Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Retas atvejis: Laura skiepijosi nuo erkinio encefalito, bet susirgo

Klaipėdietė Laura nuo erkinio encefalito pasiskiepijo dar 2007 metais, kaip priklauso, revakcinuodavosi, tačiau vis viena susirgo erkiniu encefalitu, nors net erkės nematė.
Erkė
Erkė / Vida Press nuotr.

„Bandžiau atgaminti, ką veikiau 3-4 savaites prieš pasijusdama blogai, tačiau migravau tik tarp Vilniaus ir Klaipėdos, praktiškai vien tik asfaltas, miške nebuvau, prie jūros nebuvau, erkės nemačiau. Man tai buvo didžiausia mistika. Gydytoja sakė, kad didelė tikimybė, kad erkiniu encefalitu užkrėtęs parazitas buvo nimfos stadijos, mažutė, vos įsisegusi iškrito ir todėl jos nepastebėjau, neužčiuopiau“, – 15min dalijosi klaipėdietė.

Koks procentas pasiskiepijusių nuo erkinio encefalito suserga, kodėl taip atsitinka, ar skiepas turi įtakos ligos eigai ir dėl kokių priežasčių vieni serga labai sunkiai, o kiti – lengvai, paprašėme pakomentuoti disertaciją apie erkinį encefalitą apgynusios Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) Infekcinių ligų klinikos vadovės prof. Auksės Mickienės.

Blogai pasijuto po iškylos

Prisimindama poros metų senumo istoriją, Laura pasakojo blogai pasijutusi po iškylos su šeima, gegužės pabaigoje: „Grįžome namo pavargę, nuėjau pasnausti, o atsibudau pajutusi, kad krečia drebulys, kyla temperatūra. Kai pabandžiau atsistoti, apsvaigo galva. Supratau, kad kažkas negerai. Kadangi prieš pora savaičių vienas iš vaikų sirgo vėjaraupiais, o anksčiau ir kitas, pirma mintis buvo, kad ir man vėjaraupiai. Akys buvo jautrios šviesai, labai keista savijauta“.

Savaitgalį gulėjusi ir numušinėjusi temperatūrą, kuri siekė iki 39, pirmadienį Laura ruošėsi į darbus, nes turėjo aibes darbų. „Parašiau kolegoms, kad pirmą pusdienį tikrai nepasirodysiu, nes silpnai jaučiuosi, bet po pietų išsiruošusi nuėjau į darbą. Temperatūros nebebuvo, bet lengvai svaigo galva, viskas lyg per rūką. Mane pamatę kolegos patarė važiuoti namo. Taip ir pasakė – pastai tu atrodai“, – juokėsi klaipėdietė.

123RF.com nuotr./Moteris
123RF.com nuotr./Moteris

Gydytojos įtarimai buvo į tą pusę, bet Laura netikėjo

Kitą dieną ji nuvažiavo pasidaryti kraujo tyrimą į privačią laboratoriją, kuri pradeda darbą 7 ryto. Temperatūra nebekilo, tik išliko lengvas svaigulys.

„Darbe turėjau susitikimų, tad tik vakare pasižiūrėjusi į kraujo tyrimų rezultatus ir pamačiau, kad penki rodikliai šiek tiek ne normos ribose. Paprašiau tetos paklausti šeimos gydytojos, ką gali reikšti tokie rezultatai, ir kitą dieną sulaukiau gydytojos skambučio, kad greitai prisistatyčiau pas ją. Kai nuvykau, pradėjo visokių dalykų klausinėti, ar mačiau erkę, kad galbūt kažkoks meningokokas. Jos įtarimai iš karto buvo į tą pusę. Didžiulė padėka šeimos gydytojai, kad operatyviai reagavo, iš karto nusiuntė į infekcinę ligoninę“, – sakė Laura, pati netikėjusi, kad gali būti užsikrėtusi erkiniu encefalitu, nes nuolat vakcinavosi ir nematė įsisegusios erkės.

123RF.com nuotr./Kraujo tyrimai
123RF.com nuotr./Kraujo tyrimai

Pasiprašius namo vėl teko grįžti į ligoninę

Klaipėdos infekcinėje ligoninėje moteriai buvo atlikti kraujo tyrimai, tarp kurių ji atsimena ir dėl Laimo ligos bei erkinio encefalito. Kadangi neblogai jautėsi, pasiprašė namo, kol bus tyrimo rezultatai.

„Vairavau pati, savijauta buvo nebloga, bet kitos dienos vakare sulaukiau skambučio, kad susirinkčiau daiktus ir važiuočiau į ligoninę, nes man nustatė erkinį encefalitą. Man tai buvo kaip perkūnas iš giedro dangaus“, – pasakojo 15min pašnekovė.

Ją konsultavusi epidemiologė irgi sakė, kad toks atvejis – retas. Tuomet Laura gal buvo vienintelė ligoninėje pacientė, pagal schemą skiepijusis nuo erkinio encefalito, bet susirgusi šia liga.

123RF.com nuotr./Kraujo tyrimai
123RF.com nuotr./Kraujo tyrimai

Rado ir antikūnų, ir erkinio encefalito užkrato

„Kraujo tyrimas nustatė, kad man buvo ir antikūnų, ir erkinio encefalito užkratas. Beveik savaitę praleidau ligoninėje. Kas kartą prisiminusi tą metą pagalvoju – o kas su manimi būtų atsitikę, jei nebūčiau skiepijusis nuo erkinio encefalito? Pradėjau domėtis, dar ligoninėje daug skaityti apie šią ligą. Sužinojusi, kad trisdešimčiai procentų gali baigti sunkiomis pasekmėmis, paralyžiais, net mirtimi, suprantu, kad man pasisekė, nors, aišku, dalis perserga ir besimptome forma. Jeigu ne tie antikūnai mano organizme, kurie buvo sugeneruoti skiepų pagalba, gal ir aš būčiau tas sunkusis atvejis ir nežinia, kaip baigčiau savo gyvenimą. Kai žmonės dvejoja, skiepytis ar ne, aš papasakoju savo istoriją. Manau, kad tikrai verta. Nuo erkinio encefalito paskiepyti visi mano šeimos nariai, vaikai“, – sakė klaipėdietė.

Tvenkinuko testas, kada jau galima namo

Vienas įdomesnių atsiminimų iš infekcinių ligų ligoninės – gydytojos Silvijos, kuriai Laura ypatingai dėkinga, žodžiai: „Kai tvenkinuką apeisi tris kartus ir nepavargsi, bus ženklas, kad galima išrašyti namo“.

Po pirmų kelių dienų ligoninėje Laura visai neblogai jautėsi, tad nusprendė išeiti pasivaikščioti. Pakilo iš lovos, apsirengė, bet įveikusi vos pusę laiptų suprato, kad nėra jėgų. Apsisukusi šiaip ne taip grįžo atgal. Su kiekviena diena gerėjo, kol išėjo į lauką, dar kitą dieną – kartą aplink tvenkinuką, paskui – du ir pagaliau trečią, po kurio buvo išrašyta namo.

Praėjus dvejiems metams ji nejaučia jokių ligos pasekmių ir yra dėkinga visiems padėjusiems.

123RF.com nuotr./Moteris
123RF.com nuotr./Moteris

Prof. A.Mickienė apie Lauros atvejį: pasisekė

Pasak Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Infekcinių ligų klinikos vadovės prof. A.Mickienės, erkiniu encefalitu suserga nuo 1 iki 3 proc. pasiskiepijusių žmonių. Vienareikšmio atsakymo, kodėl taip atsitinka – nėra.

„Tai priklauso nuo žmogaus asmeninių savybių, imuninės sistemos, imunosupresinių būklių. Įtakos turi ir tai, kokiame amžiuje buvo pradėta vakcinacija, apskritai nuo žmogaus amžiaus ir kitų mums nežinomų priežasčių“ – sakė profesorė, pabrėždama, kad nuo erkinio encefalito naudingiau skiepytis kuo jaunesniame amžiuje – kuo anksčiau pradedi treniruoti imunitetą, tuo jis geriau išsitreniruoja.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Auksė Mickienė
Luko Balandžio / 15min nuotr./Auksė Mickienė

Paklausta apie Lauros atvejį, profesorė linkusi manyti, kad jai tiesiog pasisekė. „Yra nuomonė, kad dėl mums nežinomų priežasčių pasiskiepijusieji, bet susirgę erkiniu encefalitu serga sunkiau, nors tai nėra įrodyta. Ligos sunkumui esminės įtakos neturi ir laikas, kada ji nustatyta – anksčiau, ar kiek vėliau. Nėra vaisto erkinio encefalito virusui stabdyti, tačiau daktarų pagalba svarbi, jei smegenys užtinsta, reikia pacientą laiku pristatyti į reanimaciją, laiku padaryti intubaciją“, – vardijo prof. A.Mickienė.

Paneigė mitą, kad vyresniame amžiuje nebeverta skiepytis

Kodėl vieniems erkinis encefalitas pasireiškia besimptome forma, o kitus ištinka paralyžius ir net mirtis? Pasak profesorės, veiksnių labai daug, iki galo priežastys neaiškios, tačiau pastebėta, kad įtakos turi tam tikri genetiniai veiksniai, gretutinės ligos, o labiausiai – jau minėtasis amžiaus. Kuo vyresnis žmogus suserga, tuo tikėtinos sunkesnės ligos formos.

„Vaikai serga lengviau nei suaugusieji, bet tikrai nėra amžiaus limito, kad jie visai nesirgtų ar sirgtų labai labai lengvai. Yra buvę netgi labai sunkių registruotų ligos atvejų naujagimiams“, – komentavo klinikos vadovė.

Vyresnio amžiaus žmonėms, kurie mano, kad per gyvenimą jau turbūt bus persirgę besimptome erkinio encefalito forma ir nebeverta skiepytis, prof. A.Mickienė sako, kad tai netiesa.

„Taip galėtume pasakyti nebent apie Laimo ligą, kuri labai paplitusi. Mes Kauno rajone tuos pačius žmones tyrėme nuo abiejų erkių platinamų ligų – Laimo ir erkinio encefalito. Kaip parodė duomenys, erkinio encefalito antikūnų turėjo vos 3 proc. nuo šios ligos neskiepytų žmonių, nepriklausomai nuo amžiaus, o štai Laimo ligos antikūnų aptikta beveik 40 proc. vyresnių nei 50 metų amžiaus žmonių kraujyje. Nepasiskiepijusiam nuo erkinio encefalito vyresnio amžiaus žmogui būtinai reikia tą padaryti, nes kuo vyresniame amžiuje susergama erkiniu encefalitu, tuo ligos formos sunkesnės“, – pakartojo profesorė.

123RF.com nuotr./Erkė
123RF.com nuotr./Erkė

Pažeidžia galvos smegenis, jų dangalus ar periferinius nervus

Erkinis encefalitas – tai sunki, erkių platinama židininė virusinė liga. Erkinio encefalito virusas pažeidžia galvos smegenis, jų dangalus ar periferinius nervus.

Maždaug kas trečias, persirgęs erkiniu encefalitu, nevisiškai pasveiksta. Dažniausi liekamieji reiškiniai: negalėjimas susikaupti, miego sutrikimai, nuolatiniai galvos skausmai, padidėjęs jautrumas, elgesio pokyčiai. Rečiau – paralyžius.

Veiksmingiausia apsaugos nuo erkinio encefalito priemonė – skiepai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius