Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Skundų klausymasis žaloja jūsų smegenis

Negalite pakęsti, kai aplinkiniai nepaliaujamai skundžiasi? Paaiškėjo, kad jūsų nepakantumui yra gera priežastis: skundų klausymas kenkia jūsų smegenims, teigia Trevoras Blake'as, knygos „Trys paprasti žingsniai: Sėkmės versle ir gyvenime žemėlapis“ autorius. Knygoje jis aprašo, kaip mokslininkai išmoko išmatuoti smegenų aktyvumą, kai jie yra veikiami įvairių aplinkybių, įskaitant ir ilgas skundimųsi sesijas, rašo „Inc.com“.
Stresas
Stresas / 123rfl
Temos: 2 Neuronai Smegenys

„Smegenų veikla yra žymiai panašesnė į raumenų nei mes anksčiau galvojome. Taigi, jeigu per ilgai esate užspiestas į kampą ir priverstas klausyti, kaip kažkas lieja neigiamas emocijas, tikėtina, kad ir pats pradėsite elgtis taip pat“, – rašo T. Blake'as.

Dar blogiaus – jeigu jums tenka susidurti su nuolatiniu skundimusi, iš tikrųjų galite pasidaryti bukesnis. Tyrimai rodo, kad 30 ar daugiau minučių negatyvumo (įskaitant ir jo matymą televizoriuje) naikina smegenų hipokampe esančius neuronus. „Tai – smegenų dalis, kuri reikalinga problemų sprendimui, – sako T. Blake'as. – Iš esmės, Jūsų smegenys virsta koše“.

Iš esmės, Jūsų smegenys virsta koše

Tačiau knygos autorius atkreipia dėmesį, kad ne visos neigiamybės yra smegenis žalojantys skundai. „Yra didelis skirtumas tarp dėmesio atkreipimo į negerus dalykus ir skundimosi. Paprastai žmonėms, kurie skundžiasi, nereikia sprendimo; jie tiesiog nori, kad tu prisijungtum prie jų. Beveik galima girdėti, kaip smegenys skambteli, kai šeši žmonės susirenka draugėn ir pradeda kalbėti, kaip kažkas yra blogai. Tai pažeis jūsų smegenis, net jeigu tik pasyviai klausotės. O jeigu mėginsite pakeisti jų elgesį, pats tapsite jų skundų taikiniu“, – rašo autorius.

Kaip apginti save ir savo smegenis nuo viso šio negatyvumo? T. Blake'as rekomenduoja šias strategijas:

1. Išlaikykite atstumą. Kaip ir siekiant išvengti pasyvaus rūkymo, reikia tiesiog stengtis fiziškai nutolti nuo besiskundžiančiųjų.

2. Paprašykite besiskundžiančiojo išspręsti problemą. Kartais, kai nepavyksta pabėgti nuo skundų skleidėjo, antra gera taktika yra tiesiog paprašyti jo surasti jo problemų sprendimą, ir dažnai jis paprasčiausiai pasišalins.

3. Apsišarvuokite. Kai esate įstrigęs ir negalite pasprukti, pasinaudokite keliomis gudrybėmis, kaip „užblokuoti“ savo smegenis ir apsaugoti savo neuronus. Kaip pavyzdį T. Blake'as pateikia ispanų golfo žaidėjo  Seve'o Ballesteroso taktiką, kaip jis nusprendė atsiginti nuo minios šūkavimų ir blaškymo. Jis įsivaizdavo, kad iš dangaus ant jo nusileidžia stiklinis gaubtas, ir tik jis jį gali matyti. Tai – tarsi apsiaustas, kuris padaro Jus nematomu.

Kita taktika – įsivaizduokite save jūsų mėgstamiausioje vietoje – ten, kur atsidurtumėte, jeigu turėtumėte stebuklingą lazdelę. Pats T. Blake'as sako save įsivaizduojantis pasakiškame paplūdimyje, ir tuomet jis gali šypsotis bei linksėti jį supantiems besiskundžiantiems žmonėms.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius