Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Skiepykimės – saugokime save ir kitus

Visuomenėje vis didesniam skaičiui žmonių kalbant apie įsivaizduojamą skiepų žalą, mokslininkai ir gydytojai sutaria, kad vakcinos išgelbėjo milijonus planetos gyventojų gyvybių. Neskiepydami vaikų, tėvai rizikuoja ne tik jų, bet ir aplinkinių sveikata – prieš keletą metų Lietuvoje buvo užfiksuotas tymų protrūkis, o šiemet padaugėjo kokliušu užsikrėtusių mažamečių. Vilniuje, Kedrų g. įsikūrusios „MediCA klinikos“ šeimos gydytoja Mantė Barzdenytė nevienareikšmiškai teigia, kad skiepai būtini tiek vaikams, tiek suaugusiems, o apie vakcinų svarbą keliaujant užsienyje pasakoja kelionių agentūros atstovė.
Skiepai vaikams yra būtini, nes taip suteikiama individuali apsauga nuo infekcinių ligų.
Skiepai vaikams yra būtini, nes taip suteikiama individuali apsauga nuo infekcinių ligų. / Partnerio nuotr.
Temos: 2 Skiepai Vakcina

Vaikams skiepai – būtini

Šeimos gydytoja Mantė Barzdenytė tikina, kad skiepai mus apsaugo nuo ligų, galinčių sukelti didelių problemų: „Šiuolaikinės vakcinos yra saugios – komplikacijas ar šalutines reakcijas sukelia itin retai. Vis dėlto, jei taip nutinka, kad šalutinis poveikis yra jaučiamas, tai sveikatai dažniausiai būna visiškai nepavojinga. Verčiau reikėtų kalbėti apie tai, kad nors šiuo metu mūsų visuomenė turi imunitetą nuo daugelio ligų, tačiau atsiradus pakankamam skaičiui neskiepytų gyventojų galėtų kilti epidemija.“

Šeimos gydytoja akcentuoja, kad skiepai, ypač vaikams, yra būtini, nes taip suteikiama individuali apsauga nuo infekcinių ligų. Skiepytis labai svarbu ir dėl to, kad visuomenėje būtų pasiektas aukštas imuniteto lygis ir tokiu būdu apsaugotas kiekvienas asmuo, sumažintas ligų paplitimas bei mirtingumas nuo jų.

Partnerio nuotr./MediCA klinika šeimos gydytoja Mantė Barzdenytė
Partnerio nuotr./MediCA klinika šeimos gydytoja Mantė Barzdenytė

„Pasekmės priklauso nuo mūsų visuomenės: Lietuvoje atliekama daug skiepų, tačiau žmonės vis labiau linkę neįvertinti tikrosios jų svarbos ne tik sau, bet ir visai aplinkai, o ypač – nesiskiepijimo padarinių, kurie gali būti labai skaudūs. Kol kas dėl didelio vakcinuotų žmonių procento nepaskiepyti vaikai yra ganėtinai saugūs, tačiau jiems susirgus, komplikacijos gali būti įvairios“, – sako gydytoja.

Šeimos gydytojos Mantės Barzdenytės teigimu, pavyzdžiui, tokia liga kaip tymai nesukelia mirtinų komplikacijų, tačiau tai yra virusas, pažeidžiantis imuninę sistemą ir organizmą, todėl nusilpęs žmogaus kūnas traukia įvairiausius susirgimus. Jei nėštumo metu motina susirgtų vėjaraupiais ar tymais, vaikeliui gali kilti apsigimimo, aklumo ar cerebrinio paralyžiaus pavojus.

Turimų skiepų nepakanka

Anot „MediCA klinikos“ šeimos gydytojos, vaikams nuo pat pirmų dienų yra sudaromas būtinų skiepų kalendorius – pradedant vakcina nuo hepatito B, tuberkuliozės iki šešerių metų vaikučiai yra paskiepijami nuo hemofilijos, meningokoko, pneumokoko, tymų, raudonukės ir parotito. Tačiau gydytoja įspėja, kad vien šių skiepų – nepakanka.

„Visuomenė dar nėra pasiryžusi priimti fakto, kad reikėtų skiepytis ir nuo vėjaraupių – ši liga gali sukelti labai didelių komplikacijų tiek nėščiosioms, tiek jau gimusiems vaikams ar net suaugusiems. Džiugu, kad mergaitės yra skiepijamos nuo žmogaus papilomos viruso, bet nuo jo reikėtų vakcinuoti ir berniukus, nes jie taip pat gali susirgti šia infekcija“, – pataria Mantė Barzdenytė.

Vakcinų turėtų nepamiršti ir suaugę

Kalbėdama apie skiepus suaugusiems, šeimos gydytoja pabrėžia skiepų nuo difterijos ir stabligės svarbą bei atkreipia dėmesį, kaip svarbu nepamiršti pakartotinai pasiskiepyti nuo šių ligų kas 10 metų. Sergantiems lėtinėmis ligomis ar sulaukusiems 65 metų ir vyresnio amžiaus žmonėms reikėtų pagalvoti apie pasiskiepijimą nuo sezoninio gripo, kuris gali sukelti labai sunkių komplikacijų ar net baigtis mirtimi. „Asmenys, priklausantys rizikos grupėms, nuo gripo skiepijami nemokamai, todėl labai kviečiu neignoruoti šios klastingos ligos pavojaus“.

Medikė atkreipia dėmesį ir į kitą Lietuvoje ypač aktualią problemą: „Gyvename šalyje, kuri dėl plataus erkinio encefalito paplitimo yra tapusi endemine teritorija. Ir nors turime profilaktinę priemonę – skiepus, sergamumas šia liga gana didelis ir pastaruoju metu nemažėja. Lietuviai vis dar skiepijasi retai, o net ir pasiskiepiję dažnai pamiršta, kad skiepą būtina kartoti kas penkerius metus tiek vaikams, tiek suaugusiems“.

Šeimos gydytoja Mantė Barzdenytė pasidžiaugia, kad norint pasiskiepyti, galima kreiptis į kelias vietas, tačiau paprasčiausia aplankyti savo šeimos gydytoją, kuris jums ir jūsų šeimai sudarys skiepų planą. „Vilniuje, Kedrų g. įsikūrusioje „MediCA klinikoje“ esame pasiruošę pakonsultuoti visus – tiek mūsų klinikos pacientus, tiek priklausančius kitoms gydymo įstaigoms. Galime pasiūlyti visas reikalingas vakcinas tiek suaugusiems, tiek vaikams – nuo hepatito A ir B, erkinio encefalito, gripo, kokliušo, difterijos ir stabligės bei daugybės kitų ligų.“

Nevertėtų užmiršti ir kelionių metu

Neretai pamirštame, kad gyvendami Lietuvoje, nesusiduriame su tam tikromis infekcinėmis ligomis, nuo kurių galima apsisaugoti skiepais. Tačiau kasdienybėje rečiau reikalingi skiepai kelionių metu tampa itin aktualūs kiekvienam. Kristina Gintarė, „Kelionių akademijos“ produkto vadybininkė, sako, kad leidžiantis į kelionę svetur, reikėtų nepamiršti pagalvoti apie vakcinavimą.

„Prieš vykdamas į kelionę kiekvienas gyventojas turėtų sužinoti apie susirgimų riziką ir galimas profilaktikos priemones. Kadangi imunitetas pasiskiepijus susidaro tik po kurio laiko, į gydytojus žmonės turėtų kreiptis likus 4-6 savaitėms iki kelionės“, – sako K.Gintarė.

Ji pažymi, kad visą informaciją apie skiepus ir profilaktinį skiepijimą, keliaujant į konkrečią valstybę, galima rasti Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro pateiktose rekomendacijose interneto svetainėje www.ulac.lt/lt/skiepai.

Kol kas Lietuvos keliautojai skiepijasi gana retai

„Kelionių akademijos“ produkto vadybininkė priduria, kad žmonės dažniausiai skiepus renkasi priklausomai nuo šalies, į kurią keliauja. Pašnekovės teigimu, didžioji dalis skiepų yra rekomendacinio pobūdžio, tačiau yra ir valstybių, į kurias vykstant skiepytis yra privaloma.

„Keliaujant į kai kurias Afrikos šalis, skiepai nuo geltonosios karštinės, meningokokinės infekcijos ir poliomielito yra būtini. Vykstant į Tailandą, Indiją, Vietnamą ar Pietų Amerikos žemyne esančias šalis, dažniausios vakcinos nuo hepatito A ir B, maliarijos, stabligės, vidurių šiltinės yra tik rekomenduojamos, todėl kol kas lietuviai dažniau yra linkę nesiskiepyti nei skiepytis, nepaisant to, kad keliaujant po egzotines šalis tikimybė susirgti šiomis ligomis yra nemaža, o pats keliautojas jaučiasi saugesnis ir ramesnis“, – sako K.Gintarė.

Šeimos gydytoja M.Barzdenytė pažymi, kad visomis vakcinomis, reikalingomis keliaujant į užsienį, galima pasiskiepyti „MediCA klinikoje“ ir pataria, kad su savimi tikslinga vežiotis Tarptautinį skiepijimo ar profilaktikos priemonių pažymėjimą, kuriame yra sužymima, kokie skiepai jums yra atlikti: „Tik keliaujant mažoje dalyje valstybių šis pažymėjimas yra privalomas, tačiau, bet kokiu atveju, tai yra asmeninis dokumentas, kurio pagalba lengviau atsekti jūsų gautas vakcinas, prisiminti, kada reikės skiepytis kitą kartą, pavyzdžiui, stabligės atveju.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius