TIESAI REIKIA TAVO PALAIKYMO PRISIDĖK
Dabar populiaru
Sužinokite daugiau
Pažymėkite klaidą tekste pele, prispaudę kairijį pelės klavišą

Salmonelioze užsikrėtė Anykščių rajone pobūvį šventę kupiškėnai

Salmonelės bakterija
Wikimedia.org nuotr. / Salmonelės bakterija
Šaltinis: 15min
0
A A

Panevėžio visuomenės sveikatos centras (toliau – Centras) praneša, kad spalio mėn. Kupiškio r. užregistruotas salmoneliozės infekcijos protrūkis. Epidemiologinio tyrimo metu išsiaiškinta, kad susirgusieji salmonelioze galėjo užsikrėsti vestuvių pokylio metu (Anykščių r.) valgydami namuose gamintomis mišrainėmis. Iš viso pobūvyje dalyvavo 30 asmenų, 5 asmenims laboratoriškai buvo patvirtinta salmoneliozė, 2 asmenys savarankiškai gydėsi namuose.

Daugiau 15min Gyvenimas naujienų – mūsų Facebook puslapyje!

2013 m. Panevėžio apskrityje buvo užregistruota 150 susirgimų salmonelioze. Per 9 š. m. mėnesius Panevėžio apskrityje užregistruota 110 susirgimų salmonelize, kai pernai per tą patį laikotarpį – 119.

Ligos simptomai (viduriavimas, karščiavimas, pilvo ir galvos skausmai) dažniausiai pasireiškia po 12-72 val. nuo užsikrėtimo.

Salmoneliozė yra viena dažniausių žmonių zoonozių, kurią sukelia salmonelėmis vadinamos bakterijos. Ligos simptomai (viduriavimas, karščiavimas, pilvo ir galvos skausmai) dažniausiai pasireiškia po 12-72 val. nuo užsikrėtimo. Ligos inkubacinis periodas priklauso nuo salmonelių kiekio, esančio maisto produkte. Šis susirgimas paprastai trunka 4-7 dienas ir daugelis pasveiksta be specifinio gydymo. Kai kuriems ligoniams bakterijos iš žarnyno gali patekti į kraują bei kitus organus. Tokiu atveju negydant liga gali baigtis mirtimi. Sunkesnė ligos eiga būna kūdikiams, mažiems vaikams, pagyvenusiems žmonėms bei asmenims su silpnesne imunine sistema.

Siekiant išvengti salmoneliozės reikia atkreipti dėmesį į kiaušinių tinkamą tvarkymą ir laikymą. Maistui vartoti tik šviežius, nesuskilusius ir kruopščiai nuplautus kiaušinius, kuriuos patariama gerai išvirti ar iškepti taip, kad trynys būtų kietas. Išvirtus ir iškeptus kiaušinius patariama suvartoti nedelsiant arba laikyti šaldytuve. Vengti maisto su žaliais kiaušiniais, ypatingai namuose gamintų ledų, kremo, plakto trynio su cukrumi. Salmoneliozės prevencijai svarbu atskirti žaliavą nuo gatavo maisto: atskirai laikyti žalią mėsą, paukštieną, žuvį nuo kitų maisto produktų. Žalią mėsą laikyti šaldytuve taip, kad ji nesiliestų su kitu maistu. Taip pat kruopščiai nuplauti po tekančiu karštu vandeniu su indų plovikliu virtuvės įrankius bei rankas po žalios mėsos dorojimo. Neragauti ir nevalgyti žalios mėsos ar faršo.

Asmenims, ruošiantiems maistą, labai svarbu laikytis asmens higienos taisyklių: visada nusiplauti rankas prieš maisto ruošimą, pasinaudojus tualetu ir prieš valgį, kiekvieną kartą po sąlyčio su žalia mėsa, su gyvūnų ar ligonių išmatomis.

Pažymėkite klaidą tekste pele, prispaudę kairijį pelės klavišą
Pranešti klaidą

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Parašykite atsiliepimą apie GYVENIMO rubriką