Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Sepsis – ką apie mirtiną būklę turi žinoti kiekvienas?

​​​​​​​Pasaulyje nuo sepsio kas 3,5 sekundes miršta žmogus – tai yra apie 9 mln. mirčių kasmet. Ši organizmo būklė gali išsivystyti kiekvienam, tačiau infekcijų profilaktika, ankstyva diagnostika ir gydymas gali užkirsti kelią šiai grėsmingai būklei, sako Kauno klinikų Intensyviosios terapijos klinikos gydytoja prof. Dalia Adukauskienė.
Visame pasaulyje yra minima Pasaulinė sepsio diena.
Visame pasaulyje yra minima Pasaulinė sepsio diena. / Kauno klinikų nuotr.

Sepsis – kas tai?

Žodis sepsis dažnai suprantamas kaip kraujo užkrėtimas, tačiau toks supratimas nėra tikslus. Kaip pasakoja gydytoja anesteziologė-reanimatologė prof. Dalia Adukauskienė, šiuo metu sepsis apibrėžiamas kaip gyvybei pavojų kelianti būklė dėl iškreipto organizmo atsako į infekciją, kuriai būdingas organų funkcijų sutrikimas, teigiama Kauno klinikų pranešime spaudai.

„Esant normaliam imuniniam atsakui, funkcijų sutrikimai neturėtų įvykti. Kitaip tariant, tai yra nenormali imuninės sistemos reakcija į organizme esančią infekciją, kai imuninis atsakas toks stiprus, kad pažeidžia savus audinius ir organus, taip sukeldamas jų funkcijų sutrikimą. Gyvybei pavojingas sepsis gali prasidėti įprasta infekcija: žaizda, gripu, plaučių uždegimu, šlapimo organų infekcija ar kitomis iš pažiūros gyvybei nepavojingomis ligomis.“

Kaip jis vystosi?

Normaliomis sąlygomis imuninė sistema kovoja su infekcija jos vietoje ir stabdo bakterijų plitimą į kitus organizmo audinius. „Yra aktyvuojamos fagocitinės ląstelės, uždegimą skatinantys mediatoriai, kurių paskirtis – naikinti mikroorganizmus, sustabdyti infekcijos plitimą ir vystymąsi, pakenkiant organizmo funkcijoms. Jei dėl pavėluoto imuninio atsako infekcija spėja išplisti, imuninė sistema nespėja su ja kovoti. Tuomet imuninis atsakas tampa labai pavojingas, pažeidžiantis ne tik infekcijos paveiktus audinius, bet ir sveikuosius“, – įspėja Kauno klinikų profesorė.

Jei dėl pavėluoto imuninio atsako infekcija spėja išplisti, imuninė sistema nespėja su ja kovoti. Tuomet imuninis atsakas tampa labai pavojingas, pažeidžiantis ne tik infekcijos paveiktus audinius, bet ir sveikuosius, – įspėja Kauno klinikų profesorė.

Kaip pastebėti sepsį?

Moksliniai tyrimai rodo, kad įtarus sepsį ir pradėjus anksti ir tinkamai jį gydyti, mirštamumą nuo sepsio galima sumažinti net 30 proc. Ankstyva sepsio diagnostika tampa auksiniu standartu, norint suvaldyti šią grėsmingą būklę. Gydytoja prof. D.Adukauskienė vardija pagrindinius sepsio simptomus: didelį silpnumą, karščiavimą arba sumažėjusią kūno temperatūrą, šaltkrėtį, pamėlusią odą, sąmonės sutrikimą, sunkumą kvėpuojant, padažnėjusį širdies plakimą.

„Įtarus sepsį privaloma kuo skubiau kreiptis į artimiausią gydymo įstaigą. Esant tokiai būklei, delsimas gali sukelti gyvybei pavojingas komplikacijas: sepsinį šoką, dauginių organų pažeidimus ar mirtį“, – įspėja Kauno klinikų Intensyviosios terapijos klinikos gydytoja prof. D.Adukauskienė.

„Kadangi beveik kiekviena infekcija gali privesti prie sepsio, svarbi yra infekcijų prevencija ir tinkamas imuniteto stiprinimas, – pabrėžia prof. D.Adukauskienė. – Tai tinkama higiena, lėtinių ligų sekimas ir tinkamas gydymas, sveikas gyvenimo būdas, žalingų įpročių atsisakymas, prasidėjus bet kokiai infekcijai – gydytojo rekomendacijų laikymasis ir, žinoma, sepsio požymių žinojimas.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius