Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Šienligės sezonas prasidėjo: naudingi patarimai

Pasak gydytojų, šienlige sergančių žmonių organizmą įjautrinti ir šios ligos simptomus sustiprinti gali ne tik žydintys augalai lauke.
Šienligė
Šienligė / „Fotolia“ nuotr.

Svarbu vengti bet kokio kontakto su alergenais, kurių apstu ir augalinėje kosmetikoje, veido ir kūno kremuose, meduje ar maisto produktuose.

Naudinga žinoti

  • Tik gydytojas alergologas gali nustatyti diagnozę ir skirti gydymą. Diagnozei patvirtinti paprastai atliekami alerginiai testai (nustatoma, kokiems konkretiems alergenams yra jautrus žmogus). Dažniausiai alergiją sukeliantys augalai: avižuolės, lazdynai, motiejukai, juodalksniai, beržai, gluosniai, varpučiai, šunažolės, balandos, rūgštynės, pelynai, dilgėlės.
  • Jautrumą gali provokuoti ir rūkymas, dulkės (kasdien namuose jas valykite drėgna šluoste), o kambarius vėdinkite anksti rytą arba vėlai vakare, nes tuo metu ore mažiausiai žiedadulkių.
  • Teigiama, kad šienligės simptomus padeda sumažinti haloterapija - gydymas druska (rekomenduojama druskų kambaryje apsilankyti ne mažiau kaip 10 kartų ir geriau dar prieš žydėjimo sezoną).
  • Pasitarę su gydytoju, vartokite vitamino C ir cinko preparatų – jie neutralizuoja alergijos kaltininką histaminą, kurio alergiškų žmonių organizme gaminasi per daug. Tokį poveikį turi ir magnis.
  • Neuostykite ką tik nuskintų gėlių, venkite žydinčių pievų, nenušienautų vejų (ypač saulėtą ar vėjuotą dieną po vidurdienio).
  • Nerūkykite – nikotinas naikina nosies gleivinę dengiančius ir žiedadulkes sulaikančius virpamojo audinio plaukelius.
  • Pasivaikščioti eikite tik lietingą dieną ar po lietaus, užsidėję akinius nuo saulės ir pasitepę nosį apsauginiu tepalu. Grįžę persirenkite (ant drabužių būna daug prilipusių žiedadulkių).
  • Kuo dažniau trinkite galvą, nes žiedadulkės gausiai nusėda plaukuose.
  • Atostogaukite vietovėse, kur mažiau žiedadulkių, pavyzdžiui, prie jūros, kalnuose, spygliuočių miškuose.
  • Žydint alergizuojantiems augalams, negerkite žolelių arbatos ir alkoholio, nevalgykite medaus, nenaudokite vaistažolių kremo ar kitos augalinės kosmetikos – gali paaštrinti šienligės simptomus.
  • Gerklę ir nosį vis praplaukite sūrstelėjusiu vandeniu, į akis lašinkite dirbtinių ašarų – gleivinėje nesikaups alergiją sukeliančių žiedadulkių.

Plačiau apie tai, kaip atpažinti šienligę ir kokios profilaktinės priemonės padeda sumažinti simptomus, skaitykite 17-ajame „Ji“ žurnalo numeryje!

Redakcijos archyvo nuotr./Žurnalas „Ji“ (17 nr.)
Redakcijos archyvo nuotr./Žurnalas „Ji“ (17 nr.)

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius