-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Slogos pavojai: nuo rinosinusito iki smegenų uždegimo

Kaip pasireiškia sloga (rinitas), visi žinome: iš pradžių vargina užgulta, bet sausa nosis, vėliau atsiranda išskyrų, žmonės skundžiasi, kad „nosis bėga“, kankina čiaudulys, dar vėliau išskyros tampa tirštesnės, neretai kartu skauda ir galvą. Ar sloga visada nekalta? Kas gali nutikti, jei į ją tinkamai nesureaguosime ir paprasčiausiai numosime ranka?
Sloga
Sloga / Allan Foster, Flickr.com

Slogos pavojai

Slogą gana dažnai sukelia peršalimas, taip pat įvairūs virusai, kurie, patekę į nosies gleivinę, išprovokuoja vietines uždegimo reakcijas: nosies gleivinės kraujagyslės prisipildo kraujo, dėl to gleivinė paburksta, pasunkėja kvėpavimas, atsiranda išskyrų iš nosies.

Sloga – dažnas simptomas, ir vien dėl jo retai kreipiamės į gydytojus. Ar sloga gali būti pavojinga? Kokie jos požymiai turėtų priversti ieškoti gydytojo pagalbos?

Gydytojo infektologo profesoriaus Alvydo Laiškonio teigimu, jei slogos simptomai labai sunkūs, jei kartu skauda galvą, pakyla temperatūra arba jei sloga užsitęsia ir nepraeina per 10–14 dienų, būtina pasirodyti gydytojui. Tinkamai negydant slogos, gali išsivystyti komplikacijos. Beje, sloga komplikuojasi net trečdaliui sergančiųjų. Viena dažniausių slogos komplikacijų yra rinosinusitas (prienosinių ančių uždegimas), vaikams neretai sloga gali sukelti ir vidurinės ausies uždegimą (otitą). Visus sergančiuosius lėtiniu rinosinusitu būtinai reikia ištirti, ar nėra alergijos, nes alergija yra dažniausias ligą palaikantis veiksnys.

Kaip žinoti, kada sergame sloga, o kada – rinosinusitu?

Anot prof. A. Laiškonio, rinosinusitą nuo slogos skiria tokie požymiai: sergant rinosinusitu žmogų kartu su gausiomis pūlingomis išskyromis iš nosies, nosies užgulimu vargina ir veido, galvos skausmai, uždegimas apima abi veido puses, ligonis karščiuoja – temperatūra būna aukštesnė nei 38 °C. Jei vargina minėti požymiai, būtina pasirodyti gydytojui, nes tik jis gali įvertinti ligos sunkumą ir nuspręsti, koks gydymas turėtų būti paskirtas.

Ūminis rinosinusitas diagnozuojamas, kai minėti požymiai trunka iki 12 savaičių. Jei ilgiau nei 12 savaičių – vystosi lėtinis rinosinusitas.

Rinosinusito gydymo esmė – mažinti uždegimą, skystinti sekretą užtikrinant jo nutekėjimą, atkurti kvėpavimą per nosį, ieškoti ligos priežasčių ir stengtis jas panaikinti. Prof. A. Laiškonis įspėja, kad, tinkamai negydant rinosinusito, gali išsivystyti sunkios komplikacijos. Pvz., infekcija gali išplisti į smegenis, akis ar į kaukolės pamatą. Išduoti, kad sloga ar rinosinusitas komplikuojasi, gali tai, kad žmogus skundžiasi vienos ar abiejų veido pusių skausmu, skausmu kaktos srityje, temperatūra kyla daugiau nei 38 laipsnių.

Ar augaliniai preparatai gali padėti sergant rimta sloga arba rinosinusitu?

Sergant ūminiu rinosinusitu nuo ligos pradžios rekomenduojama vartoti augalinės kilmės vaistų, pvz., Sinupret®. Preparato sudėtyje yra gencionų šaknų, raktažolių ir šeivamedžių žiedų, rūgštynių ir verbenų žolės. Vaistas skystina sekretą, be to, jis veikia kompleksiškai, t. y. kartu slopina uždegimą ir virusų dauginimąsi, teigiamai veikia imuninę sistemą.

Sinupret® yra vaistas, ne maisto papildas, todėl turi vartojimo indikacijas, jo poveikis įrodytas tyrimais. Sinupret® standartizuotas, tai reiškia, kad jo sudėtyje esančių medžiagų kiekis ir santykis užtikrina deklaruotą preparato poveikį.

Augalinis preparatas Sinupret® rekomenduojamas gydant rinosinusitą, nes reguliuoja sekreciją ir normalizuoja gleivių klampumą, skatina jų judėjimą, slopina gleivinių uždegimą ir paburkimą, normalizuoja daubų drenažo ir ventiliacijos procesus, atkuria kvėpavimo takų gleivinės epitelio apsaugines funkcijas, pagerina antibakterinės terapijos rezultatus. Taigi šio augalinio preparato rekomenduojama vartoti tirštam sekretui skystinti sergant ūminiu prienosinių ančių uždegimu (sinusitu) arba jam paūmėjus sergant lėtine ligos forma.

Sinupret® veikimo mechanizmas (1 pav.)

1 pav. 1 pav. Sinupret sudėtyje esantys aktyvūs bioflavonoidai efektyviai stimuliuoja chloro jonų sekreciją (medžiagų gamybos ir išskyrimo procesą), kuri savo ruožtu skatina aktyvų vandens molekulių „ištraukimą“ į gleivinės paviršių. Taip skystinamas sekretas, kartu atkuriama ir žiuželių (vadinamųjų plaukelių) veikla, kuri paskatina sekreto judėjimą, nutekėjimą.

Suaugusiesiems sergant sloga pas gydytoją reikia eiti, jeigu:

• kūno temperatūra aukštesnė nei 38,8 °C,

• skauda gerklę,

• vargina ausies, stiprus galvos ir kaklo, viršutinio žandikaulio, veido, danties skausmai,

• jei nosies užgulimas, užburkimas ir skausmas pasireiškia tik vienoje veido pusėje,

• sekretas iš nosies – kraujingas ir pūlingas,

• sloga tęsiasi ilgiau nei 2 savaites.

Pas gydytoją sergantį sloga vaiką reikia vesti, jeigu:

• stipriai kosėja,

• pakyla kūno temperatūra,

• vaikas tampa irzlus, neramus, neleidžia prisiliesti prie ausyčių,

• nosies išskyros tampa gausios, pūlingos, su kraujo priemaiša,

• atsiranda skausmas veido ar kaktos srityje,

• sloga tęsiasi ilgiau nei 10 dienų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius