-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Specialistai perspėja: elektroninės cigaretės – masinė problema Lietuvos mokyklose

Įtariama pirmoji mirtis nuo Europos rinkoje pardavinėjamos elektroninės cigaretės. Tokią naujieną neseniai išplatino Lietuvos narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamentas, remdamasis JAV sveikatos apsaugos pareigūnų pateikta informacija. Elektroninės cigaretės tapo didžiulė problema Lietuvos mokyklose. Apie tai kalba mokytojai bei kiti specialistai, dirbantys su vaikais ir paaugliais.
Elektroninė cigaretė
Elektroninė cigaretė / „Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr.

Būdinga nuostata, kad elektroninės cigaretės mažiau kenksmingos

Vilniaus „Laisvės“ gimnazijos lietuvių kalbos ir literatūros mokytojas Marius Janulevičius sako, jog šios cigaretės tarp paauglių gimnazistų tikrai populiarios, ir gali būti, kad ilgainiui jos išstums tradicines cigaretes, taip pat yra mokinių, kurie rūko ir tas, ir tas.

„Man atrodo, kad masiniu reiškiniu jos tapo maždaug prieš dvejus trejus metus, bent jau mūsų gimnazijoje“, – sakė M.Janulevičius.

Pasak mokytojo, su mokiniais tenka kalbėtis įvairiomis temomis, ne išimtis – ir elektroninės cigaretės.

„Gimnazistų nuomone, elektroninių cigarečių privalumų yra keli: jos nedvokia, todėl niekas negali nustatyti, kad esi ką tik parūkęs, be to, nebūtina eiti į lauką rūkyti: jei aplink nėra suaugusiųjų, rūkai tiesiog patalpoje – namie, mokykloje.

Didelė dalis paauglių apie pasekmes apskritai linkę negalvoti.

Paaugliams, ypač merginoms, patinka, kad esama labai įvairių skonių, be to, madinga išmokti įmantriai išpūsti dūmus, kad jie sudarytų tam tikras figūras.

Didelė dalis paauglių apie pasekmes apskritai linkę negalvoti, nors būdinga ir tokia nuostata, kad elektroninės cigaretės mažiau kenksmingos. Suaugusiesiems čia sunku ką nors argumentuoti, nes iš tiesų trūksta konkrečių tyrimų, kurie atskleistų šių cigarečių ilgalaikį poveikį“, – sakė pedagogas.

Įprasta prevencija nėra aktyvi

Esminė problema, susijusi su elektroninių cigarečių paplitimu, pasak M.Janulevičiaus, yra ta, kad šis rūkymo būdas reikalauja mažiau pastangų slapstytis – rūkyti galima bet kada ir bet kur, tarkime, žiemą visai nebūtina išeiti į lauką. Tokiu būdu ir rūkoma dažniau“, – kalbėjo M.Janulevičius.

Nors kai kuriose mokyklose mokyklos administracija iš vaikų šias cigaretės atiminėja, tačiau tai, anot mokytojo, yra trumpalaikis sprendimas. Jų įsigyti nėra sudėtinga: prekyba vyksta dideliu mastu, ypač socialiniuose tinkluose.

Pasak M.Janulevičiaus, elektroninės cigaretės šiuo metu madingos ir patrauklios, todėl įprasta prevencija nėra efektyvi.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Mokytojas Marius Janulevičius
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Mokytojas Marius Janulevičius

Yra siūlymų griežtinti prekybą, įstatymu mažinti skonių įvairovę. Pirmas siūlymas abejotinas, nes visada atsiranda vyresnių draugų arba benamių, kurie už nedidelį „mokestį“ vaikams nuperka visko, ko šie paprašo. Skonių įvairovės mažinimas būtų efektyvesnis, nes sumenkintų elektroninių cigarečių patrauklumą.

„Antra vertus, tam vargu ar pritartų suaugusieji, tarp kurių elektroninės cigaretės irgi tampa populiarios. Mokykla geriausiu atveju nuolatinėmis represinėmis priemonėmis gali pasiekti, kad nebūtų rūkoma jos teritorijoje, bet tai ir viskas. Tėvai irgi ne visagaliai, nes paaugliams jų autoritetas būna sumažėjęs, be to, dalis tėvų apie elektronines cigaretes žino ne itin daug ir ne visada būna linkę bendradarbiauti su mokykla.

Paaugliai visais laikais pasižymi dviem bruožais: viena vertus, jie stengiasi imituoti suaugusiuosius, antra vertus, stengiasi skirtis nuo suaugusiųjų tam tikra savo paaugliška subkultūra. Elektroninės cigaretės palaipsniui taps mažiau madingos, kai prie jų masiškai pereis suaugusieji, ir šios cigaretės jau nebebus skiriamasis jaunimo ženklas. Panašiai taip, kaip nutiko su socialiniais tinklais: kai suaugusieji okupavo feisbuką, paaugliai pasitraukė į instagramą, po to – į snapchatą.

Nenoriu būti pesimistas, bet elektroninės cigaretės bus rūkomos ir toliau. Kitas dalykas – kaip išmokyti būsimus suaugusiuosius, kad rūkyti negalima visur ir visada, kada tik šauna į galvą, ir kaip pasiekti, kad pirmuosius dūmus vaikai išbandytų kiek įmanoma vėliau arba nepradėtų rūkyti visai“, – kalbėjo M.Janulevčius.

požymiai, kad jūsų vaikas rūko elektronines cigaretes

  • Saldus kvapas, sklindantis nuo vaiko.
  • Padidėjęs troškulys, džiūstančios lūpos, dažnas vaikščiojimas į tualetą.
  • Žaizdelės burnoje ir rūkoriaus kosulys.
  • Keistos baterijos ir krovikliai.
  • Vatos gabalėliai ir metalinės vielutės.

Pasekmės išryškės vėliau

Su vaikais ir jaunimu dirbančios Grigiškių atviro jaunimo centro „Mes patys“ specialistės Jolita Lamauskienė ir Tatjana Černiavskienė teigia, jog elektroninės cigaretės tarp jaunimo – itin populiarios.

„Pastebime didžiulę problemą dėl elektroninių cigarečių. Kiek jiems kalbame, kad žalinga, straipsnius siunčiame vaikams, bet jie sako, kad čia nieko blogo, mes tik pagariname.

Jie gi tuos skysčius perka kuo pigiau, internetu. Kokia jų sudėtis, ką jie rūko? Vienas Dievas težino“, – sakė J.Lamauskienė.

Čia yra katastrofa. Aš manau, kad ši problema išryškės po kokio dešimtmečio. Kai bus atlikti išsamūs tyrimai, kai atsiras ligos“, – teigė T.Černiavskienė.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Atviras jaunimo centras „Mes patys“
Luko Balandžio / 15min nuotr./Atviras jaunimo centras „Mes patys“

Vaikai būti suaugusiais mokosi iš tikrų suaugusiųjų

Psichologė Monika Kuzmickaitė sako, kad vaikų rūkymas nėra nauja problema. Nors cigaretės pasikeitė stipriai, bet priežastys rūkyti ir tabako, ir elektronines cigaretes yra labai panašios.

„Lyginant prieš 17 metų ir prieš kelerius metus atliktus tyrimus, vaikai dažniausiai rūko, jei cigaretės jiems yra lengvai pasiekiamos, tačiau jei apie rūkymo žalą dažnai ir išsamiai kalbama, jei tėvai nevengia išsakyti parodyti neigiamos reakcijos į vaikų rūkymą, o ne nutyli pastebėtą rūkymą, tėvų nustatytos taisyklės, draudžiančios rūkymą, veikia kaip prevencinės priemonės.

Tyrimai taip pat rodo, kad dažniau ima rūkyti prastesnės socioekonominės padėties šeimose augantys vaikai; kurių priklausymo jausmas ir santykiai su bendraamžiais yra stiprūs, o su tėvais – silpni; kurie suvokia, jog turi stiprius atsisakymo įgūdžius“, – teigė specialistė.

Stipriausiai sprendimą rūkyti, pasak pašnekovės, veikia ketinimas tai daryti, silpniau – nuostatos, dar silpniau – žinios. Kalbant apie elektronines cigaretes, prisideda plačiai taikomas stereotipas, kad tai „tik vandens garai“, taip „pridengiant“ bet kokią galimą žalą organizmui.

„Norisi pažymėti, kad vaikai visais laikais naudojo visas priemones, kad pademonstruotų, jog yra labiau suaugę, nei galvoja aplinkiniai. Tai jie gali padaryti laužydami nustatytas taisykles.

Jei pasiūlytume ar paskatintume vaikus savo gebėjimus, savarankiškumą ir išmonę rodyti kitose srityse, ir už tai skatintume dėmesiu, pagyrimu, palaikymu ir pasididžiavimu – jie rinksis stipresnį motyvą.

Kelis tai darančius vaikus ims kopijuoti kiti, neapsisprendę. Galiausiai, jei vaikai rūkymo nematys kaip suaugusiesiems būdingo elgesio, jie neturės ko kopijuoti. Suprantu, kad tai nėra labai realistiška, tačiau visi vaikai būti suaugusiais mokosi iš tikrų suaugusiųjų, visų pirma iš tėvų. Kokie esame mes kaip visuomenė, tokie galiausiai bus ir mūsų visuomenės vaikai“, – kalbėjo M.Kuzmickaitė.

Tyrimais įrodyta: kenkia sveikatai

Tyrimą „Elektroninės cigaretės: poveikis sveikatai ir teisinis reglamentavimas Europoje“ atlikę Higienos instituto Visuomenės sveikatos technologijų centro specialistai pažymi, kad elektroninės cigaretės santykinai naujas produktas, todėl dar nėra patikimų mokslinių duomenų apie jų ilgalaikį poveikį konkrečių ligų išsivystymui.

Tačiau mokslo tyrimų rezultatai sudaro prielaidas teigti, kad elektroninių cigarečių vartojimas gali daryti neigiamą poveikį žmonių sveikatai, nes jų užpildų sudėtyje yra toksinių ir kancerogeninių medžiagų.

Tokią išvadą suformulavo Higienos instituto specialistai, apibendrinę mokslinių tyrimų duomenis.

Vida Press nuotr./Elektroninė cigaretė
Vida Press nuotr./Elektroninė cigaretė

Tyrimų duomenimis, elektroninių cigarečių užpilduose ir aerozolyje aptinkama toksinių ir kancerogeninių medžiagų: tabako specifinių nitrozaminų, sunkiųjų metalų, policiklinių aromatinių angliavandenilių ir propileno glikolio.

Didelėje dalyje tyrimų buvo nustatyti reikšmingi elektroninių cigarečių etiketėje nurodytų ir faktiškai nustatytų cheminių medžiagų sudėties ir kiekio neatitikimai. Pavieniuose tyrimuose elektroninių cigarečių užpilduose aptikta net vaistinių preparatų. Elektroninių cigarečių užpilduose vertinta nikotino koncentracija svyruoja nuo 0 iki 34 mg.

„Ir nors elektroninių cigarečių užpilduose nustatytų toksinių medžiagų kiekiai gerokai mažesni nei tradicinėse cigaretėse, esama patikimų įrodymų, kad intensyviau vartojant elektronines cigaretes su nikotinu į kraują patenkantis nikotino kiekis prilygsta kiekiui, kuris gaunamas rūkant tradicines cigaretes“, – teigiama Higienos instituto parengtoje informacijoje.

Yra duomenų apie nepageidaujamą poveikį

Pasak Higienos instituto specialistų, elektroninių cigarečių vartotojų seilėse, kraujyje bei šlapime aptinkami toksiniai ir (ar) kancerogeniniai metabolitai.

Daugumoje tyrimų nustatytas ir neigiamas poveikis kvėpavimo sistemos funkcijoms. Pavieniuose tyrimuose nustatyta, kad elektroninės cigaretės didina širdies susitraukimų dažnį, kraujo spaudimą, trikdo kraujo aprūpinimą deguonimi.

Taip pat esama duomenų apie nepageidaujamą elektroninių cigarečių poveikį. Dažniausiai registruojami nelaimingi atsitikimai – veido, kojų, rankų odos nudegimai, apsinuodijimai nikotinu, taip pat įvairaus sunkumo simptomai – galvos skausmai, pykinimas ir vėmimas, sausas kosulys, alergija.

Norite mesti rūkyti?

Daugiau informacijos ir patarimų – http://nerukysiu.lt/

„Tėvų LiNIJA“

  • Tai psichologų konsultacijos telefonu tėvams, įtėviams, globėjams, seneliams.
  • Darbo dienomis nuo 11 iki 13 val. ir nuo 17 iki 21 val. galima paskambinti nemokamu anoniminiu numeriu 8 800 900 12 ir su profesionaliu psichologu pasikonsultuoti rūpimais vaikų auklėjimo klausimais.
  • Daugiau informacijos – https://www.tevulinija.lt/

Rinkis gyvenimą“ – 15min turinio projektas, finansuojamas Valstybinio visuomenės sveikatos stiprinimo fondo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius