus, duobė ,,ateina“ tada, kai prarandi fizinę sveikatą, nebenori nieko daryti, neturi energijos, kai ,,šlubuoja“ santykiai ir yra problemų su finansais.

N.Berlinskas atviravo, jog mokykloje praradęs draugus, pradėjo žaisti kompiuteriniais žaidimais, dėl ko pablogėjo jo fizinė sveikata. ,,Kai esi duobėje, esi linkęs būti destruktyvus pats sau, nenori gero sau, kaltini aplinką, tada kaltini save, bet kaltinimas nepadės. Taip pat nenori pokyčių, nes esi gailėjimosi režime, eisi įsijautęs į negatyvą, iš kurio sunku išlipti“, – teigė sveikos gyvensenos treneris.

Renginyje „O kas viduje?“: laiku sulaužytos tylos kaina. Bernadetos Laurinaitytės nuotr.
Renginyje „O kas viduje?“: laiku sulaužytos tylos kaina. Bernadetos Laurinaitytės nuotr.

Nojus minėjo, jog reikia suprasti, kas yra duobė ir kodėl į ją papuolama. Todėl reikia bandyti iš jos išlipti kiekvieną dieną ir kas kartą įdėti vis daugiau pastangų. ,,Tą akimirką, kai neturi emocinės ir fizinės sveikatos, atrandi, kad yra dvasinė, kito lygio energija. Tada tu palieki praeitį praeityje ir duodi sau dar vieną viltį. Didžiausia bėda žmogui, kad jis nepatiki, kad gali daugiau“, – mintimis dalijosi N.Berlinskas.

Visiems, kam kyla mintys apie pasitraukimą iš gyvenimo, renginio moderatorius D.Stankevičius, baigdamas pokalbį, priminė, kad tamsios dienos praeina, svarbu išmokti priimti pagalbą ir būti dėkingu: ,,Po tamsos visada ateina šviesa, tik reikia norėti ją įsileisti, žengti žingsnį šviesos link ir padėkoti sau už tai, kad esu.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius