-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Skausmai, kuriuos įveikti padės šaltis arba šiluma

Sezoniškumas pastebimas ne tik mados pasaulyje: pasirodo, kad kiekvienas metų sezonas taip pat atneša skirtingų ir tik jam būdingų traumų. Dažniausiai žmonės rudenį neišvengia traumų dirbdami soduose ar daržuose, žiemą koją kiša slidūs keliai, o į gatves pavasarį po žiemos miego išriedėję tinkamai neįvertina fizinės formos. Štai vasara pažeria visą puokštę traumų: pasirodo, vaikams jų skaičius išauga net dvigubai.
Skausmai, kuriuos įveikti padės šaltis arba šiluma
Skausmai, kuriuos įveikti padės šaltis arba šiluma / Partnerio nuotr.

Patyrę traumą, kuo greičiau norime ją palikti užmarštyje ir grįžti į vėžes: išsivaduoti iš sukaustyto skausmo ar uždegimo bei atkurti buvusią fizinę formą. Neretai imame savo vaistinėlę ir ieškome greitos bei efektyvios pagalbos. Tačiau kaip nepasidaryti meškos paslaugos?

Kada dėti kompresą, o kada gydyti šalčiu?

Skausmus galima skirstyti į ūminius ir lėtinius. Ūminis skausmas atsiranda įvykus traumai, pvz., nugriuvus, pasitempimus, po smūgio. Šiek tiek sudėtingiau su lėtiniu skausmu, mat jis neužklumpa staiga, reiškiasi po truputį ir kartais gali būti pasekmė ne vieno mėnesio uždelsto mums siunčiamo signalo.

Šilumos terapija itin veiksmingai malšina maudžiančių, sustingusių raumenų ar sąnarių skausmą. Karštis padidina jungiamųjų audinių elastingumą ir stimuliuoja kraujo tekėjimą, todėl tai padeda atpalaiduoti įsitempusius audinius ar raumenų spazmus. Štai šaltis – mažina tinimą ir skausmą, todėl puikiai tinka šalinti skubių ūminių traumų padarinius. Taip pat šalčio terapija galima gydyti dėl per didelio krūvio kilusį skausmą ar tinimą.

Tepalai ar aliejai, kuriuose yra mentolio, gali būti naudojami pastariesiems skausmams malšinti, kai po ranka neturime ledo. Užtepus ant odos, jie maloniai dirgina nervų galūnėles, sukeldami šalčio pojūtį. Vėliau sukuriamas kitoks pojūtis: išsiplečia kraujagyslės ir juntama šiluma. Svarbu, kad mentolis veikia itin greitai ir prie jo poveikio nėra priprantama, todėl vis neapleidžia jausmas, kad šaldoma yra visada. Ši veiklioji medžiaga sudaro 44 % pipirmėtės eterinio aliejaus.

Kovojant su lėtiniu skausmu, nepakeičiama gali būti šliaužiančioji bruknuolė, skleidžianti stiprų kamparo kvapą. Nužydėjusi bruknuolė sunokina ryškiai raudonas uogas, turinčias gydomųjų savybių: preparatai, turintys iš šių uogų išgaunamo eterinio aliejaus, naudojami raumenų, sąnarių, sausgyslių ir raiščių skausmui ir uždegimui malšinti.

Medicinoje vertinamas kamparas yra išgaunamas iš Azijoje augančių kamporinių medžių medienos ir šaknų. Rudojo kamparo rekomenduojama vengti, nes jame yra didelė karcinogenų koncentracija. Gydomosiomis savybėmis gali pasigirti baltasis kamparas, tačiau jo naudoti reikėtų saikingai – tik labai nedideliais kiekiais.

Daugelis kamparo kvapą prisimena iš apsilankymo kaime pas močiutes: juo bandyta atbaidyti kandis nuo drabužių. Kamparas – natūrali pagalba nuo įvairių grybelinių infekcijų, taip pat turi anestezinį poveikį. Užteptas ant odos, sumažina jautrumą ir skausmą. Negana to, jis taip pat ramina nervų sistemą, padeda atsipalaiduoti, mažina nerimo jausmą, nervingumą, silpnina spazmus.

Taigi, jei jūs ar artimas žmogus patyrė traumą, atsiminkite šiuos patarimus ir pasirinkite tinkamas priemones problemoms įveikti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius