Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šaškės vietoje televizoriaus ir butelio – blaivininkų klubas „Maximalist“ organizuoja turnyrą emigrantams

Šią vasarą totalią blaivybę propaguojantis „Maksimalistų klubas“ pradėjo organizuoti renginius, kuriuose nerasite nė lašo alkoholio, cigarečių ar kitokių svaigalų. Liepą įvyko sveikas ir azartiškas baidarių maratonas . Šiuo metu maksimalistai keliauja išjudinti gyvenančių emigracijoje – kad darbo-namų rutina nesuviliotų jų griebtis taurelės. Gyvenantiems Airijoje, Dubline, organizuojamas blaivus šaškių turnyras „Maximalist 2016“.
„Maksimalistų klubo“ šaškių turnyras
„Maksimalistų klubo“ šaškių turnyras / Asmeninio archyvo nuotr.

Iš Kaltanėnų keliasi į Dubliną

Maksimaliečių judėjimą įkūręs psichoterapeutas Marius Gabrilavičius,

slapyvardžiu M. G. Maksimalietis, gydo žmones nuo įvairių priklausomybių. Jis dirba net tik Lietuvoje, tačiau ir Dubline, Londone – ten siekiančių atsikratyti savo priklausomybės taip pat netrūksta. Maksimaliečiai šiuo metu nukreipė dėmesį į blaivybę propaguojančius renginius – klubo narių nuomone, jų organizuojama per mažai.

Vasarą vykusiame blaiviame baidarių turnyre startavo 12 baidarių. Pirmosios trys komandos dalinosi 600 eurų prizinį fondą. Toks pat fondas numatomas ir šaškių turnyre.

„Dalyvavo jauni žmonės, pasportavę vyrai, ąžuolai. Sakyčiau, buvo rimtas maratonas – starto minutėmis net vanduo virė. Pirmoji komanda 18 kilometrų atplaukė per mažiau nei dvi valandas!“, – pavykusiu renginiu džiaugėsi jo organizatorius. Baidarių maratoną ketinama pakartoti kitą vasarą. O dabar maksimalistai ketina susirinkti Dubline. Šaškių turnyras organizuojamas viešbutyje visai šalia Dublino oro uosto, todėl į jį lengvai gali atskristi ir gyvenantys Jungtinėje Karalystėje.

Kovojant su priklausomybe svarbi veikla ir bendraminčiai

M.Gabrilavičius siekia, jog blaivūs renginiai Lietuvoje, Airijoje, bei Jungtinėje Karalystėje taptų nuolatiniais.

„Renginiai ir maksimalistų klubai būtų alternatyva anoniminių alkoholikų klubams. Nesame prieš šiuos klubus, tačiau manome, jog galima ir geriau. Anoniminiai alkoholikai gyvena kompleksuodami, daugelis iš jų pasąmoningai jaučiasi nepilnaverčiais. Jų manymu normalūs yra tie, kurie moka saikingai išgerti. Tai neteisinga! Kodėl tie, kurie turi valios negerti apskritai turi gėdytis savo pasirinkimo, nes juos vadina alkoholikais? Todėl, mes ir įsteigėme „Maksimalistų klubą“ – vietą, kur žmonės gali didžiuotis savo pasirinkimu, o ne gėdytis jo“, – sakė M.Gabrilavičius.

Psichoterapeutas įsitikinęs: tam, kad žmogus negrįžtų prie savo priklausomybės, jis turi turėti bendraminčių, psichotropinių medžiagų nevartojančių žmonių ratą. Šią taisyklę patvirtina jo 7-erių metų darbo gydant priklausomybes patirtis.

„Kviečiame ne tik tuos, kurie norės žaisti šaškėmis ir varžytis dėl 300 eurų piniginio prizo, tačiau ir tuos, kurie nori tiesiog pabendrauti su bendraminčiais blaivybės temomis. Tiems, kurie nori tiesiog pabūti ir pabendrauti, dalyvavimas nemokamas“, – sakė pašnekovas.

Šventė“ kiekvieną savaitgalį pamažu veda link priklausomybės

Ir Lietuvoje, ir emigracijoje gyvenantys maksimalistai bendrauja „Facebook“ grupėje „Maksimalistų klubas“. Į ją jungiasi žmonės, kurie sąmoningai apsisprendė gyventi niekada nevartodami alkoholio, nikotino, narkotikų, vaistų, veikiančių psichiką, bei kitų psichotropinių medžiagų.

„Šiuo metu kaip tik svarstome galimybę įsigyti kokias nors patalpas veiklai Lietuvoje. Vietą, kur maksimalistai galėtų rinktis ir vykdyti savo veiklą“, – sakė psichoterapeutas. M.G.Maksimalietis yra įsitikinęs, jog visiškos blaivybės neišbandę žmonės nežino, ką praranda. Jo teigimu, žmogaus smegenys, net pavartojus lengvo alkoholio, yra pažeidžiamos mažiausiai dviems savaitėms.

„Net jei žmogus išgeria tik savaitgaliais, jis niekada nepajunta, ką reiškia būti visiškai blaiviam. Natūralios būsenos žmogus nori tobulėti, jis turi energijos veikti, nori sportuoti, sveikai maitintis. O kuo jis daugiau energijos turi, tuo aktyviau stengiasi save realizuoti“, – tikino pašnekovas.

Jį stebina pasiteisinimai: „Nėra darbo, todėl geriu“. M.Gabrilavičius įsitikinęs, jog pamėginus nevartoti jokių svaigalų gerą mėnesį, žmogui pavyktų išeiti iš šio užburto rato. Negeriantys žmonės yra veiklesni, tuomet jiems atsiveria ir daugiau galimybių.

Sėkmė šypsosi tiems, kurie jos laukia blaivūs

Ar nuo alkoholio priklausomų žmonių daugiau čia, Lietuvoje, ar emigracijoje?

„Manau, kad žmonės, išvykę į Airiją, Angliją, nesijaučia šeimininkais savo namuose. Aš pats ilgus metus gyvenau Londone (ir šiuo metu oficialiai esu Londono gyventojas), tačiau niekada ten nesijaučiau kaip namuose, ten kur gimiau ir užaugau“, – prisipažino M.Gabrilavičius.

Lietuviams sudėtinga užsienio šalyje padaryti karjerą, gauti aukštesnės kvalifikacijos reikalaujantį darbą. Emigravęs žmogus bent jau iš pradžių negauna galimybės augti, progresuoti. Jis pasineria į rutiną. Paskui ją atseka ir alkoholis.

„Žmogus negali ištverti rutinos: darbas-namai-maistas-televizorius. Jam trinka psichika, apima apatija, darosi neįdomu gyventi. Žmogus turi realizuoti savo tobulėjimo instinktą. Jei to nepavyksta padaryti – ieškoma atsipalaidavimo. O atsipalaidavimas asocijuojasi su išgėrimu. Tačiau po išgertuvių apima pasyvumas, nenoras imtis veiklos“, – dažną atvejį apibūdino M. Gabrilavičius.

Totalios blaivybės šalininkas yra įsitikinęs, jog tik blaivas žmogus yra pasiryžęs imtis veiksmų ir keisti situaciją. Jei jis ir neturi galimybių iškart pradėti nuosavo verslo, realizuoja save per sportą, tobulėja ne finansinėje, bet kurioje nors kitoje srityje.

Žmogus negimsta su buteliu rankoje“

Pašnekovas įvairių organų veiklos sutrikimus taip pat sieja su alkoholio vartojimu. Smegenys kontroliuoja mūsų organus ir, jų veiklai sutrikus, sugeba atstatyti jų veiklos, kad organizme vėl įsivyrautų darna. Tačiau „apsvaigintos“ smegenys, kaip ir apsvaigęs žmogus – negali kokybiškai dirbti savo darbo. Priminsime, jog alkoholio poveikis smegenims trunka dar porą savaičių po alkoholio vartojimo.

M.Gabrilavičius įsitikinęs, jog farmacijos pramonei naudinga, kai tiek daug gyventojų vartoja alkoholį – vėliau gydydamiesi tokio vartojimo pasekmes jie vis dažniau užsuka į vaistinę.

Blaivininką neramina tai, jog šiuo metu Lietuvoje egzistuoja tolerancija alkoholiui. Pavyzdžiui, mūsų toleranciją rodo tai, kad alkoholis visu gražumu stovi parduotuvių lentynose (dar gana neseniai stovėjo ir degalinėse), yra lengvai prieinamas.

„Iš kur vėliau kyla mintys: šventė – „reikia išgerti“, liūdna – „reikia išgerti“, pavargai – „reikia išgerti, atsipalaiduoti“. Kuo daugiau mūsų aplinkoje tolerancijos alkoholiui, tuo daugiau tokių minčių“, – paaiškino pašnekovas.

„Žmogus negimė su buteliu rankoj ir pypke burnoj. Jei vaikas augdamas nemato tolerancijos alkoholiui, jis ir nesuvokia alkoholio kaip gėrimo. Viso to mus išmokė tie, kurie nori iš mūsų uždirbti. Jei alkoholis stovėtų langų ploviklių skyriuje, suprastume ir sureikšmintume jo žalą“, – kalbėjo priklausomybes gydantis psichoterapeutas.


Paprašytas įvertinti situaciją Lietuvoje ir emigracijoje M.Gabrilavičius sako, jog šioje Baltijos jūros pusėje blaivių žmonių daugėja. Užsienio šalyse – situacija sudėtingesnė. Emigravę žmonės yra atskirti nuo savo šeimos, jų įsitvirtinimo, karjeros pradžia – sunkesnė. Todėl dažnas neatlaiko ir griebiasi alkoholio. Daug prastesnė situacija su narkotikų vartojimu.

Savo vadovaujamo klubo narius jis skatina didžiuotis savo pasirinkimu. Savo gyvenimą pakeitęs žmogus tampa pavyzdžiu kitiems – jis skleidžia žinią, kaip atsisakius alkoholio pasikeitė jo gyvenimas. Tada ir kitiems norisi mankštinti savo valios „raumenis“ ir imtis pokyčių. Na, o pradėti galima ir nuo dalyvavimo blaivininkų šaškių turnyre „MAXIMALIST 2016“, Dubline.

Registruotis į šaškių turnyrą galite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius