Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Sergantieji žvyneline vis dar kovoja už teisę į gydymą

Spalio 29-oji – Pasaulinė žvynelinės diena. Šią ligą visuomenei priminė penktadienį Kaune vykusi respublikinė konferencija, kurioje kalbėta ne tik apie naujas jos gydymo galimybes, bet ir garsiau prabilta apie problemas, su kuriomis susiduria žvyneline sergantys pacientai bei juos gydantys medikai.
Lietuvos žvyneline sergančiųjų draugijos prezidentas Simanas Stašaitis ir Lietuvos žvyneline sergančiųjų draugijos valdybos narė dr. Rita Asakavičiūtė
Lietuvos žvyneline sergančiųjų draugijos prezidentas Simanas Stašaitis ir Lietuvos žvyneline sergančiųjų draugijos valdybos narė dr. Rita Asakavičiūtė
Temos: 1 Žvynelinė

Lietuvoje Pasaulinė žvynelinės diena kasmet minima jau aštuonerius metus. Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, šia liga serga apie 125 mln. gyventojų. Žvynelinė (psoriazė) yra lėtinė neišgydoma liga, kuri dažnai prasideda dar vaikystėje, pažeidžia kūno ir galvos plaukuotosios dalies odą, nagus, o dešimtadaliui pacientų nuo jos išsivysto luošinantis artritas.

Lietuvos žvyneline sergančiųjų draugijos valdybos narės dr. Ritos Asakavičiūtės teigimu, šia liga sergantys asmenys susiduria su daugybe problemų. „Liūdniausia, jog sunkiomis žvynelinės formomis suserga vis daugiau jaunų žmonių. Žvynelinė yra odos liga, o Lietuvoje esant grožio kultui daugelis sergančiųjų kenčia psichologines problemas, išgyvena gilią depresiją“, – sakė R. Asakavičiūtė. Ji teigia, jog ligoniai vis dar susiduria ir su  diskriminacija, todėl Lietuvos žvyneline sergančiųjų draugija stengiasi ne tik suburti sergančiuosius, bet ir šviesti visuomenę, jog ši liga – neužkrečiama.

Kita problema – labai brangus gydymas. Ne kiekvienas gali nusipirkti tepalo už 100 litų, kurio visam kūnui ištepti pakanka tik dviems kartams. Šiandien psoriazei gydyti pasitelkiamos ir tokios efektyvios priemonės, kaip vietinio poveikio gliukokortikoidų ir vitamino D3 preparatai. Nors jie yra kompensuojami, tačiau daliai ligonių dėl didelės priemokos jie taip pat lieka neįperkami.

Konferencijoje sveikinimo žodį taręs Lietuvos žvyneline sergančiųjų draugijos prezidentas Simanas Stašaitis pasidalino viltimi, jog visi žvyneline sergantys žmonės galėtų pasijusti pilnateisiais Europos gyventojais, gaudami nors ir brangų, tačiau gerą gydymą.

Lietuvoje pirmus metus pacientai turi galimybę gydytis nuo žvynelinės biologiniais vaistais, kuriuos valstybė pilnai kompensuoja 32 ligoniams, nors jų reikėtų didesniam ligonių skaičiui. Dabar šie vaistai sunkiai žvynelinės formai gydyti skiriami tada, kai tradicinis sisteminis gydymas ir fototerapija (gydymas ultravioletiniais spinduliais) yra neveiksmingi. Nors biologiniai preparatai neišgydo žvynelinės, tačiau labai sumažina jos simptomus, pagerina ligonių gyvenimo kokybę.

Viena didžiausių problemų, susijusių su biologiniais vaistais, yra ta, jog valstybė kompensuoja tik vienos rūšies preparatus. Lietuvos sveikatos mokslų universiteto ligoninės Kauno klinikų Odos ir venerinių ligų klinikos vadovė prof. dr. Skaidra Valiukevičienė savo pranešime pateikė pastebėjimus, kurie išryškėjo pacientams vartojant skirtingus biologinius vaistus. Paaiškėjo, jog ligonių atsakas į juos labai skiriasi. S. Valiukevičienės teigimu, dėl šios priežasties svarbu, kad Lietuvoje būtų prieinami kelių skirtingų rūšių biologiniai vaistai.

Siekiant apginti žmonių, sergančiųjų žvyneline, teises visos konferencijos metu jos dalyviai buvo kviečiami pasirašyti peticiją – Psoriazės mandatą. Internete esantį Mandatą jau pasirašė apie per 1200 žmonių iš įvairių Europos šalių. Jie pritaria pagrindinėms Mandato nuostatoms teigiančioms, jog asmuo, sergantis psoriaze, turi teisę į ankstyvą ir tikslią diagnozę; specialisto, teikiančio reguliarias gydymo paslaugas, apžiūrą; efektyvų gydymą; gydymo plano su numatomais tikslais pasirinkimą bei visuomenės supratimą ir paramą gyventi normalų gyvenimą. Ši peticija bus perduota Europos Parlamentui, bandant atkreipti dėmesį į sergančiųjų psoriaze problemas bei skatinant jas spręsti ir taip  suteikti ligoniams pilnavertį gyvenimą. Norintys prisijungti prie šios akcijos, Mandatą gali pasirašyti internete adresu www.psoriasis360.com.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius