-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Štai ką laikrodžių persukimas atgal gali padaryti jūsų sveikatai

Kasmet paskutinį spalio sekmadienį 2 val. nakties laikrodžių rodyklės persukamos atgal, o tai reiškia, kad artėja žiema ir trumpėja dienos. Nors ta diena, kai laikrodžių rodyklės persukamos atgal, kartais laikoma „gerąja“, nes žmonės gauna papildomą valandą miegoti, laikrodžių rodyklių persukimo du kartus per metus sistema diskutuotina.
Nemiga
Laikas / Fotolia nuotr.

Kaip rašo „The Independent“, 2019 m. Europos Parlamentas balsavo už tai, kad būtų atsisakyta laikrodžių persukimo, kai atlikus tyrimą paaiškėjo, kad 84 proc. žmonių šalyse, kuriose taikomas vasaros laikas, norėtų, kad to būtų atsisakyta.

Su laiko keitimu susiję tam tikri sveikatos klausimai, nes kai kurie tyrimai parodė, kad jis sutrikdo natūralius organizmo miego ciklus, o tai gali turėti įtakos tiek fizinei, tiek psichinei sveikatai.

Taigi, kokį poveikį laikrodžių persukimas turi mūsų sveikatai?

Kaip laikrodžių persukimas veikia fizinę sveikatą?

„Mayo“ klinikos duomenimis, žmogaus smegenys turi biologinį laikrodį, dar vadinamą cirkadiniu ritmu, kuris veikia 24 valandų ciklu.

Nesvarbu, ar tai būtų papildomos miego valandos įgijimas, ar valandos praradimas, dėl to sutrinka miego ciklas ir kai kuriems žmonėms gali būti sunku prisitaikyti prie įprasto grafiko. Sutrikęs miegas taip pat gali lemti didesnę širdies ir kraujagyslių ligų riziką.

Harvardo medicinos mokyklos ir Masačusetso bendrosios ligoninės mokslininkų 2019 m. atliktame tyrime buvo nagrinėjamas miego trūkumo poveikis pelių širdies ligoms. Nustatyta, kad po 16 savaičių pelėms, kurių miego ciklas buvo sutrikęs, išsivystė didesnės arterijų plokštelės, palyginti su pelėmis, kurių miego režimas buvo normalus.

123RF.com nuotr./Asociatyvi nuotr.
123RF.com nuotr./Asociatyvi nuotr.

Be to, miego sutrikimų turinčių pelių kraujyje buvo dvigubai daugiau tam tikrų baltųjų kraujo kūnelių ir mažiau hipokretino – hormono, kuris atlieka svarbų vaidmenį reguliuojant miego ir budrumo būsenas.

„Panašu, kad tai yra kol kas tiesioginis molekulinių ryšių, siejančių kraujo ir širdies bei kraujagyslių rizikos veiksnius su miego būkle, įrodymas“, – sakė JAV Nacionalinio širdies, pietų ir kraujo instituto Nacionalinio miego sutrikimų tyrimų centro direktorius daktaras Michaelas Twery.

Pavasarį, keičiantis laikui, prarandama valanda miego, o tai susiję su širdies priepuolių ir insultų padažnėjimu. JAV ligoninės praneša, kad kasmet pirmadienį po laikrodžių persukimo į priekį ligoninėse 24 proc. padaugėja apsilankymų dėl širdies smūgių.

Tyrimai taip pat parodė, kad šaltesniais mėnesiais, kai laikrodžiai grįžta atgal, padaugėja autoavarijų, nes vairuotojai neprisitaiko prie laiko keitimo.

Remiantis draudimo bendrovės „Zurich Insurance“ duomenimis, lapkričio mėnesį vairuotojai dažniau patenka į eismo įvykius nuo 16 iki 19 valandos, nes vakarais anksčiau sutemsta. Pasukus laikrodžių rodykles, bendrovė pastebėjo, kad tuo metu eismo įvykių skaičius, palyginti su likusiu paros metu, padidėja 10-15 proc.

Kaip laikrodžio rodyklės keitimas veikia psichinę sveikatą?

Rudenį persukus laikrodžių rodykles atgal, ryte gauname papildomą valandą dienos šviesos, tačiau tai trunka tik porą savaičių, kol dienos sutrumpėja, o saulė leidžiasi vis anksčiau ir anksčiau.

Trumpiausią metų dieną, gruodžio 21-ąją, Jungtinėje Karalystėje saulė šviečia mažiau nei aštuonias valandas.

Dėl ilgesnio tamsos laiko kai kuriems žmonėms gali pablogėti nuotaika ir prasidėti depresija, taip pat atsirasti nuovargis, raumenų skausmas ir susilpnėti kaulai, nes trūksta vitamino D, gaunamo iš saulės šviesos.

Kai kuriems žmonėms dėl trumpėjančių dienų taip pat pasireiškia sezoninis afektinis sutrikimas (SAD). Pasak NHS, SAD simptomai yra nuolatinė prasta nuotaika, malonumo ar susidomėjimo įprasta kasdiene veikla praradimas, dirglumas, nevilties ar kaltės jausmas, ilgesnis nei įprastai miegas.

Sveikatos priežiūros tarnyba teigia, kad dėl saulės šviesos trūkumo gali sutrikti smegenų dalies, vadinamos pagumburiu, veikla, o tai gali turėti įtakos melatonino (miego hormono) ir serotonino (nuotaikos hormono) gamybai bei organizmo cirkadiniam ritmui.

Kaip prisitaikyti prie laikrodžių persukimo?

Vis dėlto yra keletas praktinių dalykų, kurie padės prisitaikyti, jei jautriai reaguojate į laiko keitimą.

Tinklaraščio įraše „The Sleep Site“ įkūrėjas Dave'as Gibsonas pabrėžia geros miego higienos svarbą.

Miego higiena – tai kasdienė rutina ir miegamojo aplinka, skatinanti nuoseklų, nepertraukiamą miegą.

D.Gibsonas rašo, kad mankšta ryte gali padėti žmonėms lengviau užmigti vakare, taip pat naudinga daryti tai, kas padeda atsipalaiduoti vakare.

„Galbūt priverskite savo kūną atsipalaiduoti maudydamiesi vonioje su levandomis arba užsiimkite tempimo pratimais ar joga“, – pataria jis.

„Galiausiai, norėdami padėti smegenims atsipalaiduoti, pritemdykite šviesą ir skaitykite knygą, o ne žiūrėkite televizorių – tai išbandyti atsipalaidavimo būdai“, – sako D.Gibsonas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius