-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Specialistė – apie vitamino D svarbą: ar gali padėti išvengti vėžio?

Daugelį metų atliekami įvairiausi tyrimai, susiję su vitaminu D. Iki šiol žinoma, kad šis „saulės vitaminas“ yra reikalingas kaulams ir imuninei sistemai stiprinti, tačiau specialistai vis dar ieško atsakymų, kaip jis pasitarnauja mažinant COVID-19 infekcijos riziką ir koks jo vaidmuo, kalbant apie vėžio prevenciją.
Vitaminas D
Vitaminas D / 123RF.com nuotr.

Vitaminas D ir vėžio prevencija

Žmonės, kurie dažniau būna saulėje, paprastai turi mažesnę vitamino D trūkumo riziką, rašo verywellhealth.com. Atlikti tyrimai parodė, kad regionuose, kuriuose yra daugiau saulės, užfiksuota mažiau mirčių nuo vėžio bei širdies ir kraujagyslių ligų. Tad ar gali papildomas vitamino D vartojimas padėti išvengti onkologinių ligų tuose regionuose, kuriuose saulėtų dienų per metus yra gerokai mažiau?

Bostono Brighamo ir moterų ligoninės prevencinės medicinos skyriaus vedėja gydytoja prof. JoAnn E.Manson nėra tuo visiškai įsitikinusi. Pasak jos, žmonės, turintys mažesnę vėžio riziką, linkę būti aktyvesni, todėl daugiau laiko praleidžia lauke. Dėl to jų vitamino D gaunamas kiekis dažnai būna didesnis, nes organizmas gamina vitaminą D3, absorbavęs saulės UVB spindulius.

„Vitamino D kiekis žmogaus organizme yra kitų su vėžiu susijusių veiksnių žymuo. Bet tai nėra tiesioginis vėžio rizikos rodiklis“, – sakė prof. J.E.Manson.

2019 m. New England Journal of Medicine paskelbtas tyrimas, kuriame analizuoti duomenys apie vitamino D vartojimą ir vėžio riziką, yra vienas geriausiai parengtų tyrimų, kuriam vadovavo J.E.Manson. Šis tyrimas įvertino, ar vitamino D papildai turėjo tam tikros įtakos susirgimo sumažėjimui onkologinėmis ligomis. Šis atsitiktinių imčių, placebu kontroliuojamas tyrimas, vadinamas Vitamino D ir Omega-3 tyrimu (VITAL), įvertino, ar vitamino D3 (2000 TV per dieną) ir jūrinių omega-3 riebalų rūgščių (1 g per dieną) vartojimas turėjo ryšį su vėžio susirgimais.

Įvertinę daugiau nei 25 tūkst. tiriamųjų, mokslininkai visgi nerado tvirto ryšio tarp vitamino D papildų vartojimo ir vėžio susirgimo atvejų.

„Tyrimai dėl vitamino D papildų, skirtų vėžio prevencijai, nėra iki galo įtikinami“, – sakė intuityvaus maitinimosi dietologė dr. Sarah Anzlovar. Anot jos, jei žmogui trūksta šio vitamino, papildai gali padėti pasiekti tinkamą jo kiekį kraujyje, o tai svarbu sveikatos atžvilgiu, tačiau jei žmogui netrūksta vitamino D, vartoti juos nėra tikslinga. Tiesą sakant, per didelis vitamino D kiekis gali būti net žalingas.

123RF.com nuotr./Vitaminas D
123RF.com nuotr./Vitaminas D

Yra duomenų, rodančių, kad pakankamas vitamino D kiekis organizme gali būti susijęs su sumažėjusia dviejų specifinių vėžio rūšių – storosios ir tiesiosios žarnos bei šlapimo pūslės vėžio – rizika. Tačiau mokslininkai teigia, jog reikia daugiau duomenų.

Vitaminas D ir vėžio progresavimas

Kaip teigia gydytoja prof. J.E.Manson, jau minėto VITAL tyrimo rezultatai rodo, kad 2000 TV vitamino D vartojimas yra susijęs su pažengusio vėžio atvejų sumažėjimu 17 proc.

„Cochrane Systematic Review“ pranešė apie mažesnį bendrą mirtingumą nuo vėžio vartojant papildomai vitamino D, bet padarė išvadą, kad tai galėjo lemti ir atsitiktinumas. Jau minėtas tyrimas, kuriame dalyvavo daugiau nei 25 tūkst. asmenų, parodė, kad vitamino D3 vartojimas gali sumažinti vėžio progresavimo riziką tiems, kurie jau serga tam tikromis vėžio formomis. Tame pačiame tyrime paaiškėjo, jog moterims, kurioms buvo diagnozuotas krūties vėžys, vitamino D vartojimas buvo susijęs su aukštesne gyvenimo kokybe.

Ar reikia vartoti vitaminą D?

Nors pakankamas vitamino D kiekis organizmui teikia daug naudos, visgi, kaip teigiama, vien juo neturėtumėte pasikliauti, kad išvengtumėte vėžio.

Mažiausiai 50 proc. vėžio atvejų galima išvengti, laikantis sveikos gyvensenos principų.

„Vitamino D vartojimas neturėtų būti laikomas kaip kažkokia atskira apsauga nuo vėžio, – sakė mitybos konsultantė Liz Shaw. – Atsižvelgiant į tai, kad vėžio etiologija yra unikali kiekvienam asmeniui, svarbu laikytis daugialypio požiūrio, kad būtų sumažinta rizika susirgti vėžiu. Taip pat nereikia pamiršti genetinio vėžio komponento – genai gali atlikti svarbų vaidmenį šiai ligai vystantis ir progresuojant“.

Ekspertai sutaria, jog sveikos gyvensenos įpročiai, tokie kaip subalansuota mityba, reguliarus fizinių pratimų atlikimas, kokybiškas miegas ir apsauga nuo UV saulės spindulių, yra svarbiausi, kalbant apie vėžio prevenciją.

„Mažiausiai 50 proc. vėžio atvejų galima išvengti, laikantis sveikos gyvensenos principų“, – teigia prof. J.E.Manson.

Parengta pagal: www.verywellhealth.com

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius