-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Skiepai nuo tuberkuliozės mažus vaikus apsaugo nuo sunkių tuberkuliozės formų

Tuberkuliozė nėra liga, kurios išvengiama skiepijant: skiepai tuberkuliozės vakcina pirmomis naujagimio gyvenimo dienomis apsaugo mažus vaikus nuo sunkių tuberkuliozės formų – miliarinės tuberkuliozės ir tuberkuliozinio meningito. Skiepijimai tuberkuliozės vakcina yra rekomenduojami šalyse, kuriose sergamumas tuberkulioze didelis.
Kūdikis
Kūdikis / Fotolia nuotr.

Lietuvoje naujagimiai skiepyti nuo tuberkuliozės (BCG) 2–3 gyvenimo parą, mat šalyje sergamumas tuberkulioze siekia 47,5 atvejo 100 tūkst. gyventojų ir viršija ES vidurkį.

Tuberkuliozė yra aerozoliniu būdu plintanti liga, jos bakterijas platina atvira tuberkulioze sergantis asmuo. Kadangi Lietuvoje sergamumas tuberkulioze yra didelis, rizika apsikrėsti ir susirgti – nemaža.

Gydytoja vaikų pulmonologė dr. Elena Sučilienė portalui 15min.lt yra sakiusi, kad pašalinis tuberkuliozės vakcinos poveikis nėra dažnas. Gydytojai apie galimas reakcijas žino ir gali tėvams suteikti visą pageidaujamą informaciją.

„Pasaulinėje literatūroje pateikiami duomenys, kad pašalinės reakcijos į šį skiepą pasireiškia 0,1– 0,01 proc. paskiepytų asmenų“, – tendencijas apibendrino E.Sučilienė.

Medikė pateikė Grenlandijos pavyzdį. Sumažėjus tuberkuliozės atvejų šalyje bandyta atsisakyti naujagimių vakcinacijos, tačiau labai padaugėjo tuberkuliozės atvejų vaikų tarpe, todėl skiepijimas vėl atnaujintas. 

Skiepas nuo tuberkuliozės apsaugo nuo sunkių, mirtinų tuberkuliozės formų.

Lietuvoje vaikai skiepijami nuo dešimt užkrečiamųjų ligų pagal nacionalinį vaikų profilaktinių skiepijimų kalendorių. Taip siekiama suvaldyti ar išnaikinti užkrečiamąsias ligas ir kiekvieną paskiepytą vaiką apsaugoti nuo užkrečiamosios ligos komplikacijų, ilgalaikių sveikatos sutrikimų. 

Skiepai tėvams nekainuoja, jie įsigyjami valstybės lėšomis.

Šalia skiepų, įtrauktų į profilaktinių skiepijimų kalendorių, gydytojai gali rekomenduoti vaikus skiepyti ir nuo kitų ligų – rotavirusinės infekcijos, hepatito A, erkinio encefalito ir pan.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius