-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ši infekcija gali užklupti visus, bet dažniausiai vargina vyresnio amžiaus moteris

Šlapimo takų infekcijomis (ŠTI) gali sirgti ir serga įvairaus amžiaus žmonės. Tačiau dėl įvairių priežasčių jos dažniau pasitaiko vyresnio amžiaus žmonėms, ypač vyresnio amžiaus moterims, rašo Everydayhealth.com.
Senatvė
Senatvė / Unsplash nuotr.

Kas yra šlapimo takų infekcija (ŠTI)?

Šlapimo takų infekcijos atsiranda, kai bakterijos (paprastai iš odos arba tiesiosios žarnos) patenka į šlaplę ir užkrečia šlapimo takus. Šios infekcijos gali pažeisti kelias šlapimo takų dalis, tačiau šlapimo pūslės infekcija (cistitas) yra dažniausiai pasitaikantis tipas.

Šlapimo takų infekcija diagnozuojama, jei šlapime yra per daug bakterijų. Tai nustatoma šlapimo pasėlio tyrimu. Taip pat atsižvelgiama į simptomus, rodančius, kad bakterijų perteklius sukelia tam tikrą uždegiminį procesą apatiniuose šlapimo takuose.

123RF.com nuotr./Moteris
123RF.com nuotr./Moteris

Atliekant šlapimo pasėlį, šlapimo mėginys 24-48 valandas inkubuojamas laboratorijoje, kad būtų galima nustatyti, kokie mikrooganizmai, pavyzdžiui, bakterijos ar mielės, auga šlapime.

Kad susirgote ŠTI gali išduoti skausmingas šlapinimasis, kraujas šlapime, padažnėjęs šlapinimasis ar šlapinimosi dažnumas, šlapimo nelaikymas ar šlapinimasis naktį.

Urologų teigimu, dažnai klaidingai manoma, kad vyresnio amžiaus žmonėms būdingi kitokie simptomai arba kad jie gali sirgti ŠTI be simptomų. Iš tiesų ŠTI simptomai ir diagnostika nesiskiria - infekcija nustatoma lygiai taip pat tiek vyresniems, tiek ir jauniems pacientams.

Kai kurie simptomai, kurie, kaip žmonės mano, rodo ŠTI, pavyzdžiui, šlapimo kvapas, pagyvenusiems žmonėms, paprastai būna sukelti kitų ligų, kurias reikėtų atmesti prieš atliekant tyrimus dėl ŠTI.

Pasak medikų, šlapimo pasėlių nereikėtų imti, nebent pacientams pasireiškia simptomai, atitinkantys šlapimo takų infekciją, įskaitant deginimą šlapinantis, dažną šlapinimąsi, pilvo skausmą ar jautrumą nugaroje ties apatine šonkaulių dalimi.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Senjoras
Lukas Balandis / BNS nuotr./Senjoras

Dažnai vargina sergančius demencija

Kai kurie vyresnio amžiaus žmonės dėl senėjimo ar tam tikrų vartojamų vaistų poveikio gali nesugebėti išreikšti simptomų arba normalus jų elgesys gali būti panašus į tam tikrus ŠTI simptomus, pavyzdžiui, dažną šlapinimąsi. Dėl to sunkiau nustatyti, ar jie jaučia ŠTI simptomus. Tokiu atveju reikėtų išsamiau stebėti jų elgesį. Pvz.: jei žmogus labai dažnai eina į tualetą tiek dieną, tiek ir naktį, sako, kad šlapinantis skauda galima įtarti ŠTI.

Nors kai kuriems pacientams ši infekcija pasireiškia ir karščiavimu, šis simptomas būdingas tikrai ne visais atvejais. Juolab, kad vyresnio amžiaus žmonių normali kūno temperatūra yra žemesnė nei bazinė.

Svarbu paminėti, kad dideslę riziką susirgti ŠTI turi II tipo cukriniu diabetu sergantys žmonės, nes jų vartojami medikamentai sunkiau pasišalina iš šlapimo takų.

ŠTI dažniau gali varginti ir pacientus, patyrusius dubens operacijas, histerektomiją ir besigydžiusius prostatos vėžį ar padidėjusią prostatą.

123RF.com nuotr./Moteris
123RF.com nuotr./Moteris

Kodėl amžėjant ŠTI užklumpa dažniau?

Nors yra teigiančių, kad ŠTI gali lemti sėdimas darbas, urologų nuomone, vien sėdimas darbas nedidina šlapimo takų infekcijos rizikos. Tačiau, jei tai susiję su sumažėjusia švara po naudojimosi tualetu arba nepakankama lytinių organų priežiūra (ypač, jei pagyvenęs žmogus nelaiko šlapimo), tai gali padidinti šlapimo takų infekcijos tikimybę.

Norint sumažinti ŠTI riziką vyresnio amžiaus žmonėms, patariama skatinti juos vartoti pakankamai skysčių.

Kai žmogus geria daug skysčių, tai leidžia šlapimo pūslei toliau plauti savo turinį, įskaitant bakterijas, kurios yra linkusios laikytis aplink šlapimo pūslės sienelę. Tai padės sumažinti ŠTI riziką.

Kitas svarbus dalykas, kurį jau minėjome, yra tinkama higiena aplink šlaplę. Tai ypač svarbu vyresnio amžiaus moterims, nes jų šlaplė yra trumpesnė ir arčiau išangės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius