-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Specialistė įspėja: kuo pavojinga vaistų ir alkoholio sąveika

Vaistai – viena dažniausių apsinuodijimo priežasčių Lietuvoje. Dalis jų siejama su savižudybėmis, tačiau dažnai apsinuodijimai vaistais įvyksta ir dėl neigiamos vaistų sąveikos su alkoholiu. Alkoholis ir vaistai – neginčijamai pavojingas derinys, ir nors daugumos vaistų informaciniuose lapeliuose nurodoma, jog jų negalima vartoti kartu su alkoholiu, ši taisyklė dažnai ignoruojama.
Vaistai
Vaistai / Vida Press nuotr.

Dažniausias pasiteisinimas – neva vaistai yra nestiprūs, skirti tik gripui ar galvos skausmui malšinti. Tačiau ką iš tiesų organizmui reiškia vaistų ir alkoholio kokteilis ir kokių pasekmių jis gali sukelti?

„Gydosi“ alkoholiu

Pasak budinčios „BENU vaistinės“ vaistininkės Ingos Norkienės, viena iš priežasčių, kodėl žmonės sumaišo vaistus ir alkoholį yra įsitikinimas, jog alkoholis padeda malšinti skausmą ir gali būti naudojamas kaip vaistas, pajutus pirmuosius peršalimo simptomus. Dėl klaidingų įsitikinimų neretai alkoholio griebiamasi kaip pirminio gydymo įrankio. Deja, jam nesuveikus, o skausmui dar labiau paaštrėjus, geriami vaistai, kurių poveikis dėl prieš tai išgerto alkoholio gali ne tik būti mažiau efektyvus, bet net labai pavojingas.

„Nepaisant įspėjimų bei rekomendacijų nepiktnaudžiauti svaigiaisiais gėrimais ir nemaišyti jų su vaistais, žmonės ne visuomet į jas atsižvelgia.

Tačiau vaistai ir alkoholis nėra suderinami ir kai kuriais atvejais net gali kelti grėsmę gyvybei. Tokia reakcija gali nepasireikšti tiek pirmą, tiek penktą kartą, tačiau kiekvienas toks kokteilis yra realus pavojus organizmui“, – teigia I.Norkienė.

Pavyzdžiui, vartojami su alkoholiu įvairūs vaistai nuo gripo ar peršalimo gali sukeli toksinį kepenų pažeidimą, uždegimą slopinantys ir skausmą malšinantys preparatai su ibuprofenu – stiprų apsinuodijimą, o aspirinas – skrandžio opaligę.

Pavojingiausias derinys – alkoholis ir raminamieji

Svaigiųjų gėrimų ir medikamentų derinio poveikis gali būti įvairus. Vienų vaistų poveikį alkoholis silpnina ir gydymo efektyvumą mažina, kitų – atvirkščiai, stiprina ir didina perdozavimo tikimybę. Jis taip pat gali išprovokuoti nemalonius ar net sveikatai pavojingus šalutinius poveikius. Vienas iš pavojingiausių junginių – alkoholis ir migdomieji, antidepresantai ir kiti raminamieji vaistai.

Alkoholis stiprina raminamųjų vaistų poveikį, tad jis tampa sunkiai prognozuojamas.

Maišyti šias vaistų grupes su alkoholiu yra itin rizikinga. Alkoholis stiprina raminamųjų vaistų poveikį, tad jis tampa sunkiai prognozuojamas. Apsinuodijimas, pykinimas, pakitęs elgesys ar net koma – tai tik keli pavyzdžiai, kokios pasekmės gali nutikti dėl tokio neatsakingo poelgio.

„Deja, žmonės, kuriems tenka gerti tokius vaistus, dažnai turi ir didesnį polinkį vartoti svaigiuosius gėrimus. Niekas negali prisiimti atsakomybės už kito žmogaus sveikatą, jo gyvenimo būdą ar priklausomybes. Tačiau jei žinote, kad jūsų artimųjų rate yra žmogus, kuris kenčia nuo streso, depresijos ir galimai vartoja tokio pobūdžio vaistus, būkite atidus ir esant reikalui priminkite jam, kad vaistų maišymas su alkoholiu yra pavojingas gyvybei“, – perspėja vaistininkė.

Vida Press nuotr./Susikrimtęs vyras
Vida Press nuotr.

Alkoholį taip pat būtina pamiršti, jei tenka vartoti vaistus, skirtus gydyti makšties disbakteriozę ir lytiniu būdu plintančias ligas. Svaigiųjų gėrimų griežtai nerekomenduojama vartoti geriant šlapimo išsiskyrimą skatinančius, cukraus kiekį kraujyje reguliuojančius ar kraujospūdį mažinančius vaistus.

Vis dėlto I.Norkienės teigimu, vaistinės lankytojai vis dažniau konsultuojasi dėl vaisto vartojimo, teiraujasi ir dėl jo sąveikos su alkoholiu. Tad jei kyla klausimų, abejonių dėl medikamento vartojimo, dozės, visuomet vertėtų pasitarti su vaistininku.

Kai vaistus tenka vartoti kasdien

Vaistininkai dažnai susiduria su klientais, kurie teiraujasi, ką daryti, jei jiems yra paskirtas ilgalaikis gydymosi procesas antibiotikais. Tokiais atvejais teisingas yra tik vienas atsakymas – visiškai susilaikyti nuo alkoholio vartojimo. Be to, net pabaigus antibiotikų kursą, alkoholio griežtai nerekomenduojama gerti dar 3 paras. Priešingu atveju gali prasidėti skrandžio ir galvos skausmai, pykinimas ir vėmimas ar net širdies ritmo sutrikimai.

„Tas pats galioja ir nuolatos alergijų kankinamiems žmonėms, kurie, ypač pavasarį, yra priversti vaistus gerti ištisas savaites ar net mėnesius. Nors šių vaistų vartojimas su alkoholiu nėra pats pavojingiausias derinys, jis gali dar labiau sustiprinti alergijos simptomus ir sumažinti vaistų poveikį, o tai reiškia, kad bėrimas, čiaudulys, akių uždegimas ir kiti nemalonūs alergijų simptomai gali dar paūmėti ir užsitęsti“, – sako I.Norkienė.

Vaistų ir alkoholio poveikis labai pavojingas ir vyresniems žmonėms, kurie įvairius medikamentus vartoja nuolat. Jų organizmas alkoholį ir chemines medžiagas skaido lėčiau, todėl pavojus sutrikdyti sveikatą – didesnis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius