-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Salmonelioze užsikrėtė Anykščių rajone pobūvį šventę kupiškėnai

Panevėžio visuomenės sveikatos centras (toliau – Centras) praneša, kad spalio mėn. Kupiškio r. užregistruotas salmoneliozės infekcijos protrūkis. Epidemiologinio tyrimo metu išsiaiškinta, kad susirgusieji salmonelioze galėjo užsikrėsti vestuvių pokylio metu (Anykščių r.) valgydami namuose gamintomis mišrainėmis. Iš viso pobūvyje dalyvavo 30 asmenų, 5 asmenims laboratoriškai buvo patvirtinta salmoneliozė, 2 asmenys savarankiškai gydėsi namuose.
Salmonelės bakterija
Salmonelės bakterija / Wikimedia.org nuotr.

2013 m. Panevėžio apskrityje buvo užregistruota 150 susirgimų salmonelioze. Per 9 š. m. mėnesius Panevėžio apskrityje užregistruota 110 susirgimų salmonelize, kai pernai per tą patį laikotarpį – 119.

Ligos simptomai (viduriavimas, karščiavimas, pilvo ir galvos skausmai) dažniausiai pasireiškia po 12-72 val. nuo užsikrėtimo.

Salmoneliozė yra viena dažniausių žmonių zoonozių, kurią sukelia salmonelėmis vadinamos bakterijos. Ligos simptomai (viduriavimas, karščiavimas, pilvo ir galvos skausmai) dažniausiai pasireiškia po 12-72 val. nuo užsikrėtimo. Ligos inkubacinis periodas priklauso nuo salmonelių kiekio, esančio maisto produkte. Šis susirgimas paprastai trunka 4-7 dienas ir daugelis pasveiksta be specifinio gydymo. Kai kuriems ligoniams bakterijos iš žarnyno gali patekti į kraują bei kitus organus. Tokiu atveju negydant liga gali baigtis mirtimi. Sunkesnė ligos eiga būna kūdikiams, mažiems vaikams, pagyvenusiems žmonėms bei asmenims su silpnesne imunine sistema.

Siekiant išvengti salmoneliozės reikia atkreipti dėmesį į kiaušinių tinkamą tvarkymą ir laikymą. Maistui vartoti tik šviežius, nesuskilusius ir kruopščiai nuplautus kiaušinius, kuriuos patariama gerai išvirti ar iškepti taip, kad trynys būtų kietas. Išvirtus ir iškeptus kiaušinius patariama suvartoti nedelsiant arba laikyti šaldytuve. Vengti maisto su žaliais kiaušiniais, ypatingai namuose gamintų ledų, kremo, plakto trynio su cukrumi. Salmoneliozės prevencijai svarbu atskirti žaliavą nuo gatavo maisto: atskirai laikyti žalią mėsą, paukštieną, žuvį nuo kitų maisto produktų. Žalią mėsą laikyti šaldytuve taip, kad ji nesiliestų su kitu maistu. Taip pat kruopščiai nuplauti po tekančiu karštu vandeniu su indų plovikliu virtuvės įrankius bei rankas po žalios mėsos dorojimo. Neragauti ir nevalgyti žalios mėsos ar faršo.

Asmenims, ruošiantiems maistą, labai svarbu laikytis asmens higienos taisyklių: visada nusiplauti rankas prieš maisto ruošimą, pasinaudojus tualetu ir prieš valgį, kiekvieną kartą po sąlyčio su žalia mėsa, su gyvūnų ar ligonių išmatomis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius