Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Simptomai, į kuriuos kiekviena moteris turėtų atkreipti dėmesį: ši liga gresia nevaisingumu

Nereguliarus mėnesinių ciklas, pasikeitęs kraujavimo pobūdis, kraujavimai tarp mėnesinių ar nepavykę bandymai pastoti – simptomai, į kuriuos kiekviena mergina ir moteris turėtų atkreipti dėmesį. Mat panašūs negalavimai gali signalizuoti nemalonią ligą – policistinių kiaušidžių sindromą. Kokie dar simptomai būdingi šiai ligai?
Moteris
Moteris / 123RF.com nuotr.

„Ypatingų“ laidoje „Mano draugė klausia“ Rugilė atskleidžia, kad policistinių kiaušidžių sindromas būdingas didesnį kūno svorį turinčioms moterims. Sergančios šia liga skundžiasi ir vyrams būdingu plaukuotumu virš viršutinės lūpos, ant barzdos bei skruostų, krūtinės bei pilvo.

Sunerimti reikėtų ir moterims, kurioms staiga nei iš šio, nei iš to atsirado ir sunkiai pasiduodanti gydymui aknė.

Kokios gi šios ligos atsiradimo priežastys? Gydytojai neturi vieno teisingo atsakymo, tačiau manoma, kad policistinių kiaušidžių sindromas gali būti nulemtas genetiškai ar atsirasti dėl padidėjusio vyriškų hormonų – androgenų kiekio kraujyje. Įtakos taip pat gali turėti organizmo atsparumas insulinui, dėl ko padidėja cukraus kiekis kraujyje, kas vėliau gali nulemti netgi diabeto atsiradimą.

Na, o kas vyksta moters kūne, padaugėjus vyriškų hormonų kiekiui? Tai ne tik atsiradę nemalonūs spuogai, vyriškas plaukuotumas, bet ir neįvykstanti ovuliacija. Vadinasi, negali įvykti apvaisinimas ir policistinių kiaušinių sindromu sergančios moterys negali pastoti. Jų kiaušidėse susidaro maži maišeliai, kas yra tiesiog nesprogę folikulai, vadinami cistomis.

Kaip gydomas policistinių kiaušidžių sindromas, sužinosite toliau Rugilės vaizdo reportaže, tačiau nepamirškite, kad ligą gali nustatyti tik gydytojas. Tad jeigu jus ėmė varginti bent keli iš išvardintų nemalonių pojūčių, vertėtų kreiptis į medikus.

VIDEO: Policistinių kiaušidžių sindromas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius