-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Apgamai: žiūrime, bet nematome

Kaip nokstančio banano žievę padengia įvairaus dydžio juodos akutės, taip ir saulės voniomis mėgstančio lepintis žmogaus odoje atsiranda įvairių pigmentinių dėmių. Kartais jos įspėja apie grėsmingą ligą, tačiau pavojaus varpus išgirsta ne visi.
apgamai
apgamai / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Žiūrite, bet nematote“ – toks šiųmetis gegužės 7 d. vyksiančios Euromelanomos dienos akcijos šūkis.     

„Žmonės, žiūrėdami į savo odą, dažniausiai nekreipia dėmesio į atsiradusius pakitimus. Pavasarį, kai daugelio mintys jau sukasi apie poilsį ir atostogas, dermatologai skelbia aliarmą – susirūpinkite savo sveikata! Jeigu aptikote ką nors įtartino, imkitės veiksmų, kreipkitės į gydytoją dermatologą“, – ragino Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikų (VUL SK) Dermatovenerologinio centro direktorė, Euromelanomos komiteto koordinatorė, Lietuvos dermatovenerologų draugijos prezidentė doc. dr. Matilda Bylaitė.

Nustatė dešimtis vėžio atvejų

Euromelanomos dienos Lietuvoje vyks jau penktus metus iš eilės. Šiemet prie labdaringos akcijos sutiko prisijungti apie 40 viešųjų ir privačių gydymo įstaigų visoje šalyje.

Pirmoje stadijoje užčiuopta liga išgydoma beveik iki 100 proc. Pavėlavus šansai pasveikti smarkiai mažėja ir siekia 30, kartais – vos 10 proc.

Gegužės 7-ąją akcijoje neatlygintinai dalyvausiantys gydytojai dermatologai įvertins pacientų odą, matomus pigmentinius apgamus ir kitus į odos vėžį panašius darinius. Įtarus odos vėžį ar melanomą, pacientui bus pasiūlyta atlikti papildomus tyrimus. 

Iš viso per ketverius metus Lietuvoje buvo patikrinti 4894 žmonės, apie 20 jų įtarta odos melanoma, apie 150 – odos vėžys (plokščialąstelinis ir bazalinių ląstelių), beveik 400 pasitikrinusiųjų aptikti atipiniai apgamai, kuriuos patarta šalinti.

„Džiaugiamės, kad šiems žmonėms ligos požymiai buvo pastebėti laiku. Jei ne akcija, jie galbūt niekada ir nebūtų ryžęsi pasitikrinti. Tačiau noriu atkreipti dėmesį, kad akcijos misija – švietėjiška. Siekiame skleisti pirminę ir antrinę odos vėžio bei melanomos prevenciją, mažinti šių navikų sergamumą ir padarinius visuomenei. Tam reikia žinių. O žmonės jų arba turi per mažai, arba nekreipia dėmesio į odos pakitimus dėl abejingumo. Būna ir taip, kad jie tiesiog bijo išgirsti diagnozę. Tačiau ankstyva ligos diagnostika smarkiai padidina paciento išgyvenamumą“, – kalbėjo M.Bylaitė.

Akylumo prašo ir kirpėjų

Per pastarąjį dešimtmetį odos vėžys visuomenėje sparčiai plinta – jo atvejų išaugo kone du kartus. Todėl šiemet dermatologai prašo pagalbos.

„Prašome pagalbos visų, teikiančių grožio paslaugas: visažistų, kosmetologų, masažuotojų, kirpėjų. Pastebėję įtartiną apgamą ar odos darinį kliento odoje, patarkite jam pasitikrinti pas specialistą“, – kvietė M.Bylaitė.

Prašome pagalbos visų, teikiančių grožio paslaugas: visažistų, kosmetologų, masažuotojų, kirpėjų.

Sveikatos apsaugos viceministrė Nora Ribokienė atkreipė dėmesį, kad Lietuvoje labai daug uždelstų melanomos atvejų aptinkama pacientų galvoje ir veide.

„Žiūrėdami į veidrodį turėtume matyti tai, kas akivaizdu, ir pasidaryti tam tikras išvadas. Deja... – atsiduso viceministrė. – Statistika rodo, kad vis dažniau diagnozuojama antros ar vadinamosios nežinomos stadijos melanomos atvejų. Pirmoje stadijoje liga aptinkama vis rečiau.“

Melanomą diagnozavus anksti, net 97 proc. pacientų pasveiksta. Pati melanoma sudaro tik 11 proc. visų odos vėžių, tačiau dėl jos miršta net 75 proc. ligonių. Tai – rečiausiai pasitaikantis, bet labai piktas vėžys dėl greitos išplitimo rizikos.

Liga tūno net tarpupirščiuose

Odos vėžys nėra skausmingas susirgimas. Liga gali prasidėti nuo iš pirmo žvilgsnio visai nekaltos rausvos, galbūt pleiskanojančios dėmelės. Kartais – nuo spuogelio ar šašo.

„Oda gali pašlapiuoti, gali susidaryti pūlinėlis. Į tokius dalykus žmonės nekreipia dėmesio. Tačiau reikia žinoti, kad joks odos susirgimas, taip pat ir spuogas, negali būti visą laiką. Jei jis nesugyja ir neišnyksta per kelias savaites, reikia susimąstyti“, – patarė VUL SK dermatovenerologė dr. Rūta Gancevičienė. 

Odos vėžio darinys gali atsirasti bet kurioje kūno vietoje: ant rankos, kojos, veido, paausiuose ar tarpupirščiuose. „Net pažastyje, kur, atrodytų, saulės patenka mažai. Tačiau vienam pacientui bazinių ląstelių karcinomą radau būtent ten“, – pasakojo R.Gancevičienė.  

Didesnę riziką susirgti odos vėžiu turi žmonės, vyresni nei 50 metų. Dažniau – moterys. Iki tokio amžiaus jų oda jau yra sukaupusi svarią spindulių dozę. O saulės spinduliai pasižymi savybe akumuliuotis ir tik po kurio laiko atsiskleisti. Todėl sakoma, kad oda turi atmintį.

Nuo bėdų apsaugos saikas

Norint išvengti odos ligų, svarbiausia riboti lepinimosi saulės voniomis laiką. Lietuvos sveikatos mokslų universiteto ligoninės Kauno klinikų Odos ir veneros ligų klinikų dermatovenerologė doc. dr. Daiva Jasaitienė rekomendavo vengti saulės, kai ji intensyviausia – vasarą, nuo 12 iki 16 val.

Liga gali prasidėti nuo iš pirmo žvilgsnio visai nekaltos rausvos, galbūt pleiskanojančios dėmelės. Kartais – nuo spuogelio ar šašo.

„Jokiu būdu nenusvilkite ir nepersideginkite atostogaudami šiltuose kraštuose. Stenkitės būti pavėsyje, nešiokite akinius nuo saulės ir plačiabrylius galvos apdangalus“, – mokė S.Jasaitienė.

Stiprus nudegimas iki pūslelių ar skausmo, išliekantis bent dvi dienas, laikomas pavojingu.

„Nepamirškite apsauginio kremo nuo saulės, turinčio platų spektrą – ne mažiau nei 15 SPF, geriausia – su 30 SPF ženkliuku, saugantį tiek nuo A, tiek nuo B spindulių. Tepti kartotinai – bent kas dvi valandas, ypač po maudynių. Nepamirškite savęs, sutuoktinio ir ypač vaikų“, – prašė dermatovenerologė.

Gydytojai dermatologai ragina vengti soliariumų ir deginimosi kabinų. 

ABCDE metodas

Euromelanomos komiteto narys, gydytojas onkodermatologas, lazerinės medicinos specialistas Viktoras Sidorovas papasakojo, kaip aptikti melanomą, vadovaujantis ABCDE metodu.

„Visi žmogaus apgamai turi būti panašūs vieni į kitus – forma, spalva, dydžiu. Todėl tyrinėdami savo kūno dėmių žemėlapį turite atsakyti į kelis klausimas: A – ar dėmė asimetriška, B – ar ji nelygiais kraštais, C – ar ji kelių atspalvių, D – ar diametras didesnis nei 6 mm, E – ar yra augimo evoliucija? Jei bent vienas iš šių kriterijų yra, apgamą reikia parodyti gydytojui“, – aiškino V.Sidorovas ir atkreipė dėmesį, kad kiekvienas žmogus kartą per metus turėtų profilaktiškai pasitikrinti apgamus.

Ankstyvoji melanomos diagnostika lemia paciento išgyvenamumą. Pirmoje stadijoje užčiuopta liga išgydoma beveik iki 100 proc. Pavėlavus šansai pasveikti smarkiai mažėja ir siekia 30, kartais – vos 10 proc.

Registracija ir dalyviai

Žmonių, pageidaujančių profilaktiškai pasitikrinti Euromelanomos dienos akcijos metu, išankstinė registracija vyks telefonu koordinaciniame centre gegužės 2–3 d. nuo 9 iki 16 val. tel.: 8-800 7 09 01; 8-800 7 09 02. Euromelanomos akcijoje dalyvaujančių įstaigų sąrašas:

1. Vilnius, VšĮ VUL SK Dermatovenerologijos centras
2. Vilnius, VAIKŲ LIGONINĖ, Všį VUL SK filialas
3. Vilnius, VšĮ Antakalnio poliklinika
4. Vilnius VšĮ Antakalnio ligoninė
5. Vilnius, VšĮ Vilniaus rajono Nemenčinės poliklinika
6. Vilnius, VŠĮ Šeškinės poliklinika
7. Vilnius, VšĮ Centro poliklinika
8. Vilnius, Vilniaus odos ir veneros ligu centras
9. Vilnius, UAB „Asmeda“ Klinika
10. Vilnius, J. Prušinsko  įmonė  „APGAMAS“
11. Vilnius, Medicinos diagnostikos ir gydymo centras (UAB „SK Impeks Medicinos diagnostikos centras“)
12. Vilnius, Vilniaus lazerinės dermatologijos centras
13. Kaunas, VšĮ LSMUL Kauno klinikų Odos ir venerinių ligų klinika
14. Kaunas, VšĮ Kauno onkologijos ligonine (LSMUL filialas)
15. Kaunas, VšĮ Kauno Dainavos poliklinika
16. Kaunas, VšĮ Kauno 2-oji klinikinė ligoninė
17. Kaunas, Dermatologijos ir estetinės medicinos klinika "Sveika oda"
18. Kaunas, Dermatologijos klinika “Grožio pasaulis”
19. Alytus, VšĮ Alytaus apskrities S.Kudirkos ligoninės
20. Alytus, Alytaus odos ligų ir kosmetologijos centras
21. Kaišiadorys, VšĮ Kaišiadorių ligoninė
22. Kėdainiai, VšĮ Kėdainių ligoninė
23. Klaipėda, VšĮ Klaipėdos Universitetinė ligoninė
24. Kretinga, VšĮ Kretingos ligoninė
25. Marijampolė, UAB „Virginijos Černiūtės odos ligų kabinetas“
26. Marijampolė, UAB Dermameda
27. Panevėžys, VšĮ Respublikinės Panevėžio ligoninės
28. Plungė, VŠĮ Plunges Rajono Savivaldybės ligonine
29. Elektrėnai, VšĮ Elektrėnų ligoninė
30. Radviliškis, VšĮ Radviliškio ligoninė
31. Raseiniai, VšĮ Raseinių ligoninė
32. Rietavas, VšĮ Rietavo PSPC
33. Šiauliai, VšĮ Šiaulių respublikinė ligoninė Odos ir veneros ligų centras
34. Šilalė, VĮ Šilalės raj.ligoninė
35. Širvintos, Viktorijos Trinkūnienės I
36. Tauragė, VšĮ Tauragės ligoninės konsultacinė poliklinika
37. Utena, VšĮ Utenos ligoninė
38. Vilkaviškis, VŠĮ Vilkaviškio ligoninė
39. Visaginas, VŠĮ Visagino ligoninė
40. Kelmė, VšĮ Kelmės ligoninė

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius