Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Robotukų manija: vaikai paaiškino, ką reiškia „nukelti“ elektroninę cigaretę

„Jau dvi savaites nečiulpiau robotuko.“ Sumirga vieša žinutė instagrame. Kas gi tas „robotukas“? Tai elektroninė cigaretė. Jų rūkaliai, o tiksliau, garintojai arba „veiperiai“, turi savo žodyną ir praktinių žinių daugiau už tabako kontrolierius. Jauni paaugliai elektroninių cigarečių kenksmingumą mato patys ir atvirai prabyla apie itin dažnas šių įrenginių vagystes.
Elektroninė cigaretė
Elektroninė cigaretė

Pasaulis tarsi atsibudo ir šiek tiek prasklaidė paskleistus garus – pranešama, jog Jungtinėse Amerikos valstijose fiksuojamas elektroninių cigarečių sukeltų plaučių negalavimų protrūkis.

Tvirtinama, jog Europoje protrūkis nejaučiamas galimai dėl to, kad ES veikia griežtesnis tabako ir susijusių produktų rinkos reguliavimas.

Tik ar tikrai jis pakankamai griežtas? Faktai rodo, kad elektroninės cigaretės yra tiksinti bomba, kuri gali sprogti ir kitokiais būdais, ne tik sveikatos sutrikimais. Pavyzdžiui, smurtu, plėšimais ir vagystėmis.

Čiulpti robotuką?

Septyniolikmetė Oksana iš Šiaulių bandė paaiškinti, ką reiškia „čiulpti robotuką“. Dar kažką panašaus reiškia „gal kas druskytės turit“. Robotuku vadinama elektroninė cigaretė. O druska – garinimo skystis. Jei kalbama apie „druską“, tai labiau reiškia mažesnį ir paprastesnį aparatą, vadinamą „druskinuku“.

„Yra „modai“, kurie yra kaip specialios kraunamos baterijos. Taip pat yra atskiri kaitikliai, į kuriuos dedasi kaitinimo galvutė. Ji kaitina skystį ir jį garina“, – pasakojo Oksana.

Ji taip pat akcentavo, kad prietaiso kaina gali būti labai skirtinga. Vienas kainuos 20 eurų, o kitas ir 300. Seno tipo elektroninės cigaretės arba silpnesnės vadinamos tušinukais arba „stikais“ (lazdelėmis), nes savo forma primena pailgas rašymo priemones.

Mergina paaiškino, kad skysčiai būna stipresni ir silpnesni. Ten būna daugiau arba mažiau nikotino. Galima be jokių problemų nusipirkti skysčio bazę be jokių priedų ir nikotino bei aromato įsidėti pačiam. Kaip galima iš detalių susirinkti „modą“, taip galima pasigaminti ir skystį.

„Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr./Elektroninė cigaretė
„Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr./Elektroninė cigaretė

„Manau, apie 70 procentų jaunuolių mokykloje garina. Tai žymiai populiaresnis reikalas už cigaretes. Šių prietaisų ir skysčių galima įsigyti tam skirtose parduotuvėse arba feisbuko grupėse“, – teigė pati reguliariai elektroninę cigaretę naudojanti Oksana.

Ką jaunuolių kalba reiškia „nukelti“?

Jolitai – vos 16. Ji pati jau galėtų pradėti garinti kasdien, tačiau tai daro labai retai: „Kai kam garinimas padeda staigiai nuraminti nervus. Bet juk tie nervai ir įsitempia, nes jau kurį laiką negavo įtraukti! Visi sako, kad tai nekelia priklausomybės, bet noras matyti akivaizdžiai. Man asmeniškai tai patinka, nes nuotraukose atrodo gerai.“

Koks poveikis? Mergina pasakoja, kad po įtraukimo sukasi galva. Aplinkui daugelis pažįstamų turi „druskinukus“, kurie kainuoja apie 20–30 eurų. Galingų „modų“ kainos prasideda nuo 80 eurų.

Visi sako, kad tai nekelia priklausomybės, bet noras matyti akivaizdžiai.

Dėl statistikos Jolita kiek skeptiška. Jos nuomone, rūkančių yra daugiau, nei manoma. Sako, kad nuo 13 metų „garinti“ yra bandęs kone kiekvienas. Didžioji dalis vartoja reguliariai. Mažesnė dalis tai daro retkarčiais.

Iš kur jaunimas gauna priemonių? Pilnamečiai nusiperka parduotuvėse arba atsisiunčia internetu. Jaunesniems talkina vyresni draugai. Nemažai kas atsisiunčia į paštomatą.

Kalbinti jaunuoliai ir su jais dirbantys asmenys patvirtino, jog egzistuoja tik tam tikrame amžiaus tarpsnyje būdingas plėšimo būdas – „nukėlimas“.

Prieš porą metų policijos suvestinėje buvo pranešta, kad Panevėžyje iš keturiolikmečio nepažįstamasis pagrobė elektroninę cigaretę. Penkiolikmetis nusikaltėlis sulaikytas. Nuostolis – 15 eurų.

Tai yra ypač retas atvejis, kada nukentėjusysis skundžiasi. Jis to daryti negali, nes iš esmės tėvai turėtų būti baudžiami už tai, jog vaikas nelegaliai turi elektroninę cigaretę.

Mažesnė elektroninė cigaretė – „druskinukas“
Mažesnė elektroninė cigaretė – „druskinukas“

Būtent dėl to tokie plėšimai vyksta labai paprastai. Prieina stipresnis ir pareikalauja atiduoti. Kartais išplešia iš rankų ir nubėga. Tai yra ypač dažna vagystės forma, su kuria pareigūnai, psichologai ir socialiniai pedagogai stengiasi kovoti.

Kuo kvepia garintojų epidemija?

Šarūnas – jau suaugęs žmogus, kuris rūko nuo pat paauglystės. Jis buvo vienas pirmųjų Šiauliuose, pradėjusių traukti „parkerį“, – elektroninę cigaretę. Išbandė ir dabartinius robotukus. Šiuo metu pamainomis rūko tradicines ir kaitinamas cigaretes.

Pokalbis su šiuo šiauliečiu truko ilgai. Jis taip pat turi tiesioginės patirties su paaugliais ir jau minėtais „nukėlimais“. Jis teigia, kad rūkančių paauglių niekas nesugaudys. Vienintelis būdas valdyti situaciją – reguliuoti prieinamumą, kuris šiuo metu yra niekinis.

Jo manymu, pats baisiausias dalykas, kad paaugliai gali pasigaminti sau patinkančio skonio preparatą. Jei kvapai būtų uždrausti, liktų tik tabako skonio kvapas, kuris automatiškai atbaidytų didžiulę dalį garintojų paauglių.

Vyras tikino, kad daug chemijos žinių paaugliams nereikia. Jie ima garinimo skysčio baze vadinamą propilenglikolį arba augalinį gliceriną, deda aromato. Dar reikia šiek tiek vatos.

„Gali ir be nikotino garinti. Pats buvau užsisakęs litrą skysčio – kaip kokio indų ploviklio. Užsimaišai, ko nori. Nikotino ten būna jau iškart, bet gali įpilti silpnesnio arba stipresnio skysčio. Gryno nikotino skysčio neteko niekur užtikti“, – pasakoja rūkorius.

Gali ir rožių žiedlapius garinti. Nei iš burnos dvokia, nei rankos smirdi.

Jo manymu, elektroninių cigarečių rūkymo bumą sukėlė atsiradę nauji skoniai ir kvapai: „Gali ir rožių žiedlapius garinti. Nei iš burnos dvokia, nei rankos smirda. Tėvams gali sakyti, kad ledinuką čiulpei“, – sako pašnekovas.

„Aš puikiai suprantu rūkančių paauglių psichologiją – pats toks buvau. Mes lenktyniaudavome, kuris stipresnes rūkome. O dabar vienas pažįstamas paauglys pasakojo, kad keturiolikos buvo „nukėlęs“ jau tris elektronines cigaretes.

Jau septyniolikos aiškiai supratau, kas yra potraukis rūkyti. Pagaudavau save nevalingai kramtant gaubtuvo virveles. Potraukio gali tik pats žmogus atsikratyti savo apsisprendimu. O jei ne – tik karstas ištiesins.

Jei būtų mano valia uždrausčiau visus skonius ir kvapus. Rūkantys tam neprieštaraus. Jiems pakanka tabako ir nikotino. Elektroninės cigaretės ir kvapai tarsi pašalina slenkstį, per kurį daugelis paauglių neliptų. Jiems būtų neskanu. O dabar – garantuoju, penkerių metų vaikui patiktų“, – komentavo šiaulietis Šarūnas.

Mažiau kosėjimo, bet „kablys“ išlieka

Kitas rūkalius Andrius, naudojantis tik kaitinimo aparatą, pastebėjo – naujos kartos įrenginio naudojimo stengiamasi nevadinti „rūkymu“, o tabako gaminių – mažų plonų lazdelių – cigaretėmis.

Viskas turi kitus pavadinimus. Panašiai etiniais sumetimais dažasvydžio mėgėjai taip pat teigia, kad jie ne „šaudo“, o „pažymi“.

Atvira šių įrenginių reklama puošiama žaliomis samanomis ir nedabinama šiurpiais operacinių vaizdais.

Tarsi bandoma atsiriboti nuo kenksmingos veiklos emocionaliai. Teisinamasi, kad tai mažiau kenksmingas produktas, todėl nenusipelnė būti subjaurotas auglių ir prirūkytų plaučių vaizdais.

Andrius tikina, jog per tokį „rūkymą“ mesti šio įpročio lengviau nebus. Nikotino ir išleidžiamų pinigų kiekis – ne menkesnis, nei rūkytum paprastas cigaretes: „Pramonė savimi pasirūpino.“

Faktai apie elektronines cigaretes

Mokslininkų atliktų tyrimų duomenimis, elektroninių cigarečių užpilduose aptinkama toksinių ir kancerogeninių medžiagų.

Nikotino ir išleidžiamų pinigų kiekis – ne menkesnis, nei rūkytum paprastas cigaretes: „Pramonė savimi pasirūpino.“

Pastebimas elektroninių cigarečių toksinis poveikis žmogaus audiniams ir embrioninėms kamieninėms ląstelėms.

Elektroninės cigaretės sutrikdo ląstelių aprūpinimą deguonimi ir gali paskatinti uždegiminius procesus.

Kartais pranešama apie nelaimingus atsitikimus, kada nudega veidas, rankos, kojos ar apsinuodijama nikotinu.

Daugiau informacijos apie el. cigaretes galite rasti svetainėje www.nerukysiu.lt

Rinkis gyvenimą“ – 15min turinio projektas, finansuojamas Valstybinio visuomenės sveikatos stiprinimo fondo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius