Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Slenka plaukai? Priežastis gali slypėti jūsų kraujyje

Kankina lūžinėjantys nagai, pablyškusi oda ar staiga pradėję slinkti plaukai? „Eurovaistinės“ pranešime spaudai teigiama, kad daugelis mano, jog pagrindinės to priežastys yra nuolatinis stresas, įtampa darbe ar miego trūkumas. Visa tai turi nemažai įtakos, tačiau dažniausiai priežastys yra kur kas gilesnės. Sveikatos specialistų teigimu, jaučiant šiuos simptomus vertėtų atkreipti dėmesį į kraujo būklę.
Daugeliui moterų po gimdymo pradeda slinkti plaukai
Plaukų slinkimas / Shutterstock nuotr.

„Kraujo pokyčiai gali būti susiję su daugeliu priežasčių – sumažėjusiu eritrocitų ir hemoglobino kiekiu, padidėjusiu ar sumažėjusiu leukocitų, trombocitų kiekiu ar pakitusiais kraujo krešumo rodikliais, tačiau vis tik dažniausiai pasitaikanti priežastis, pasireiškianti tokiais neįprastais simptomais, kaip lūžinėjantys nagai ar plaukų slinkimas, yra anemija. Kitaip ši liga dar vadinama mažakraujyste“, – teigia šeimos gydytoja Daiva Makaravičienė.

Shutterstock nuotr./Kraujo tyrimai
Shutterstock nuotr./Kraujo tyrimai

Gydytojai antrina ir farmacininkė Elvyra Ramaškienė bei priduria, kad anemija dažniausiai susergama, kai kraujyje pradeda trūkti deguonį nešančių eritrocitų ir hemoglobino. Tuomet alinamas visas organizmas.

„Ankstyvoji anemijos forma dažniausiai neturi aiškių požymių ir organizmas ilgą laiką sugeba tiesiog prisitaikyti. Žmogus gali greičiau pavargti, būti dirglesnis, šiek tiek blyškesnis. Tačiau negydoma anemija gali privesti net iki mirties, tad pajutus neaiškius simptomus vertėtų iš karto išsitirti“, – pataria vaistininkė.

Simptomų gausa

Gydytojos D.Makaravičienės teigimu, apie nusilpusį kraują ir anemiją įspėja visas simptomų kompleksas. Be jau ankščiau išvardintų požymių, jus gali kamuoti padidėjęs dirglumas, nupoliruoto liežuvio jausmas, greitas nuovargis ar atminties pablogėjimas.

„Shutterstock“ nuotr./Anemija dažnai sukelia galvos svaigimą ar skausmą.
„Shutterstock“ nuotr./Anemija dažnai sukelia galvos svaigimą ar skausmą.

„Taip pat galite jausti ir galvos svaigimą, padažnėjusį širdies plakimą, permušimus, dusulį, bendrą raumenų silpnumą, blogą apetitą. Hemolizinės anemijos atveju būna gelsvo atspalvio oda, gelsvi akių baltymai, rudos spalvos šlapimas ir padidėjusi blužnis“, – ligos priežastis vardija D. Makaravičienė.

Farmacijos specialistė sako, kad anemija neretai serga ir vaikai. „Susirgę mažakraujyste, mažieji ligoniukai ima prasčiau mokytis, praranda apetitą, sumažėja jų aktyvumas, gali sulėtėti ir vystymasis. Jeigu mažasis staiga užsimanė sukirsti molio, kreidos ar žemių, taip pat galite įtarti anemiją. Be to, ja gali sirgti net ir kūdikiai“, – teigia E.Ramaškienė.

Kraują stiprinkite ir nejausdami simptomų

Vaistininkė pastebi, kad dalis mūsų kraujo savybių priklauso ne tik nuo genetikos, bet ir nuo to, kaip gyvename: ar neturime žalingų įpročių, ar vartojame subalansuotą maistą.

Ankstyvoji anemijos forma dažniausiai neturi aiškių požymių ir organizmas ilgą laiką sugeba tiesiog prisitaikyti, - teigia vaistininkė Elvyra Ramaškienė

„Kraujui reikalingos šios pagrindinės maistinės medžiagos: geležis, baltymai ir folio rūgštis. Pavyzdžiui, geležies gausu gyvulinės ir augalinės kilmės maiste, tačiau gyvulinės kilmės geležis yra lengviau pasisavinama organizmo. O, kad geležis dar lengviau patektų į kraują, kartu patarčiau vartoti ir vitamino C turinčius produktus“, – rekomenduoja vaistininkė.

Pasak jos, baltymai yra svarbūs antikūnių ir kraujo krešulių susidarymui. Jie padeda palaikyti skysčių balansą organizme. Geriausi baltymų šaltiniai yra liesa mėsa, žuvis ir pieno produktai. Taip pat baltymų turi ir augalinės kilmės maistas: riešutai, pupelės, sojos ir ankštinės daržovės.

Farmacininkė rekomenduoja vartoti ir pakankamai B grupės vitaminų, iš kurių svarbiausi vitaminas B6, folio rūgštis ir vitaminas B12. Jie palaiko raudonųjų kraujo kūnelių ir baltymų medžiagų apykaitą kraujyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius