-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 12 30 /11:52

Sekmadienio naktį iš Kauno į Vilnių pasieniečiai gabeno donoro organus

Pasieniečių sraigtasparniu per 25 minutes iš Kauno į Vilnių transplantacijos operacijai buvo atskraidinti donoro organai.
Sraigtasparnis
Sraigtasparnis

Skrydis Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) Aviacijos rinktinės sraigtasparniu „Eurocopter 145“ vyko sekmadienio naktį, kai pasieniečiai gavo Nacionalinio transplantacijos biuro prašymą panaudoti orlaivį organams gabenti.

Papildyta 11.52 val. Sraigtasparniu gabenti jau 50-ojo donoro organai

Nacionalinis transplantacijos biuras praneša, kad 50 – asis efektyvus donoras – multiorganinis. Tai reiškia, kad transplantacijoms panaudotas ne vienas, o keletas donorinių organų.

Pasieniečių sraigtasparnio įgula donoro organus gabeno iš Lietuvos sveikatos mokslų universiteto ligoninės Kauno klinikų į Vilnių, Santariškių klinikas. Sutikimo donorystei žmogus pasirašęs nebuvo, todėl kilnų sprendimą priėmė mirusiojo artimieji.

Transplantacijos yra baigtos, jos praėjo sklandžiai.

Rekordinis efektyvių donorų skaičius

Nacionalinis transplantacijos biuras 2013 m. užregistravo didžiausią donorų skaičių: likus kelioms dienoms iki Naujųjų, registruoti 107 potencialūs donorai, iš jų efektyviais tapo 50 (jų donoriniai organai buvo panaudoti transplantacijoms).

VSAT sraigtasparnio kelionė

Iš VSAT Aviacijos rinktinės bazės Trakų rajono Paluknio kaime pakilęs „Eurocopter 145“ netrukus nusileido prie Kauno klinikų. Čia į sraigtasparnį įlipo šešių medikų brigada, po operacijos nešina transplantacijai skirtais vidutinio amžiaus donoro krūtinės ląstos organais.

Kaune pakilęs sraigtasparnis jau po 25 minučių nusileido prie pat Santariškių klinikų Vilniuje. Čia išlaipinę į organų persodinimo operaciją nuskubėjusius gydytojus, VSAT pareigūnai „Eurocopter 145“ parskraidino į bazę Paluknyje.

2011 m. gegužę VSAT ir Nacionalinis transplantacijos biuras pasirašė sutartį, pagal kurią transplantacijai reikalingi organai gali būti skraidinami pasieniečių sraigtasparniais „Eurocopter“. Per pustrečių metų iš viso jau vyko 15 tokių skrydžių, kurių metu buvo sėkmingai perskraidinta dešimtys transplantacijai skirtų organų.

VSAT orlaiviai yra greitaeigiai, ekonomiški, manevringi, jiems leistis ir kilti reikia nedidelio ploto, todėl organų paimti jie gali tūpti kone ligoninių kiemuose ar jų teritorijose.

Šiuo metu VSAT Aviacijos rinktinė eksploatuoja 5 sraigtasparnius: du „Eurocopter 120B Colibri“, du „Eurocopter 135“ ir vieną „Eurocopter 145“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius