-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Skatina tirtis dėl prostatos ligų: programa pasinaudoja tik 30 proc. potencialių dalyvių

Respublikinės Šiaulių ligoninės Urologijos skyriaus urologai, kaip ir visoje šalyje, 2006 metais pradėjo vykdyti pirminės liaukos (prostatos) vėžio profilaktikos programą. Per šį laiką pasikeitė ne tik prostatos vėžio statistika, bet ir diagnostikos galimybės. Urologijos skyriaus vedėjas gydytojas urologas Aurimas Žibutis pastebi, kad programa pasinaudoja tik 30 proc. potencialių profilaktinės programos dalyvių. Lapkritis – vyrų sveikatos mėnuo, per kurį daugiau dėmesio skiriama vyrų fizinei ir psichikos sveikatai. Urologai visą mėnesį skatina pacientus tikrintis prostatą, rašoma ligoninės pranešime spaudai.
Gydytojai urologai Dalia Greičienė, Gintaras Budrius, Eugenijus Kavaliauskas, Egidijus Vaitiekūnas, Aurimas Žibutis
Gydytojai urologai Dalia Greičienė, Gintaras Budrius, Eugenijus Kavaliauskas, Egidijus Vaitiekūnas, Aurimas Žibutis / Zitos Katkienės nuotr.

Programos tikslas – ištirti prostatą

Prostatos vėžio ankstyvosios diagnostikos programa skirta vyrams nuo 50 iki 69 metų bei rizikos grupės vyrams nuo 45 metų, kurių tėvai ir broliai yra sirgę prostatos vėžiu. Pagal šią programą kartą per dvejus metus pirminės sveikatos priežiūros įstaigoje atliekamas kraujo tyrimas, parodantis prostatos specifinio antigeno (PSA) koncentraciją kraujyje.

Jei PSA kiekis viršija normą, šeimos gydytojas išduoda siuntimą konsultuotis pas urologą, o šis prireikus atlieka priešinės liaukos biopsiją. Tiesa, gydytojas A.Žibutis sako, kad šis tyrimas dažnai atgraso pacientų norą tikrintis sveikatą. Esant tam tikroms situacijoms, pacientai prieš biopsiją siunčiami prostatos MRT tyrimui, taip pat Šiauliuose yra galimybė atlikti ir genetinį prostatos vėžio tyrimą iš šlapimo. Šis tyrimas yra mokamas.

Respublikinėje Šiaulių ligoninėje vykdomos programos tikslas – ištirti prostatą. Tyrimas atliekamas ambulatorinėmis sąlygomis, specialiai įrengtame profilaktikos kabinete. Tyrimui atlikti naudojama biopsinė adata ir speciali šaudyklė, kuria atliekami nuo 8 iki 12 prostatos bioptatų.

123RF.com nuotr./Vizitas pas gydytoją
123RF.com nuotr./Vizitas pas gydytoją

Statistika keitėsi

Vyresnieji gydytojai urologai pamena, kad kai buvo pradėta vykdyti priešinės liaukos (prostatos) vėžio ankstyvosios diagnostikos programa, statistikoje vyravo kitos ligos. Vyrams dažniausiai būdavo registruojamas plaučių, skrandžio vėžys, o prostatos onkologija buvo 4–5 vietoje. Tačiau jau pirmaisiais metais, kai pradėta vykdyti programa, prostatos vėžio statistika labai pašoko ir prostatos vėžys išsiveržė net į pirmą vietą.

Daug dažniau nustatomas mažesnių stadijų vėžys, neprogresuojančių ligos atvejų ir rečiau aptinkama užleistų prostatos vėžio atvejų.

COVID-19 pandemija situaciją galimai kiek pakoregavo. Pastebėta, kad šiuo metu šalyje tik 30 proc. potencialių programos dalyvių atvyksta pasitikrinti sveikatą, tad net 70 proc. lieka nežinioje. Per metus šalyje nustatoma 2,5 tūkst. naujų prostatos vėžio atvejų. Deja, ne tik pradinės stadijos.

Tiesa, pirmaisiais metais vėžio diagnozių buvo nustatyta žymiai daugiau, daugiau buvo ir užleistų ligos atvejų. 2006–2007 metais prostatos vėžio biopsijų buvo nustatoma iki 42 proc., vėliau procentas mažėjo ir dabar jau skaičiai stabilizavosi: per metus diagnozuojama apie 24–25 proc. naujų vėžio atvejų.

Deja, sergamumas prostatos vėžiu nemažėja. Mažėja tik užleistų stadijų, kai liga lengviau kontroliuojama ir įveikiama. Todėl gydytojai ragina kiekvieną vyrą, sulaukusį 50 metų, nepraleisti galimybės diagnozuoti ligą pradinės stadijos. Praleidus ją, gydymas tampa sunkesnis, rezultatai blogesni.

Programa būtina

„Šios programos tikslas – nustatyti kuo daugiau pradinės stadijos vėžio atvejų, nes šiame etape daug lengviau padėti žmogui visiškai pasveikti“, – sako gydytojas urologas A.Žibutis.

Per laikotarpį, kai vykdoma programa, pastebėta, kad 23 proc. yra sumažėjęs mirtingumas nuo prostatos vėžio. Šiandien gydytojai praktikai tvirtai įsitikinę, jog ši programa būtina. Medikai primena tiems, kurie šio tyrimo nedarę, nors patenka į programos nustatyto amžiaus ribas, kad reikia kreiptis į šeimos gydytoją ir jam PSA tyrimas bus atliekamas nemokamai. Tyrimas kartojamas kas dvejus metus. Kai žmogus pageidauja dažniau tirtis, reikia susimokėti pačiam.

„Dabar jau visi puikiai žino apie vykdomą programą ir tik labai užsispyrę nenori tikrintis. Kai užsispyrimas praeina, neretam tenka gailėtis. Ir gydytojams sunku, kai reikia pranešti apie labai rimtą ligą“, – sako gydytojas.

Kai buvo pradėta vykdyti programa, prostatos vėžiui gydyti dar nebuvo tvirtos metodikos. Dabar taikomas tiek chirurginis, tiek modernus radioterapinis gydymas, pirmos, antros eilės hormonų terapija, chemoterapija, tad ir padėti žmogui galimybių daugiau.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius