Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Stigma dėl moterų apatinių Indijoje sukuria terpę ligoms

Apatinių demonstravimas Indijoje moterims užtraukia gėdą ir negarbę, tačiau medikai perspėja, kad apsivilkus ką tik išplautus apatinius, užuot atvirai juos išdžiovinus, moterims didėja ligų dėl bakterijų rizika.
Indijos moterys
Indijos moterys / Reuters/Scanpix nuotr.

Visoje šalyje mamos peikiamos, jei jų dukterys iškabina lauke išdžiūti apatinius drabužius – ir nesvarbu ar tai daro kaime, ar šalies sostinėje.

Kaip rašo portalas independent.co.uk, gėdos jausmas smarkiai apriboja moteris, bet tik užmeskite akį į kaimynų balkoną ir pamatysite ten išdžiaustytus vyriškus apatinius.

Tuo metu moterys priverstos rengtis sarius, sijonus ar didžiulius audinius, po kuriais nuo svetimų akių išslapsto džiovinamus apatinius. Daugybei Indijos moterų šis apatinių slapstymas kur kas svarbesnis nei bet kuris religinės ritualas.

„Esmė tai, kad Indijoje į moteris žvelgiama kaip į sekso objektus, taigi bet kas reiškia arba sustiprina tokį jų sudaiktinimą, tai gali būti liemenėlės, kelnaitės“, – sako dr Namrata Jain, ginekologė ir akušerė, dirbanti Naujajame Delyje.

„Toks požiūris perduodamas iš kartos į kartą“, – teigia ji.

Specialistė atkreipia dėmesį, kad pacientės į jos kliniką atvyksta dėl įvairių infekcijų ir odos ligų, sukeltų bakterijų, kurios dauginasi šlapiuose apatiniuose.

„Aš stipriai joms rekomenduoju juos džiovinti saulėje, jei jos neturi džiovyklės“, – teigia gydytoja ginekologė-akušerė.

Dr. Purnima Madhivanan, Floridos Stempel koledžo epidemiologijos profesorė, sako, kad stigma apie moterų menstruacijas yra pagrindinis veiksnys, lemiantis gėdą dėl apatinių drabužių.

„Apatiniai drabužiai imami džiovinti namuose, ne lauke, kai mergaitei prasideda menstruacijos“, – pasakoja ji.

„Mėnesinių kraujas Indijoje laikomas nešventu, ir mergaitėms liepiama likti namuose, nesilankyti šventyklose, švariose vietose, tokiose kaip virtuvė“, – paaiškina specialistė.

23-ejų Anjali Agrawal, studijuojanti Le Cordon Bleu Londono mokykloje, pripažįsta itin jaučianti, kad apatinių demonstravimas yra stigmatizuojamas.

„Aš turiu juos džiovinti tarp augalų lauke, kad niekas jų nepamatytų“, – pripažįsta ji.

Pastaroji susidūrė su gėda dėl apatinių drabužių įvairiomis progomis, tačiau sako, kad labiausiai ją tai palietė tuomet, kai gyveno Mumbajuje, nors jis laikomas kosmopolitiškiausiu miestu Indijoje.

Bet, kaip sako mikrobiologas Jaydevas Patelas, dėl šlapių apatinių kyla įvairių ligų.

„Bakterijoms augti reikia drėgmės. Jeigu apatiniai neišdžiovinti, mikroorganizmai turi galimybę augti ir gali sukelti įvairių susirgimų, tarp jų grybelį, šlapimo takų infekciją“, – perspėja jis.

Specialistai nerimauja ir dėl to, kad Indijos kaimo vietovėse nėra tinkamos skalbimo įrangos.

Anot dr, Madhivanan, kuri kaimo vietovėse Indijoje dirbo 15 metų, dauguma namų ūkių kaimuose nė neturi skalbimo mašinos.

Todėl drabužiai skalbiami rankomis su muilu ir vandeniu. Ir dažniausiai tai daroma upėse, upeliuose, ežeruose. Kai kurie drabužiai džiovinami tiesiog ant žemės.

Dr. Madhivanan viliasi, kad jaunesnės moterys netrukus ims kovoti prieš patriarchato idėjas ir tokį požiūrį į moteriškus apatinius.

„Manau, kad turime būti įkvepiantys pavyzdžiai jaunesnėms, kad jos neišmoktų klaidingo požiūrio į kūną, nejaustų gėdos dėl reprodukcinės sveikatos. Vyrai taip pat turėtų dalyvauti šioje diskusijoje“, – įsitikinusi ji.

Tačiau Indijoje labai svarbios tradicijos. Mokslas ir technologijos mažai lemia vietos vertybes.

Namų šeimininkė, vardu Savity, leidiniui tvirtino, kad higieniškiausia paslėpti savo apatinius po sariu. „Nenoriu, kad vaikai ar vyresnieji matytų mano apatinius drabužius, todėl slepiu juos po drabužiais“, – paaiškino ji. Jos teigimu, daugelis Indijos moterų ir toliau ketina elgtis taip pat.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius