-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Su šlapimo takų infekcija susiduria kas antra moteris

Šlapimo takų infekcija gali užklupti bet kokio amžiaus žmogų – ir darbingą vyrą, ir senjorą, ir vos kelerių metų mažylį. Tačiau statistika liudija, kad vis tik dažniausiai šis negalavimas kamuoja jaunas, vaisingo amžiaus moteris – tokį polinkį lemia ne viena priežastis. Taigi, būtent moterys, numojančios ranka į pirmuosius simptomus ar ne iki galo išsigydančios šią ligą, labiausiai rizikuoja, jog infekcija kartosis ar virs žymiai sunkesniais susirgimais.
Padidėję limfmazgiai
Moteris / Fotolia nuotr.

Statistikos duomenys rodo, jog net 40–50 proc. moterų yra patyrusios mažiausiai vieną šlapimo takų infekcijos negalavimą per savo gyvenimą. Nemažai daliai moterų ši liga vėliau pasikartoja. Taigi, galima drąsiai teigti, jog šlapimo takų infekcija yra viena iš labiausiai paplitusių bakterinių infekcijų.

Susirgimus lemia įvairios priežastys

Priežasčių, kurios provokuoja uždegimą, yra ne viena ir ne dvi. Šlapimo takų infekcija kyla tada, kai bakterijos patenka į šlapimo takus, prisitvirtina prie gleivinės ir ima daugintis. Vos prasidėjus uždegimui pasireiškia skausmingi simptomai, sutrikdantys kasdienį gyvenimo ritmą – jaučiamas itin dažnas ir įkyrus noras šlapintis, tačiau šlapimo dažniausiai išteka labai nedaug, be to, šlapinantis jaučiamas perštėjimas, deginimas, gali imti skaudėti pilvą ar net pakilti temperatūra. Vienais atvejais šie simptomai ima reikštis gana palengva, bet kartais uždegimas kyla labai ūmiai. 

Šlapimo takų infekcija kyla tada, kai bakterijos patenka į šlapimo takus, prisitvirtina prie gleivinės ir ima daugintis. 

Moterų polinkis dažniau sirgti šlapimo takų infekcijomis pirmiausia paaiškinamas anatomine sandara. Dažniausiai infekciją sukelia iš žarnyno patekusios bakterijos (90% atvejų tai būna bakterija E.coli). Kadangi moterų šlaplės anga atsiveria į makšties prieangį, bakterijos lengvai patenka į šlapimo takus. Taip gali nutikti ir dėl nepakankamos lytinių organų higienos, ir dėl dažnų lytinių santykių (štai kodėl medikai pataria moterims po jų apsiprausti). Infekciją provokuoja taip pat ir pernelyg kruopšti asmens higiena – kai prausiamasi itin parfumuotomis priemonėmis, skirtomis intymiai higienai ar įprastais prausikliais, visiškai nepritaikytais intymiai zonai.

Susirgti šlapimo takų infekcija rizikuoja moterys, kurios dėvi sintetinius apatinius drabužius, labai aptemptas kelnes ar džinsus. Be to, jokia paslaptis, jog net ir šaltu oru dalis dailiosios lyties atstovių rizikuoja savo sveikata dėl grožio – vilki plonučius apatinius ar pėdkelnes, net ir labai atvėsus orui dėvi trumpus sijonus ar sintetinio audinio, nepakankamai šildančias kelnes.

Peršalimas provokuoja ne tik kvėpavimo takų ligas, bet ir šlapimo takų infekciją, kuri ilgainiui gali virsti šlapimo pūslės ar inkstų uždegimu. Organizmas tampa ne toks atsparus infekcijoms ir dėl patiriamo streso, nusilpus imunitetui. Žinoma, saugotis šios ligos turėtų ne tik jaunos moterys – infekcija dažnai užklumpa ir nėščiąsias, taip pat moteris menopauzės metu, ja gali sirgti ir mažos mergaitės.

Liga savaime nepasitrauks

Visoms moterims, norinčioms išvengti šlapimo takų sistemos ligų, ir jau susidūrusioms su infekcija, o gal ką tik pasveikusioms ir siekiančioms, kad negalavimas nebepasikartotų, galioja keli universalūs patarimai.

Visų pirma, svarbu nuolat stiprinti imunitetą, jei reikia, naudoti maisto papildus, kurie turi vitaminų bei  mineralinių medžiagų (vitaminų C, E, cinko, seleno), stimuliuojančių imuninę sistemą. Taip pat reikia laikytis asmens higienos, tačiau nepiktnaudžiauti parfumuotomis priemonėmis, rengtis prisitaikant prie orų, o vasarą nebūti su šlapiais drabužiais.

Jei vis tik peršalote ar iš ankstesnės patirties žinote, jog atsirado veiksnių, galinčių sukelti šlapimo takų uždegimą, nedelsiant vartokite preparatus, turinčius natūralių spanguolių – jei pirmieji simptomai jau pasireiškė, rinkitės tokius, kurie veikia labai greitai ir efektyviai, nes turi didelę spanguolių koncentraciją, o jei nutarėte juos gerti profilaktiškai, galite rinktis kiek silpnesnius, su mažesne spanguolių koncentracija.

Beje, profilaktikos svarbu nepamiršti net ir sėkmingai išsigydžius ligą – ši infekcija klastinga tuo, jog kartą susirgus, linkusi kartotis, taigi, pasveikus dar bent mėnesį vartokite preparatus su spanguolėmis, nes tik tada bus didžiausia tikimybė, jog negalavimas nebepasireikš. 

Šlapimo takų infekcija tikrai nėra tas susirgimas, kuris praeis savaime – neretai prireikia ir gydymo antibiotikais. Tačiau tyrimais nustatyta, kad antibiotikai dažnai neįveikia visų bakterijų, dalis jų lieka nepašalintos. Tuo tarpu spanguolių turintys preparatai sugeba įveikti net ir antibiotikams atsparias bakterijas, nes bakterijos neįgyja atsparumo vartojant spanguolių preparatus net ir labai ilgą laiką. 

Daugiau informacijos – www.urinal.lt

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius