Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Skaityti apie sportą - taip pat sportas.
Išbandyti
Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti

Šešios priežastys, kodėl vyrai staiga priauga svorio

Nedidelis svorio padidėjimas yra normalus, paprastai neimame dėl to jaudintis iškart. Tačiau gyvenime nutinka ir taip, kai svoris pastebimai padidėja per palyginti trumpą laiką. Tai pastebi ir pats žmogus, ir aplinkiniai – tada galbūt reikėtų susirūpinti, kodėl taip nutiko? Ar viskas gerai su sveikata? Šįkart aptarsime šešias dažniausias priežastis, kodėl svoris staiga ima augti vyrams.
Vyras
Nesubalansuota mityba / Shutterstock nuotr.

Pasak Johno Hopkinso svorio kontrolės centro vadovo Lawrence'o Cheskino, dviejų kilogramų svorio svyravimas moterims yra laikomas normaliu, tačiau tokį fiksuojant vyrams jau derėtų bent šiek tiek susimąstyti, rašo postimees.ee.

Į tokį svorio pokytį vyrui reikėtų atkreipti dėmesį ypač tada, jei metų metus iki to svoris laikėsi nekitęs. Įvardijamos šešios dažniausiai vyro svorio didėjimą nulemiančios priežastys.

1. Per daug druskos

Vartojant daug druskos ar valgant itin sūriai, organizmas turi polinkį sulaikyti vandenį. Jei kelias dienas iš eilės valgysite neįprastai daug sūraus maisto, galite greitai priaugti svorio.

123RF.com nuotr./Nesubalansuota mityba
123RF.com nuotr./Nesubalansuota mityba

Reikėtų atkreipti dėmesį, kad restoranų maistas, o ypač greitas maistas, paprastai turi labai daug druskos. Pavyzdžiui, savaitgalį praleidus ne namuose ir valgant tik maitinimo įstaigose, staigus svorio padidėjimas gali atsirasti būtent dėl to.

2. Naujas vaistas

Gydytojo teigimu, iki 15 proc. nutukimų nulemia vaistai.

Medikamentai nuo depresijos ir širdies ligų yra vieni dažniausių svorio augimo kaltininkų. Tiesa, prie didėjančio svorio gali prisidėti ir receptiniai migdomieji, skausmą malšinantys ar alergijos simptomus mažinantys vaistai. Kas be ko, svoriui įtaką turi ir steroidai, testosteroną didinantys vaistai ar papildai, nes jie veikia hormonus.

3. Jūs valgote ar geriate daugiau

Tai gali atrodyti akivaizdu, tačiau suvartojant daugiau kalorijų nei įprastai, per mėnesį gali priaugti nuo 2 iki 5 kilogramų. Tiesa, reikėtų įvertinti ir alkoholio vartojimą, nes jame, kaip ir maiste, yra kalorijų. Maisto įpročių pokyčiai gali atsirasti ir nepastebimai, bet net 500 kalorijų daugiau per savaitę ilgainiui turės įtakos svoriui.

4. Jūs mažiau judate

Net nedideli fizinio aktyvumo pokyčiai atsispindi daro įtaką kūnui, savijautai. Pavyzdžiui, jei vasarą į darbą įpratote vaikščioti pėsčiomis ar važiuoti dviračiu, o dabar naudojatės automobiliu, kasdien prarandate aktyvių minučių.

Tiesa, reikėtų įvertinti ir alkoholio vartojimą, nes jame, kaip ir maiste, yra kalorijų.

Kadangi raumenų masė palaiko medžiagų apykaitą ir padeda deginti kalorijas, jos sumažėjimas taip pat lemia greitesnį svorio augimą.

5. Neseniai numetėte svorio

Būtų puiku, jei pasiekti rezultatai išliktų. Bet. deja, dažniausiai būna ne taip, kaip norime.

Kūno riebalai ir svoris yra glaudžiai susiję, o mūsų kūnas stengiasi išlaikyti pusiausvyrą. Todėl dalis numesto svorio grįš, net jei tęsite sveiką mitybą ir mankštas. Įsitvirtinimui reikia laiko.

6. Endokrininės sistemos sutrikimas

Vidutiniškai vienas iš penkių suaugusiųjų galėtų pasiskųsti nepakankamai gera skydliaukės veikla, dar vadinamą hipotiroze. Tai liga, kuri gali nulemti staigų svorio padidėjimą, bet vis tik dažniau pasireiškia moterims.

Retesnis hormonų sutrikimas – Kušingo liga – taip pat turi įtakos antsvoriui. Kiti endokrininės sistemos ligų simptomai yra nuovargis, silpnumas, galvos skausmai, pasunkėjęs mąstymas, depresija ar dirglumas. Tačiau šias ligas gali diagnozuoti tik endokrinologas, atlykęs hormonų tyrimus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Didžiausiame Bukčių miško parke Vilniuje pasivaikščioti kviečia trys nauji maršrutai
Reklama
„Huawei FreeBuds 6i“ – iki 100 eurų kainuojančios belaidės ausinės
Reklama
Vaikų vasaros atostogoms įsibėgėjant, „Telia Play“ kino rekomendacijos vaikams ir visai šeimai
Reklama
„Įspūdžiai išliko visam gyvenimui“: TV bokštas kviečia pasivaikščioti 170 metrų aukštyje