-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šiaulių medikai siūlo praverti žiemai užkamšytus langus ir išgerti bent litrą vandens

Šiaulių greitosios medicinos pagalbos stotis ir Respublikinės Šiaulių ligoninės Priėmimo skyrius pastebi padidėjusį karščio aukų antplūdį. Taip pat gausu tų, kuriems krimstelėjo arba įgėlė koks vabzdys. Daugeliu atveju kelionės pas medikus buvo galima išvengti. Kardiologai ligonių pagausėjimo nejaučia. Daugiau jų būna per pilnatį, o ne kaitrą.
Karštos dienos Šiauliuose
Karštos dienos Šiauliuose / Alvydo Januševičiaus nuotr.

Po žiemos neatplėšti langai

Greitosios medicinos pagalbos centro vadovė Eugenija Kukaitienė pasakoja, kad dažnai tenka vykti pas tuos, kuriems svaigsta ar skauda galva, pykina. „Žmonės išsikviečia medikus. Nuvykstame ir pamatome, kad po žiemos dar užklijuoti langai. Tokiame karštyje gali gauti šilumos smūgį ir nebūdamas saulėje.“

Po žiemos dar užklijuoti langai. Tokiame karštyje gali gauti šilumos smūgi ir nebūdamas ant saulės.

Gydytoja sako, kad žmonėms reikia gerti daugiau vandens, vėdinti patalpas ir pakabinti ar padėti kambariuose sudrėkintų audinių bei indų su vandeniu. Tokios pagalbos užtektų daugeliui, kuriems išsikvietė medikus.

Karščio aukos gatvėse dažniausiai būna išgėrę. Taip pat teko gaivinti ir bažnyčių lankytojus, atlaidų dalyvius. Eina žmonės į tokias vietas ne pagal savo sveikatą ir amžių. Per Kryžių kalno atlaidus ne vienam spaudimą matavome. Porą išvežėme į ligoninę.“

Perkaista ir vaikai. Pirmadienį buvo trys karščio aukos. Vienas jų grįžo persikaitinęs Palangos saulėje. Jauniausiam nukentėjusiam – 11 metų.  

„Vaikai visą dieną juda. Taip išgarinama dar daugiau vandens. Vakare skundžiasi, kad skauda galvą, pykina. Užtektų per patį dienos karšti pabūti pavėsyje, užeiti į parduotuvę su kondicionieriumi ir būtinai gerti skysčius. Pietiečiai saugo savo galvas nuo saulės dideliais galvos aprėdais, o mes – visi labai jau norime įdegti.“

Širdis labiau streikuoja per pilnatį, o ne karščius

Ligoninės priėmimo skyriaus terapeutė Nida Linkevičienė,pripažino, kad tikrai pagausėjo ligonių su smegenų kraujotakos sutrikimais. Juos dažniausiai iššaukia karštis.

Tokiems ligoniams paprastai padeda lašinė fiziologinio skysčio su elektrolitais. Guldyti ilgesniam laikui tokių ligonių nėra prasmės.

Tokiems ligoniams paprastai padeda lašinė fiziologinio skysčio su elektrolitais.

„Guldyti ilgesniam laikui tokių ligonių nėra prasmės. Jiems paprasčiausiai reikėtų gerti daugiau vandens ir kitaip saugotis nuo kaitros. Įsitikiname, kad tai ne insultas ir paleidžiame namo“, – sakė pašnekovė

Taip pat labai daug tokių, kuriems įkando arba įgėlė vabzdys. Dažnai toks žmogus laukia priimamajame kelias valandas, nes vabzdys įkando į kaklą arba arti veido. Tokių per savaitgalį buvo per dvi dešimtis.

Dėl nepakankamo skysčių vartojimo per karštas dienas žmogus netenka daug vandens. Tuomet pradeda svaigti galva, sutrinka pusiausvyra. Galima ir apalpti. Tokie požymiai žmones išgąsdina, tačiau. Anot N.Linkevičienės, žmonės galėtų padėti sau ir be medikų.

Šiaulių ligoninės I kardiologijos skyriaus vedėja Danutė Andrulienė teigia, kad širdies ligų paūmėjimas jaučiamas labiau per pilnatį, nei per karščius.

„Tarsi juokai, tačiau tai pastebima. Per pilnatį padaugėja širdies sutrikimų – moksliniais tyrimais to negaliu grįsti. Pastarosiomis karštomis dienomis infarkto ar koronarinių ligų pagausėjimo nepastebime.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius