Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Spuogai ant užpakaliuko: kaip atsikratyti šio nemalonaus ir erzinančio dalyko?

Raudonuojantys, perštintys ir niežtintys spuogeliai gali išberti bet kurią kūno vietą, net ir sėdmenis. Nors tai nėra dažna odos problema, žmonės, kurių užpakaliukas nusėtas erzinančiais spuogeliais, guodžiasi sunkiai atrandantys veiksmingą gydymo būdą, rašo „Every Day Heath“.
Skausmas
Skausmas / Vida Press nuotr.

Pasak gydytojo dermatologo Joshua Zeicherio iš Niujorko JAV, įdomu tai, kad dauguma spuogai ant sėdmenų dermatologijoje net nelaikomi spuogais. „Tikrieji spuogai ant užpakalio pasitaiko retai. Sėdmenų spuogai nėra tokie kaip veido, krūtinės ar nugaros spuogai“, – teigia jis ir paaiškina, kas yra tikroji aknė.

Shutterstock nuotr./Aknė
Shutterstock nuotr./Aknė

Aknė – tai odos būklė, apibrėžiama kaip užsikimšusios poros, spuogai ir cistos (kurios yra giliau po oda nei spuogai), atsirandančios ant veido, kaklo, pečių, viršutinės rankų dalies, nugaros ar krūtinės.

„Spuogus sukelia folikuluose susikaupę riebalai, dėl kurių ima daugintis spuogus sukeliančios bakterijos, o vėliau prasideda uždegimas, - sako dr. J.Zeichneris. – Ant krūtinės, nugaros ir žastų yra daug riebalų liaukų, todėl būtent ten dažniausiai gali atsirasti spuogų.“

Aknė būdingiausia keičiantis hormonų pusiausvyrai organizme, todėl dažnai vargina į paauglystę įžengusius jaunuolius. Vis dėlto nemažai daliai suaugusiųjų savo gyvenime taip pat tenka susidurti su skausmingais spuogeliais, nusėjančiais įvairias kūno vietas.

Nors, kaip jau minėta, ant sėdmenų atsiradę spuogeliai daugelio medikų iki šiol nepriskiriami aknei, turintiems juos pacientams neretai skiriamas toks pat gydymo būdas, kaip ir gydant aknę kitose kūno vietose, pvz., ant nugaros.

Unsplash nuotr./Aptempti džinsai
Unsplash nuotr./Aptempti džinsai

Pastebėta, kad vadinamieji „užpakaliuko spuogai“ dažniau vargina tuos, kurie nuolat dėvi aptemptus, prigludusius drabužius, pavyzdžiui, sporto aprangą, tarkime, jogos kelnes. Kadangi po pandemijos tokie rūbai neretai tapo ir laisvalaikio apranga, dermatologai sulaukia vis daugiau pacientų, kurie ieško pagalvos ir prašo padėti išgydyti erzinančius spuogelius ant užpakaliuko.

Pasak dermatologų, nors mokslinių tyrimų kol kas nėra, galima įtarti, jog tokie sportiniai drabužiai gali prisidėti prie šių odos problemų atsiradimo dėl jų aptemptumo, ypač kai po treniruotės šiuos rūbus toliau dėvime.

Nelson Ndongala / Unsplash nuotr./Sportiniai rūbai dažnai dėvimi ir laisvalaikiu
Nelson Ndongala / Unsplash nuotr./Sportiniai rūbai dažnai dėvimi ir laisvalaikiu

Norint žinoti, koks gydymas veiksmingiausias stengiantis išnaikinti ant sėdmenų atsiradusius spuogus, svarbu įvertinti, kokia jų kilmė. Štai keletas dermatologų išskirtų spuogų, aptinkamų ant sėdmenų, tipų.

Folikulitas

Tai panašiausi į aknę spuogai. Ant sėdmenų jie dažniausiai atsiranda dėl plaukų folikulų uždegimo, vadinamo folikulitu. Sukelti jį gali bakterijų, mielių ar grybelio infekcija, plaukų folikulų sudirginimas arba plaukų folikulų užsikimšimas. Neretai spuogeliai ant užpakaliuko atsiranda dėl auksinio stafilokoko (lot. Staphylococcus aureus) bakterijos, esančios žmogaus odos paviršiuje.

„Savo darbe dažniausiai susiduriu būtent su folikulitu. Ant sėdmenų jis paprastai išsivysto dėl trinties tarp drabužių ir odos bei prakaitavimo, kuris pažeidžia išorinį odos sluoksnį“, – sako dermatologas J.Zeichner.

Dažniausiai folikulito sukelti spuogai išnyksta savaime. Jei ne, dermatologas gali paskirti produktų derinį, kad jūsų oda išvalytų. Paprastai užpakaliuko spuogus galima gydyti vietiniu antibiotikų kremu arba antibakteriniu prausikliu, pavyzdžiui, turinčiu benzoilo peroksido. Retais atvejais gali prireikti geriamojo antibiotiko arba priešgrybelinio vaisto.

Unsplash nuotr./Folikulitas
Unsplash nuotr./Folikulitas

„Ieškokite priemonių, kurių sudėtyje yra 10 proc. benzoilo peroksido – sudedamosios dalies, mažinančios spuogus sukeliančių bakterijų kiekį ir mažinančios uždegimą“, - sako J.Zeichner, pridurdamas: prieš nuplaudami leiskite valikliui susigerti į odą – skirkite tam bent porą minučių. Taip užtikrinsite pakankamą kontakto laiką, kad veiklioji medžiaga atliktų savo darbą, sako gydytojas dermatologas.

Odos abscesas (šunvotė)

Tokie spuogai – tarsi skausmingas pūlių mazgas po oda, panašus į aknės cistą. Šunvotė gali atsirasti, kai folikulitas virsta gilesne infekcija. Būtent todėl labai svarbu laiku ir iki galo išgydyti folikulitą.

Jiei to padaryti nepavyko ir turite odos abscesą, kovoti su infekcija reikės geriant arba tepant antibiotikus. Pasitaiko, kad šunvotę tenka pradurti – kad iš jos išbėgtų pūliai ir šią vietą būtų galima išvalyti. Jokiu būdu to nedarykite patys ir neprašykite to padaryti artimųjų. Tokia procedūra gali būti atliekama tik medicinos įstaigoje kvalifikuoto specialisto.

Unsplash nuotr./Šunvotė
Unsplash nuotr./Šunvotė

Folikulinė keratozė („žąsies oda“)

Šie nedideli ant sėdmenų atsirandantys spuogeliai paprastai neskauda. Jie atsiranda, kai baltymas, vadinamas keratinu (kuris paprastai apsaugo odą), užblokuoja folikulo angą. Specialistai nėra tikri, kodėl taip atsitinka, tačiau keratozė gali atsirasti kartu su kitomis odos arba genetinėmis ligomis. Jei ant išorinės rankų ir kojų pusės randate panašių iškilimų, didelė tikimybė, kad šie užpakaliuko iškilimai taip pat yra „žąsies oda“.

Deja, bet su „žąsies oda“ ant užpakaliuko teks susitaikyti – ši odos būklė nekenksminga, bet ir nepagydoma. Drėkinamasis kremas gali padėti, ypač, jei sėdmenų oda sausoka. Tepalai, kuriuose naudojama salicilo arba glikolio rūgštis, taip pat gali būti veiksmingi.

Unsplash nuotr./„Žąsies oda“
Unsplash nuotr./„Žąsies oda“

Kontaktinis dermatitas

Paprastai tokia spuogelių ant sėdmenų priežastis būna alergija. Todėl norint pasveikti pirmiausia reikia atrasti, koks kontaktas sudirgino sėdmenų odą ir sukėlė dermatitą. Gydytojų patirtis rodo, jog dirgikliai gali būti patys įvairiausi – nuo kūno priežiūros priemonių, rūbų iki drėgnų servetėlių, naudojamų kaip tualetinis popierius. Jei priežastis būtent ši, patariama išmokti tinkamai nusivalyti užpakaliuką pasituštinus: servetėlėmis nevalyti sėdmenų „skruostų“, kad servetėlėse esantis cheminis konservantas metilizotiazolinonas (MI) neturėtų kontakto su oda.

Bėrimas turėtų pradingti pašalinus priežastį. Jei spuogeliai niežti, galima vartoti nereceptinius antihistamininius vaistus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius