Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Skausmingos mėnesinės – kada dar normalu, o kada praneša apie ligą?

Vieną ar dvi dienas per mėnesį „lipate sienomis“? Paguosti galime bent tuo, kad pusę visų moterų kankina tokie skausmai. Tačiau kiekvienos pakantumas skiriasi, tad gali būti sunku įvertinti, kada tai tradicinis kasmėnesinis skausmas, o kada – jau rimtesnio negalavimo pradžia. Apie tai pasakoja Ypatingos.lt laidos vedėja Rugilė.
Ypatingos.lt laidos vedėja Rugilė paaiškina, kaip atskirti, kada skausmas menstruacijų metu rodo ligą
Ypatingos.lt laidos vedėja Rugilė paaiškina, kaip atskirti, kada skausmas menstruacijų metu rodo ligą / Stopkadras

Menstruacijų skausmas mediciniškai vadinamas dismenorėja ir skirstomas į pirminę bei antrinę dismenorėją. Kitaip tariant, į dviejų tipų skausmą.

Pirminei dismenorėjai būdingi spazminiai pilvo apačios skausmai ir jie nerodo jokio sutrikimo. Jei skausmas prasidėjus mėnesinėms trunka iki 72 valandų ir su amžiumi nestiprėja – tuomet belieka apsikabinti šildyklę, išgerti spazmus malšinančių arbatų ir mėginti jį ištverti.

Jei bėgant metams jaučiate, kad skausmą ištverti tampa vis sunkiau – tai antrinės dismenorėjos požymis. Kitaip tariant, tai reiškia, jog skausmas kyla dėl kokios nors ligos – tai gali būti gimdos miomos, uždegiminė liga, endometriozė. Toks skausmas labiau būdinga vyresnio amžiaus moterims.

Ypatingos.lt laidos vedėja atskleidžia, jog patį menstruacijų skausmą sukelia gimdos gleivinėje atsiradę cheminiai junginiai – prostaglandinai. Jie sukelia gimdos lygiųjų raumenų susitraukimus, taip pat gali sukelti pykinimą, viduriavimą, vėmimą. Būtent prostaglandinų veiklą slopina įvairūs nesteroidiniai vaistai nuo skausmo ar uždegimo, kuriuos vartojate neapsikentusios skausmo.

Kaip dar galima malšinti menstruacijų sukeliamą skausmą?

– Jogos pratimais

– Apatinės pilvo dalies masažu

– Homeopatiniais vaistais

– Poilsiu

Rugilė pataria pirmosiomis menstruacijų dienomis tiesiog pailsėti – šiandien, laimei, darbdaviai tampa vis supratingesni, leidžia padirbėti iš namų.

Jos įrašą apie menstruacijų skausmus žiūrėkite čia:

VIDEO: Skausmingos mėnesinės: kada kreiptis į gydytoją?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius