Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Šiauliuose į klubą susibūrę širdininkai laužo stereotipus: jie atrado savo būdą kontroliuoti ligą

Išgirdus apie Šiauliuose įsikūrusį širdininkų klubą, turbūt kyla natūrali asociacija, kad jame renkasi širdies ir kraujagyslių ligomis sergantys žmonės, kurie dalinasi savo ligos istorijomis ir sveikatos problemomis. Nieko panašaus! Jau 20 metų gyvuojančio klubo tikslas, kuris šimtu dešimt procentų pasiteisina, yra šių ligų „gydymas“ aktyviu laisvalaikiu.
Senjoras
Senjoras / 123RF.com nuotr.

Klubo tikslas – gyventi linksmai

Iš Šiaulių širdininkų klubą įkūrusių bendraminčių vienas jau išėjo Anapilin, tačiau klubas visą šį laiką ne tik gyvuoja, bet ir neišsikvėpė.

„Jau tuo metu, prieš 20 metų, buvo labai daug žmonių, sergančių širdies ligomis. Vieniems kraujotaka sutrikusi, kitiems kraujospūdis padidėjęs, treti turėjo širdies stimuliatorius. Tuo metu miesto neįgaliųjų organizacijoje buvo labai daug žmonių, o norėjosi mažos draugijos, apvalaus ratelio, kuriame galėtume kalbėti tik apie širdį. Aš pati turiu širdies ydą ir jau buvau po širdies operacijos.

Tačiau iš tiesų klubo idėja yra pramoginė, kartu leisti laisvalaikį. Mat susirgę žmonės dažnai užsidaro tarp keturių sienų, panyra į depresiją, nedrįsta kažkur išeiti, nieko nebenori. Mes stengiamės neužsidaryti ir vienas kitą ištempiame. Kai vienam blogai, kitas už rankos palaiko, paguodžia, vėliau jie susikeičia vietomis. Labai draugiškai gyvename. Jei tik sužinome, kad žmogui liga paūmėjo, susiskambiname, pasikalbame, nepaliekame jo vieno“, – pasakojo klubo prezidentė Genovaitė Čekatauskienė.

Klubas organizuoja įvairius kultūrinius renginius, išvykas, ekskursijas, turi ansamblį „Širdies melodija“, kuriame dainuoja klubo nariai. Jie renkasi į repeticijas kiekvieną savaitę, koncertuoja tiek Šiauliuose, tiek kituose miestuose, dalyvauja konkursuose.

„Dainuojame įvairias linksmas populiariosios muzikos dainas. Dainas parenka mūsų meno vadovas. Jeigu patinka, dainuojame, jeigu nepatinka, imame kitą dainą“, – dalinosi pašnekovė.

Apie ligą stengiasi nekalbėti

Į renginius klubo nariai renkasi kiekvieną paskutinį mėnesio ketvirtadienį. Kaskart susirenka nuo 70 iki 90 žmonių. Iš viso klubo sąrašuose yra per 300 narių, tačiau dalis jų yra nevaikštantys, taigi su jais bendraujama tik telefonu, o aktyvių narių, kurie visur dalyvauja, – 127. Narių amžius – nuo 50 iki 80 metų. Nors paprastai aktyvesnės moterys, klube yra nemažai ir vyrų. Dažniausiai juos atsiveda moterys, atėjusios į klubą pirmos.

„Nėra taip, kad susirenkame leisgyviai, nuskarę, nukarę, pas mus būna linksma. Žinokite, kai žmonės pradeda dalyvauti renginiuose, sveikata labai pagerėja. Daug keliaujame, kartais net netelpame į autobusą. Pavyzdžiui, vakar grįžome iš Šiluvos. Važiavo penkiasdešimt žmonių, pilnas autobusas. Šiais metais aplankėme Jūrmalą, pakeliavome po Latviją, buvome Panemunėje, Palangoje, Šventojoje, Nidoje. Visi patenkinti, važiuodami dainuojame, dažnai ir gidą pasiimame, jis mums papasakotų.

Mes susitinkame ne tam, kad skųstumės ir kalbėtume tik apie ligą. Kaip tik stengiamės apie tai kalbėti kuo mažiau. Geriau prisimename linksmus savo gyvenimo nutikimus – kaip buvo jaunystėje, kaip kovo 8-ąją švęsdavome, kaip mus vyrai sveikindavo ir pan. Klube mes taip pat švenčiame svarbiausias metų šventes – jeigu yra proga susitikti ir pasidaryti šventę, kodėl gi ne? Pabendraujame, pasišnekame, pajuokaujame. Šiuo metu turime gerą salę Šiaulių sporto mokykloje ir labai ja džiaugiamės. Pagaliau turime, kur visi atsisėsti, anksčiau mažoje salėje tekdavo susispausti“, – entuziastingai pasakojo ponia Genovaitė.

Paklausta, iš kur ji turinti tiek energijos, kuri iš jos trykšte trykšta, 60 metų moteris prisipažino neseniai turėjusi rimtą sveikatos bėdą – gydytojai ją išgelbėjo, todėl šiuo metu esanti dar iki galo neatsigavusi. Ir tuoj nusuka kalba apie malonesnius dalykus.

Sveikatingumo projektai verčia pasitempti

Tiesa, klube žmonės gauna ne tik pramogų, bet ir žinių, kaip gyventi sveikai. Klubas dalyvauja sveikatingumo projekte „Mokomės gyventi sveikai“. Žmonės patys ieško naudingos informacijos apie sveikatą, skaito ir vėliau ja dalinasi su kitais. Taip pat rengiamos paskaitos, kurias skaito gydytojai, pirmiausiai kardiologai.

„Neseniai buvome pasikvietę kineziterapeutą, kuris papasakojo, kaip galima mankštintis kasdieniame gyvenime – sėdint, važiuojant autobusu ir pan. Stengiamės šviestis ir šviesti kitus. Pavyzdžiui, pasakojau žmonėms, kodėl nereikėtų gerti daug kavos. Pastebiu, kad žmones veikia tokia informacija – jie iš tiesų keičia gyvenimo būdą. Vienas kito pasiklausinėja, kaip sveikiau valgyti, kur kokių produktų įsigyti, kaip sveikiau gaminti. Žmonės, kurie dalyvauja klubo veikloje nuo pat pirmų dienų, tikrai jaučiasi gerai, netgi atjaunėję. Su liga reikia susidraugauti: ne liga mus turi valdyti, o mes – ligą“, – įsitikinusi klubo prezidentė.

Klubas išsilaiko savo lėšomis – nariai per metus sumoka po 10 eurų nario mokestį. Iš viso iš jų surenkama per tūkstantį eurų. Pašnekovės teigimu, mokant taupyti, sutrinktų pinigų veiklai užtenka.

„Su tokiais pinigais galima tikrai daug nuveikti, kadangi mokame gyventi taupiai. Keliaudami autobusui „susimetame“ patys. Stengiamės, kad važiuotų kuo daugiau žmonių, tuomet kiekvienam mokėti reikia mažiau. Kasmet tik „Norfa“ prisideda prie mūsų organizuojamo Pasaulinės širdies dienos paminėjimo – dovanoja mums maisto produktų, iš kurių mes pasidarome vaišes prie arbatos. Ir šiemet ši diena bus minima rugsėjo 29 d.“, – teigė Genovaitė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius