Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Retą kraujo grupę turinčioms moterims persodinti inkstai: viena laukė 5,5 metų

Nacionalinis transplantacijos biuras (NBT) prie Sveikatos apsaugos ministerijos praneša, kad liepos 29 d. Respublikinėje Vilniaus universitetinėje ligoninėje registruotas 53 metų amžiaus donoras. Vyro sūnus po pokalbio su gydytojais sutiko paaukoti tėčio organus donorystei. Už tokį kilnų sprendimą donorui ir jo sūnui visą gyvenimą bus dėkingi recipientai, laukę tinkamų donoro organų, taip pat ir jų artimieji.
Intervencija
Intervencija / Kauno klinikų nuotr.

Įvertinus organų būklę nustatyta, kad transplantuoti tinka donoro inkstai ir ragenos. Vyras turėjo retą AB kraujo grupę. Per pastaruosius 2-ejus metus buvo registruotas tik vienas tokią kraujo grupę turintis donoras, jo inkstai transplantuoti tą pačią kraujo grupę turintiems žmonėms.

Šį kartą neįkainojamos dovanos – donoro inksto sulaukė dvi moterys: 73 m. recipientė transplantacijos laukė beveik 5,5 metų, o 37 m. vilnietė – vos daugiau kaip metus.

Inkstų eksplantacija (išėmimas iš donoro kūno) atlikta liepos 30 d., šeštadienį. Tą pačią dieną abu inkstai sėkmingai transplantuoti Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikose.

Buvo paimtos ir donoro ragenos. Jos bus transplantuotos vėliau.

NBT duomenimis AB kraujo grupę turinčių recipientų, laukiančių inkstų transplantacijos, sąraše yra užregistruoti 22 asmenys. 4-iems dėl įvairių priežasčių inkstai šiuo metu negalėtų būti transplantuoti, o 18 yra aktyvūs recipientai, laukiantys, kada atsiras tinkamas donoro inkstas. Recipientų amžius labai įvairus – nuo 14 iki 74 metų, didžiosios daugumos – tarp 40 ir 50 metų.

Šiais metais jau atliktos 48 mirusio donoro inkstų transplantacijos. Inksto persodinimo laukia 123 recipientai, iš jų šiuo metu aktyvūs yra 84.

Transplantacijos procesą Lietuvoje koordinuoja NTB. Profesionalių darbuotojų komanda koordinuoja visas tam reikalingas procedūras – registruoja donorus, atlieka kraujo ir kitus reikalingus tyrimus, naudodamiesi recipientų ir donorų registro sistema parenka tinkamus recipientus, organizuoja organų pergabenimą ir kt.

Primename, kad pritarimą organų donorystei galime išreikšti užsiregistravus Donoro kortelei gauti. Tai padaryti galima internetu ntb.lt, visose gydymo įstaigose bei „Eurovaistinės“ vaistinėse.

Daugiau informacijos apie organų donorystę ir transplantaciją galima rasti NTB interneto svetainėje ntb.lrv.lt/lt.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius