-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Specialistų patarimai: kaip tinkamai prižiūrėti dantis ir pasirinkti burnos higienos priemones

Visi norime turėti sveikus, švytinčius, baltus dantis. Deja, dažnai susiduriame su įvairiausiomis problemomis – pradedant ėduonimi, apnašomis, nemaloniais jautrių dantų pojūčiais, baigiant rimtesnėmis dantenų ligomis. Visų šių simptomų įmanoma išvengti ar bent juos sušvelninti tinkamai atliekant burnos higieną. Taigi ar iš tiesų mokame prižiūrėti dantis ir pasirinkti tinkamas burnos higienos priemones?
Liežuvis
Liežuvis / 123RF.com nuotr.
Temos: 3 Burna Dantys Higiena

Kaip pasirinkti pastą ir skalavimo skystį

Pasak burnos priežiūros specialistės Jurgitos Burbienės, burnos higiena skirstoma į individualią ir profesionalią. Šiai procedūrai apsilankyti specialisto kabinete patariama du kartus per metus – ne tik todėl, kad specialistas idealiai pašalins nuo dantų visas susikaupusias apnašas ir akmenis, bet ir pastebės pradėjusius gesti dantis. Kuo anksčiau pastebima problema, tuo dantų gydymas paprastesnis, greitesnis ir pigesnis. Tačiau kasdien dantis turime prižiūrėti patys.

„Dantis valyti reikia du kartus per dieną – ryte po pusryčių ir vakare prieš miegą. Po šepetuko ir dantų pastos reikia naudoti dantų siūlą arba tarpdančių šepetukus ir būtinai skalavimo skystį. Mat kad ir kaip gerai mes valome dantis, visgi tarpdančiuose, ant sunkiai prieinamų paviršių, vis dar lieka bakterijų. Jas, taip pat apnašas ir maisto likučius, padeda pašalinti skalavimo skystis, kuris gali būti profilaktinis ir gydomasis. Pastarąjį parenka specialistas, jeigu žmogus turi individualių dantų ar dantenų problemų – būta chirurginių intervencinių, prasidėjęs uždegimas ir pan. Kasdienei profilaktikai užtenka įprasto skalavimo skysčio. Svarbiausia, kad jis būtų su fluoru“, – patarė pašnekovė.

Burnos higienistė nerekomenduoja skalavimo skysčių ar dantų pastų rinktis iš prekybos centrų, į kuriuos patenka masinės gamybos produktai. Pirkite tokius, kuriuos galite rasti tik vaistinėse, arba tiesiogiai iš platintojų.

„Man visada patinka produktai, kurių rezultatą aš matau. Kai pacientai reguliariai lankosi kas pusmetį ar metus, aš galiu įvertinti, kaip veikia dantų pastos ir skalavimo skysčiai, kuriuos jie naudoja“, – tikino J.Burbienė.

Kaip tinkamai valyti dantis

Geriausia rinktis minkštą dantų šepetuką, kurį reikėtų keisti kas tris mėnesius arba iš karto, kai persergate viršutinių kvėpavimo takų liga. Kodėl? Kad ir kaip gerai jį plauname, ant šerelių kaupiasi mikrobai, juolab kad jį paprastai laikome vonioje, kur šilta ir drėgna, o tai pati geriausia terpė veistis bakterijoms.

Kuo mažesnę galvutę turi šepetukas, tuo daugiau tikimybės, kad jo šereliai pasieks sunkiai prieinamus paviršius. Įsitikinimas, kad jeigu šepetukas turi didelę galvutę ir ilgus šerelius, jis valo geriau, jau yra pasenęs.

„Dantis valyti rekomenduojama apie 2–3 minutes. Dar viena klaida, kurią daro žmonės, kad pastos užtepa per visą šepetuko galvutę. Iš tiesų užtenka žirnio dydžio kiekio. Taip pat nereikia šepetuko labai spausti, nes taip gadinamas dantų emalis. Jei šepetuko šereliai greitai nušiursta, jie išsiskleidę, vadinasi, kažką su juo darote ne taip.

Taigi daug svarbiau atlikti kuo daugiau judesių. Svarbu iš visų įmanomų pusių išvalyti visus dantų paviršius. Tai galima padaryti sukamaisiais judesiais, išvalant kiekvieną dantį, arba šluojamaisiais judesiais, kurių metu apatinius dantis valome nuo apačios į viršų, viršutinius – nuo viršaus į apačią“, – aiškino burnos higienistė.

Išvalius dantis šepetuku, tarpdančiuose užsilikę maisto likučiai dažniausiai išvalomi dantų siūlu. „Mes dažniausiai rekomenduojame vaškuotus dantų siūlus, kurie gerai slysta ir neužstringa. Be to, dėl vaško siūlas tarsi išsipučia ir apsaugo tarpdančius nuo traumavimo“, – teigė pašnekovė.

Tiems, kas mėgsta technologines naujoves, pavyzdžiui, elektrinius dantų šepetėlius, burnos higienistė pataria juos rinkti pasitarus su specialistu, kadangi jų būna labai įvairių: su skirtingomis galvutėmis, šereliais, skiriasi jų apsukos, greičiai, valymo stiprumas. Todėl kas tinka draugei ar kaimynui, nebūtinai tiks jums.

Norint užtikrinti tobulą burnos higieną, šiandien jau galima įsigyti ir irigatorius – prietaisus, kurie vandens srovele papildomai praplauna tarpdančius, taip pat išplaunamos visos kišenės, kad jose neužsiliktų bakterijų, maisto likučių. Tik reikia nepamiršti, kad irigatorius neatstoja dantų valymo įprastu šepetėliu, o jį užbaigia ir užtvirtina.

Europos rinkoje pasirodęs ir itin inovatyvus JETPIK irigatorius su vandens ir siūlo srove. Jis toks vienintelis. Mokslinių tyrimų duomenimis, šis prietaisas veikia 90 proc. efektyviau nei irigatoriai tik su vandens srove ir ypač tinka žmonėms, kuriems dėl nešiojamų breketų, implantų ar protezų reikia gilesnio valymo.

Kokios medžiagos svarbiausios mūsų dantims

Pasak įmonės „Ringitas“, atstovaujančios Šveicarijos burnos priežiūros priemonių firmai „Sunstar Gum“, produktų vadybininkės Ivetos Mažeikienės, Lietuvoje didelė problema – jautrūs, į karštį, šaltį ir tam tikrą maistą reaguojantys dantys. Su ja susiduria vos ne kas antras Lietuvos gyventojas, ypač vasarą, kai valgome daug šviežių vaisių, uogų ir daržovių.

„Tai susiję ir su netinkama burnos higiena. Žmonės vis dar per mažai ja domisi, užuot pasigilinę į perkamų produktų sudėtį bei kokybę, susivilioja akcijomis ir įsigyja priemonių, kurios jiems netinka. Taip pat dauguma žmonių šias prekes perka ne vaistinėse, o prekybos centruose. Juose higienos prekės iš tiesų pigesnės, tačiau skiriasi ir jų kokybė.

Norėdami išsirinkti kokybišką pastą, atkreipkite dėmesį, kiek pastoje yra fluoro. Labai svarbu, kad jo kiekis būtų pakankamas. Mitas, kad mūsų dantims nereikia fluoro – tik jis apsaugo dantis nuo ėduonies. Į mūsų pastas, be fluoro, dedama ir izomalto, kuris, tyrimų duomenimis, net 22 proc. sustiprina fluoro poveikį, taigi dantų apsauga gerokai efektyvesnė. Taip pat beveik visos mūsų pastos turi CPC medžiagą, kuri atlieka dezinfekcinę funkciją, kas ypač aktualu dabar. Prasidėjus koronaviruso pandemijai buvo atlikta studija, kuri parodė, kad ši medžiaga padidina organizmo atsparumą virusams“, – pasakojo pašnekovė.

Taip pat labai svarbu, kad burnos higienos produktai būtų kuo natūralesni. Pavyzdžiui, jeigu skalavimo skysčio sudėtyje yra dažiklių ir alkoholio, šie ingredientai tikrai nebus draugiški mūsų dantenoms ir gali jas dar labiau pažeisti. Taip pat būtina atkreipti dėmesį, kad skalavimo skystyje taip pat būtų fluoro, o skysčio sudėtis turėtų būti tokia pati kaip pastos, kadangi jo paskirtis – sustiprinti pastos poveikį.

Kaip atsikratyti nemalonių simptomų

Rinktis dantų pastą ir skalavimo skystį reikia pagal tai, kokia problema jums šiuo metu aktualiausia.

„Pavyzdžiui, jeigu jūsų dantys jautrūs, o jūs naudosite balinančią pastą, kurią įsigijote tik todėl, kad buvo jai akcija, gero rezultato nelaukite. Vėliau teks sumokėti kelis kartus daugiau. Todėl turint jautrius dantis reikia rinktis pastą, kuri skirta jautriems dantims. „Gum Sensivital+“ produktai jautriems dantims turi apie 5 proc. kalio, kuris mažina dantų jautrumą išoriniams poveikiams. Kiek teko domėtis, tai vienas didžiausių procentų Europoje, todėl šios pastos poveikis pajuntamas jau po dviejų dienų. Taip pat sudėtyje yra medicininio hidroksilapatito, kuris atkuria dantų emalį. Taigi šios pastos turi atlikti dvigubą poveikį – nujautrinti dantis ir atkurti jų emalį“, – pasakojo I.Mažeikienė.

Jeigu norite, kad dantys taptų baltesni, ir ieškote balinamosios dantų pastos, rinkitės tokią, kurioje nėra sodos. Visos prekybos centruose parduodamos pastos yra su soda, kuri graužia dantų emalį, jis plonėja ir dantys galiausiai tampa dar jautresni. Norint balinti dantis, reikia naudoti kitą veikliąją medžiagą. Tam puikiai tinka silicis, kuris nuvalo apnašas.

Dar viena aktuali problema, kuria skundžiasi daug žmonių, – skausmingos, kraujuojančios dantenos, kurioms reikia rimtesnių, gydomųjų burnos priežiūros priemonių. Dantenų problemos dažniausiai kyla dėl susidariusio bakterijų sluoksnio (dantų apnašų), esančio ant visų dantų paviršiaus. Tačiau, už tai atsakingos ne tik dantų apnašos: atlikti tyrimai parodė, kad kai bakterijos yra užmušamos, tačiau lieka burnoje, jos išskiria uždegiminius toksinus, kurie taip pat gali sukelti periodontitą.

„Mes turime dvi priešuždegimines produktų linijas šiai problemai spręsti. Jų sudėtyje yra chlorheksidino, veikiančio kaip antiseptikas, jau minėtos CPC medžiagos ir provitaminų, kurie pagerina apykaitos procesus, maitina ir atstato pažeistas dantenas. Tai ideali priemonė, tinkanti prieš ir po burnos chirurginių operacijų, implantacijų, odontologinių operacijų, protezavimų.

Stipresnius produktus – „Gum Paroex 0,12%“ – galima naudoti tik iki 10 dienų, kadangi dėl savo sudėties jie labai stipriai veikia. Dažniausiai suveikia per 5 dienas, skirtingai nuo kitų rinkoje esančių produktų, gydymo kursas kuriais trunka iki 2 savaičių. Linija „Gum Paroex 0,06%“ jau skirta kasdienei jautrių ir kraujuojančių dantenų priežiūrai“, – aiškino produktų vadybininkė.

Taigi tinkamai pasirinkus dantų pastą ir jos poveikį sustiprinantį skalavimo skystį, galima užkirsti kelią ne tik ligų simptomams, bet ir jų priežastims, todėl labai svarbu burnos priežiūros priemones pasirinkti tinkamai.

„Būtent todėl mes siūlome net 10 skirtingų produktų linijų – nuo gydomųjų iki profilaktinių. Be jau minėtų, turime priemonių nešiojantiems breketus, natūraliam dantų baltumui, sausėjančios burnos simptomams, gaiviam burnos kvapui, kasdienei dantų ir dantenų priežiūrai, vaikams ir pan. Taip pat svarbu, kad visiems šiems produktams keliami aukščiausi kokybės standartai, visi jie yra natūralūs, neturi jokių kenksmingų ingredientų, sulfatų, parabenų“, – apibendrino pašnekovė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius