Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Sergate pienlige? Nepamirškite gydyti ir savo partnerio

Apie 75 proc. jaunų moterų teko susidurti su pienlige, ir bent pusei jų šis uždegimas pasikartojo, rašoma pranešime žiniasklaidai. Ką daryti, norint šios ligos išvengti, ir kokį gydymo būdą pasirinkti, kad ji nepasikartotų? Specialistė pataria vadovautis keliais praktiniais patarimais.
Pora lovoje
Pora lovoje / „Scanpix“ nuotr.

Pasak gydytojos akušerės-ginekologės Mildos Mickevičiūtės, pienligę (makšties kandidozę) nuo kitų grybelinių uždegimų galima atskirti atpažinus 5 esminius simptomus.

„Didžioji dauguma pacienčių patiria tuos pačius nemalonius reiškinius: „deginimą“, skausmą šlapinantis, išorinių organų patinimą, baltas, varškę primenančias išskyras ir niežėjimą. Kartais – negausų kraujavimą. Pienligė – tai išorinių moters lytinių organų ar makšties gleivinės grybelinis uždegimas, kuris, remiantis JAV ligų kontrolės ir prevencijos centro atliktais tyrimais, gali pasikartoti net kelis kartus per metus.

Pienligės atsiradimui įtaką daro tualetinis popierius (spalvotas ir kvapnus), antibiotikų vartojimas, stipriais kvapikliais praturtintos dušo želės ir losjonai.

Tačiau įmanoma sumažinti šios ligos požymius ar išvengti jos pasikartojimo. Vienas paprasčiausių būdų – prevencinė priežiūra. Patartina atsisakyti kasdien naudojamų kosmetikos ir higienos priemonių, praturtintų kvapais ar dažikliais“, – sakė „Medicinos klinikos 1005“ specialistė M.Mickevičiūtė.

Jos teigimu, pienligę gali sukelti per dažnas prausimasis. Taip pat – kasdieniai įklotai ir drėgnos servetėlės.

„Turbūt daugelis net nesusimąsto, kad plačiai reklamuojamos asmens higienos priemonės ir daro didžiausią žalą: higieniniai įklotai, drėgnos intymios higienos servetėlės ne tik neapsaugo nuo infekcijos, bet ir skatina grybelio atsiradimą, nes pažeidžiama natūrali makšties mikroflora ir apsauginis sluoksnis. Todėl, nepersistenkite su maudynėmis – per dažnas prausimasis kenkia normaliam makšties balansui.

Beje, pienligės atsiradimui įtaką daro tualetinis popierius (spalvotas ir kvapnus), antibiotikų vartojimas, stipriais kvapikliais praturtintos dušo želės ir losjonai. Tad visuomet rekomenduoju: venkite šių priemonių ir perdėto produktų naudojimo“, – patarimais dalijosi gydytoja.

Vida Press nuotr./Moteris prausiasi duše
Vida Press nuotr./Moteris prausiasi duše

Pasak M.Mickevičiūtės, dažna ligos pasikartojimo priežastis – lytinių santykių partneris, kuris, kaip ir moteris, turėtų būti gydomas.

„Šiuolaikinėje visuomenėje partnerių kaita – dažnas reiškinys. Tad, jei po lytinių santykių vėl pastebėjote pienligės požymius, greičiausiai kaltas jūsų partneris. Jis yra šio grybelio „nešiotojas“, kuris Candidą grąžina per lytinius santykius.

Vyrai jokių požymių dažniausiai nejaučia, tačiau jie gali būti pasikartojančių kandidomikozių priežastimi. Todėl savo pacientėms labai rekomenduoju į gydymo procesą įtraukti ir vyrą“, – siūlė M.Mickevičiūtė.

Gydymo būdai, anot akušerės-ginekologės, paskiriami po ginekologinės apžiūros. Tai užtikrina vaistų ir jų vartojimo terminų tikslumą.

„Pienligės požymiai – gana tipiški. Tad atpažinti ligą pavyks nesunkiai. Jei dvejojama, dėl diagnozės tikslumo imamas tepinėlis iš makšties. Candida grybelis gydomas paskirtais vaistais: makšties kremu, tabletėmis, žvakutėmis ar geriamosiomis tabletėmis. Gydymo trukmė – individuali. Vienoms moterims pasiseka pasveikti po vieno vaistų kurso, kitoms tenka gydytis ir iki pusės metų.

Atminkite, natūralūs senolių išminties būdai nėra veiksmingi. Jie net gali pakenkti. Beje, jei nesikreipsite į specialistą, bent toliau savęs nežalokite – švarinkitės paprastu šiltu vandeniu, ne cheminėmis priemonėmis ar buityje randamais produktais, pavyzdžiui, soda“, – teigė gydytoja.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius